Prijatelji

Vprašanja na tosemjaz.net.
stresnik
Objave: 5
Pridružen: 01 Nov 2020 19:13

Prijatelji

ObjavaNapisal stresnik » 09 Okt 2021 21:00

Zdravo, prosil bi da ta objava ne bi bila javna. Hvala.
// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prijatelji

Uredništvo » 11 Okt 2021 13:58

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljen,

lepo je prebrati, da se ti zdi naša svetovalnica koristna in da si se odločil, da nam ponovno zaupaš. Opisuješ, da si želiš dobrega, zaupnega prijatelja, ki ga trenutno v šoli težko najdeš, kar je v nasprotju s tem, kar si upal. Verjamem, da je zate (in za vsakega od nas) zelo pomembno, da imamo nekoga, s katerim imamo tesnejši prijateljski odnos, saj nam to daje oporo, potrebujemo pa tudi druženje.

Napisal si, da med sošolci ne najdeš nikogar, s katerim bi se tako dobro razumel, da bi se druženje iz šole premaknilo tudi v popoldanski čas. Ali si v srednji šoli vključen v kakšno dejavnost? Tam bi lahko spoznal koga s podobnimi interesi in veliko lažje je oblikovati prijateljske odnose z ljudmi, s katerimi imaš nekaj skupnega. Če takšne možnosti ni, se lahko pozanimaš, ali obstaja kaj, kar bi te zanimalo izven šole. Pišeš tudi, da s starimi sošolci nimaš veliko stika. Ali je prej obstajal kdo, s katerim bi se lahko tudi zdaj dobro razumel? Zdi se mi čisto v redu, da koga od njih povprašaš, kako se ima sedaj in poskušaš ponovno vzpostaviti kakšen stik. Pomembno pa je tudi, da ne zavrneš priložnosti za druženje. Sprejmi vsako povabilo, pa tudi če je družinsko praznovanje ali kaj podobnega. Nikoli ne veš, kdaj boš naletel na koga, s katerim se lahko pogovarjaš in se čez čas tudi družiš, če vama obema družba ustreza.

Nič pa ni narobe, če trenutno ne najdeš prijatelja s skupnimi prepričanji. Iskrenost in medsebojno poslušanje res nista preveliki zahtevi, pravzaprav sta to sestavini pozitivnega odnosa. Včasih nekoliko traja, da spoznamo ljudi, ki bi postali naši dobri prijatelji, možno je tudi, da ti dve vrednoti v tem razvojnem obdobju tvojim vrstnikom ne pomenijo toliko, kot pomenijo tebi. Vendar s časom in odraščanjem vse bolj pridobivata na pomenu, zato ne skrbi, da prijatelja ne bi mogel najti. Ostani odprt in pozitivno naravnan. Verjamem, da boš spoznal podobno misleče vrstnike.

Želim ti lep začetek tedna,
Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)