Ena zmedena punca....ki ji manjka...

Vprašanja na tosemjaz.net.
Manjka mi

Ena zmedena punca....ki ji manjka...

ObjavaNapisal Manjka mi » 11 Okt 2021 15:24

Pozdravljeni..zanima me kako začasno ukiniti potrebo oz željo po intimi oz moškemu ter ljubezni.. oboje si želim vendar mi moji programi ne dovoljujejo iti naprej od starih ran...
Itd... Hvala lp..bi bila vesela za kakršno koli usmeritev oz..razrešitev ...rabim samo začasno ukinitev le tega.. vsekakor iščem primernega terapevta ,ki se ukvarja z tem...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ena zmedena punca....ki ji manjka...

Uredništvo » 13 Okt 2021 07:15

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena!

Hvala, da si se oglasila v naši svetovalnici in nam zaupala svojo težavo. V kolikor razumem iz tvojega zapisa, se trenutno soočaš z določenimi težavami, zaradi katerih imaš občutek, da moraš zatreti željo po intimi in moškemu oz. ljubezni.

Ker si v sporočilu napisala precej malo, zelo slabo razumem tvojo situacijo. Če ti je okej, bom zelo vesela, če se boš ponovna oglasila in zapisala še kaj več. Vsekakor pa podpiram tvojo odločitev, da si se odločila za pomoč poiskati terapevta. Držim pesti, da se ti uspe čimprej dogovoriti in razrešiti težave!

Sedaj pa k tvojemu vprašanju, kako ukiniti željo po intimi in ljubezni. Tu te bom morala malo razočarati, saj v našem telesu ni gumba, da bi s klikom nanj ugasnila določeno potrebo oz. željo. Tako kot je želja po hrani in vodi ena izmed osnovnih človekovih potreb, je tudi želja po intimnosti in ljubezni. Ljudje smo namreč socialna bitja in iščemo stik, dobro se počutimo, če smo sprejeti in ljubljeni. Slednje sicer lahko občutiš tudi v prijateljskih in družinskih odnosih, intima v partnerskih odnosih pa lahko prinese še nekaj več. Se pa strinjam, da dokler v sebi čutiš in veš, da je nekaj, kar bi te pri intimnosti in ljubezni oviralo, da najprej poskrbiš za sebe.

Ukiniti želje v popolnosti ne boš mogla, lahko pa poskusiš preusmeriti svoje misli. Sicer ne vem, koliko si stara, če še hodiš v šolo ali službo, s čim se ukvarjaš. Ko si v šoli ali službi, se poskusi čim bolj osredotočiti na delo. V prostem času pa lahko poskusiš poiskati kakšen hobi ali če že imaš neko dejavnost, ki te zelo veseli, posveti več časa tej dejavnosti. Vzemi si tudi čas za sebe, privošči si kak filmski večer, mogoče kakšno masažo, lepotni tretma v kozmetičnem salonu, če ti to ustreza. Povsem normalno je, če ti bo kdaj prišel kakšen občutek ali misel povezana z ljubeznijo, intimo. Poskusi to misel samo opaziti, je ne vrednotiti in ji pustiti, da odide, tako kot je prišla. Ob tem lahko sama sebe vedno opomniš, da si se z razlogom odločila nekaj časa najprej posvetiti sebi, da boš lahko potem v prihodnosti šla v partnerske odnose brez zadržkov. Če boš ob misli občutila stisko, pa se poskusi o tem s kom, ki mu zaupaš, pogovoriti. Vedno pa si dobrodošla tudi v naši svetovalnici.

Mogoče je tudi dobro, da če si aktivna na socialnih omrežjih in na kakšnih aplikacijah za zmenke, da si v tem času vzameš malo odmora od njih, predvsem v smislu spoznavanja novih partnerjev.

Upam, da sem ti z odgovorom vsaj malo pomagala. Bom pa zelo vesela, če se še kaj oglasiš.

Lepo bodi in vse dobro,
Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)