MEDICINSKA FAKULTETA POGOJI ZA VPIS

Vprašanja na tosemjaz.net.
Vednonovavprašanja

MEDICINSKA FAKULTETA POGOJI ZA VPIS

ObjavaNapisal Vednonovavprašanja » 05 Okt 2021 19:20

Sem dijakinja srednje šole za kemijo (kemijski tehnik). Trenutno opravljam 2. letnik. Na to šolo sem se vpisala, saj me zanimajo naravoslovni predmeti in kako stvari v svetu delujejo. Iz leta v leto spoznavam, da me od vsega najbolj zanima človeško telo. Pred vpisom v srednjo šolo sem veliko premišljevala ali naj izberem šolo na katero hodim ali gimnazijo. Za kemijsko šolo sem se odločila, saj je zelo zanimivo, snov razumem brez problema, hitro se naučim, imamo tudi veliko biologije... Že od malega razmišljam, da bi delala nekaj, kar je v zvezi z zdravstvom (raziskovalni laboratorij, laboratorij v bolnišnici...). Zelo me zanimajo bolezni, anatomija reševanje problemov, pomoč ljudem... Zadnja leta čedalje več razmišljam o medicinski fakulteti, saj sem ugotovila, da bi rada delala z ljudmi, se učila o človeškem telesu, bila tudi na terenu... Sem delovna z odličnim uspehom in vprašanjem.

Veliko sem raziskovala, kakšni so pogoji za vpis na Medicinsko fakulteto. Govori se, da na to fakulteto lahko prideš, če imaš opravljeno splošno maturo in zato moraš hoditi na gimnazijo. Kakšna je razlika med splošno maturo na srednji poklicni šoli ali pa gimnaziji? Drugi pravijo, da lahko prideš, če imaš narejeno maturo na srednji šoli in 1 leto maturitetnega tečaja. Podatki so iz leta 2013, 2014 (nisem prepričana). Ali to res drži oz. ali še velja? Obiskala sem tudi spletno stran Medicinske fakultete Maribor in piše, da se lahko vpišejo a) tisti, ki imajo opravljeno maturo, b) tisti, ki so pred letom 1995 naredili srednjo šolo. Piše tudi, da moram imeti nivo znanja slovenščine C2. Moram torej nujno narediti gimnazijo ali je kakšna druga možnost? Če je, kaj lahko naredim, da bi se lahko vpisala? Zelo sem zbegana. Ne vem kaj drži in kaj ne.

Zahvaljujem se vam za pomoč.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: MEDICINSKA FAKULTETA POGOJI ZA VPIS

Uredništvo » 06 Okt 2021 12:01

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.
Hvala za izčrpno sporočilo.
Razlika med poklicno in splošno maturo glede nadaljnjega študija je v tem, da splošna matura omogoča vpis v vse študijske programe, višješolske, visokošolske in univerzitetne, poklicna pa le v višješolske in visokošolske, ne pa tudi v univerzitetne. Za nekatere univerzitetne je na maturi potrebno opraviti še 5. predmet (ponekod je točno določeno kateri). Obstajajo pa univerzitetni programi, ki zahtevajo splošno maturo. Maturi pa se med seboj nekoliko razlikujeta tudi v nivoju znanja in pa razporeditvijo predmetov.

Kot si pogledala in prebrala na spletni strani Medicinke fakultete, je za vpis potrebna splošna matura. To pridobiš na gimnaziji. Obstaja pa še druga možnost, torej da po poklicni maturi opraviš še maturitetni tečaj, ki traja eno leto. Po končanem maturitetnem tečaju imaš priznano splošno maturo in se lahko vpišeš na Medicinsko fakulteto. Bodi pa pozorna, saj si moraš za vpis na to fakulteto na maturi izbrati in opraviti en naravoslovni predmet. Uspeh pri tem predmetu ter pri matematiki in tujem jeziku se potem še posebej upošteva za izračun točk pri omejitvah.

Če je to nekaj kar si želiš in se v tem vidiš, ti vsekakor priporočam vpis na maturitetni tečaj.
Tvoje dobre ocene pa bodo vsekakor pomembne za vpis, saj se v primeru omejitev (ki pa so do sedaj bile vsako leto zelo visoke), gledajo ocene 3. in 4. letnika.

Za nadaljnja vprašanja sem ti na voljo.

Veliko uspeha,
Barbara Plazar, mag. profesorica pedagogike