Hrana (ne)

Vprašanja na tosemjaz.net.
kajjenarobezmano

Hrana (ne)

ObjavaNapisal kajjenarobezmano » 11 Okt 2021 21:59

Že več let se spopadam z depresijo, trenutno bi rekla, je najhuje zdaj. Ne vem zakaj.
Zadnje čase pa se počutim kot da si ne zaslužim dobrih stvari, kot na primer hrane in pijače ali konec koncev življenja, ker sem preslaba oseba. Globoko v sebi vem, da si to vse zaslužim, ampak se nikoli ne počutim tako.
Prosim da pomagate kolikor lahko.
Hvala
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Hrana (ne)

Uredništvo » 12 Okt 2021 18:16

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Praviš, da se že več let spopadaš z depresijo, zadnje čase pa se ti občutki še stopnjujejo…. Lahko razumem tvojo stisko.

Če prav razumem že imaš postavljeno diagnozo ter si spremljana s strani psihiatra in psihologa? Najbolje se mi zdi, da bi se obrnila nanju, saj vesta več o tebi, ter ti bosta tako lažje pomagala pri soočanju s tvojimi občutki. Pogovor ima vsekakor veliko težo ter pomaga razbremeniti stisko. V kolikor še nisi bila na pogovoru pri kom izmed strokovnjakov, bi te usmerila po pomoč oz. na pogovor k njim (psiholog), saj je psihoterapija ena izmed najbolj učinkovitih rešitev za dolgotrajne čustvene stiske.

Do obiska strokovnjaka poskusi neprijetne občutke zmanjšati z aktivnostmi, ki preusmerijo tvojo pozornost drugam, vstran od negativnih misli. Prilagam opis ter primere: https://www.tosemjaz.net/clanki/tehnike ... nja-misli/.

Poskusi se lotiti tudi stvari za katere se ti zdi, da te sicer oz. so te sprostile, te veselile. Morda je to kakšen hobi, kakšna posebna oseba, žival, šport, ali pa samostojna aktivnost – kot je npr. branje, glasba, pisanje dnevnika…

V kolikor bo stiska prevelika lahko tudi pokličeš katerega izmed telefonov za klic v stiski, ter se brezplačno in anonimno pogovoriš, npr. Tom telefon, Samarijan… Prilagam link: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/f ... stiski.pdf

Spremembe so včasih lahko dolgotrajne, a so vsekakor možne. Vztrajaj še naprej. Verjamem, da se bodo tvoji neprijetni občutki s časom zmanjševali.
Patricija Kramaršek, mag. psihologije
kajjenarobezmano

Re: Hrana (ne)

ObjavaNapisal kajjenarobezmano » 26 Okt 2021 11:56

Pozdravljeni.
Pozabila sem povedati, da v bistvu nimam diagnoze depresije, ampak sem se pred letom ali dvema sama diagnosticirala, saj imam vse ali skoraj vse simptome ki jih vedno vidim naštete in ker ko ljudje z depresijo opisujejo svoje izkušnje se počutim kot da opisujejo moje probleme.
Vem, da samo-diagnoze niso ravno zaželene in učinkovite, vendar sem 99% prepričana v to, da imam depresijo
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Hrana (ne)

Uredništvo » 27 Okt 2021 07:53

Odgovor svetovalke:
________________

Pozdravljena.

Hvala za tvoj odgovor. Lahko razumem tvoje počutje ter skrb glede tega, kaj se dogaja s tabo. V kolikor še nisi bila pri kliničnemu psihologu ali pedopsihiatru, pa bi te spodbudila, da se obrneš na njih, saj ti bo z njihovo pomočjo uspelo uspešneje rešiti slabo počutje. Na voljo imaš tudi obisk brezplačne svetovalnice Posvet (http://www.posvet.org/).

Vse dobro,
Patricija Kramaršek, mag. psihologije