Stran 1 od 1

prepis na drugo solo

Objavljeno: 13 Okt 2021 14:34
Napisal liliinbine
Živjo,
hodim v 1 letnik tehniske gimnazije in sem ugotovila, da mi je sola preteska, ne odgovarjajo mi profesorji niti moji sosolci. Zelo rada se bi prepisala na zdravstveno solo ampak mi doma pravijo da naj pocakam da bom naredila solo ceprav mi je teska. Sama pa mislim, da nebom ker mi dela tezav vecina predmetov. Je moznost da se prepisem in kako naj starse prepricam, da se bodo pri tem strinjali?

Re: prepis na drugo solo

Objavljeno: 19 Okt 2021 10:34
Napisal Barbara Plazar
Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

če si prepričana, da želiš prepis, ti zakonodaja omogoča, da zamenjaš srednješolski program, je pa seveda odvisno, če ima druga šola prosto mesto zate. To lahko izveš tako, da pokličeš na šolo in vprašaš.

Vsak začetek je težak, prehod iz osnovne v srednjo šolo je za marsikoga velik šok. Spremeni se okolje, sošolci, profesorji, zahteva se veliko več samostojnega dela, način poučevanja je drugačen. Nobena srednja šola pa ni lahka, vsepovsod se boš soočala z izzivi (na področju učenja, osebnosti, prijateljev, ipd.). Predlagam, da najprej dobro premisliš, če si res želiš prepisa in kaj so resnični razlogi za to, da ne želiš več biti na tej šoli. Če se prepišeš, boš mogla spet spoznavati na novo šolo, sošolce, profesorje, dinamiko. Premisli, kaj je razlog, da ti tukajšnji sošolci in profesorji ne ustrezajo.

Premisli pa tudi glede predmetov, saj so tudi na zdravstveni predmeti, ki so težki, prav tako pa imajo tudi vse ali pa večino splošnih predmetov, ki jih imaš sedaj. Si se pozanimala kakšen je predmetnik na drugi šoli in kako se razlikuje od tvojega sedaj? Prav tako boš morala nadoknaditi vso snov, ki so jo predelali do sedaj.

Poskusi si zapisati prednosti in slabosti obeh šol in prednosti in slabosti tega, če ostaneš na tej šoli in če se prepišeš. Za pomoč pri odločitvi pa se lahko obrneš tudi na svetovalno službo v tvoji šoli.

Potem, ko pretehtaš vse možnosti in če si res prepričana, da želiš prepis, se iskreno pogovori s starši in jim vse te argumente tudi predstavi. Verjamem, da če jim predstaviš utemeljene razloge, zakaj bi se rada prepisala, te bodo pri tem podprli.

Veliko uspeha ti želim, kakorkoli se boš odločila.

Re: prepis na drugo solo

Objavljeno: 21 Okt 2021 17:57
Napisal Srednjesolkaaa
Živijo,

Sem dijakinja srednje zdravstvene. Pomojem se srednja poklicna zelo razlikuje od gimnazije saj je na gimnaziji očitno vse težje in greste s snovjo hitreje zdaj odvisno od gimnazije ampak ponavadi je tako. Na naši šoli gremo s snovjo kar počasi moram rečt da sem presenečena pa tudi strokovni predmeti niso težki no odvisno koliko imaš samodiscipline ampak če te veseli gre vse super.