Prijateljstvo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Tezave123

Prijateljstvo

ObjavaNapisal Tezave123 » 05 Okt 2021 13:37

pozdravljeni!
zadnje case opazam da se dve moji "prijateljici" grdo obnasata do mene. govorita za hrbtom grde stvari o meni, kako upam da bom umrla in se smejita ker sem kao prevelika za moja leta. (stara sem 13 in sem velika 167m). oni dve sta se zelo spremenili. ni jima mar za solo, druzita se z slabo druzbo in mislita da stavkul ce prideta v solo na pol gole. pa ne da imam kaj jaz proti temu s kom se druzita samo cudno mi je. vcasih smo bile res, res dobre prijateljice in zdaj ko se spomnim da bi se naso prijatelstvo koncalo bi bila kar zalostna. ceprav bi po eni strani rada koncala ker sta mi toliko groznih stvari naredile in povedale da mi gre kar na bruhanje. tolikokrat sta me pustile na cedilu. res da imam se 1 res super prijateljico s katero se poznama ze od malega in se super razumeva. no oni dve moji "prijateljici" (dvomim da sta se sploh) se norcujeta iz naju da sva lejzbiki (mene osebno privalcijo moski in njo tudi). Definitivno pa nimam nic proti lgbtq ljudem. pa tudi ce bi bila v njo pa kaj? vseeno bi bila clovek tako kot oni dve. in ker se midve vecino casa druziva, hodiva v solo in iz sole se norcujejo ker pac ninava toliko prijateljev itd.
jaz osebno nemaram zahrbtnega govorjenja one dve pa imata po soli dolge pogovore o naju kako sva ogabni in nadlezni. kar me ne moti. meni je vseeno kaj si ljudje mislijo o meni. jaz si samo zelim da me oni dve nebi ves cas grdo gledali in se grdo pogovarjali o meni za mojim hrbtom. aja one niso za nek "pogovor" da se malo pobotamo. one se bi sle tepit. kar se jaz ne zelim. pa tudi ce jima kaksen popoldan po soli napisem da se naj malo zamislita kaj govorita takoj mislita da ju napadam kar ju definitivno ne.
upam da ni kaj z mano narobe da se tako obnasajo do mene in se norcujejo iz mene.
lep pozdrav
Bag in a bag

Re: Prijateljstvo

ObjavaNapisal Bag in a bag » 05 Okt 2021 20:35

Ah kaj se sekiraš. Sploh se ne brigaj za takšne ljudi. Otročje so še in ne zrele to je vse. Osredotoči se nase da boš razvila pravo razmišljanje kar vidim da ga že imaš tako in tako. Če te to zelo prizadane se lahko obrneš tudi na socialno delavko/ca na šoli ali na razrednika. Ne skrbi s tabo ni popolnoma nič narobe prav tako ne s tvojo višino. Glede teh oseb pa to nista prijateljici najbolje da ju ignoriraš popolnoma ju pusti pri miru sploh se ne pogovarjaj z njima če ni nujno in ne piši nobeni. Tudi takšna obdobja minijo ne bo večno trajalo to zato ne skrbi. Pa srečno :)❤
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prijateljstvo

Uredništvo » 06 Okt 2021 11:07

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

hudo mi je prebrati, da se srečuješ s težavami v odnosu s prijateljicama, ki se vedeta tako, kot se prijatelji nikakor ne bi smeli. Najprej ti želim povedati, da s tabo zagotovo ni nič narobe. Za nesramno obnašanje je odgovoren zmeraj tisti, ki to stori, ne pa žrtev. Sklepam, da si nam pisala zato, ker želiš izvedeti, kaj storiti, da se tvoja stiska neha, imam prav?

Kar se ti dogaja, bi lahko opredelili kot vrstniško nasilje. Sem spada, kot si napisala, grdo govorjenje o tebi za hrbtom, norčevanje, opravljanje, skratka vsa namerna dejanja, ki so uperjena proti tebi in je njihov namen, da te prizadenejo. Vidim, da si skušala situacijo rešiti že sama, tako da si se skušala z njima pogovoriti in pobotati. To je pohvalno in zrelo od tebe, nikakor ni napadanje, če se postaviš zase. Vendar si žal ugotovila, da ne bo dovolj, da bi se nasilje prenehalo.

Napisala si, da sta ti dekleti tvoji prijateljici in da ne želiš, da bi se prijateljstvo končalo. Kot sem napisala že zgoraj, to niso stvari, ki bi jih prijatelji počeli. Prijatelji nam stojijo ob strani in nas spodbujajo v težkih trenutkih, ne pa jih povzročajo. So osebe, na katere se lahko zanesemo, kar pa si ti ugotovila, da se ne moreš. Takšnega odnosa ne moremo imenovati prijateljski, saj ti povzroča stisko. Nekatere odnose moramo včasih prekiniti, lahko zaradi tega, ker nekdo spremeni svoj odnos do nas (kot v tem primeru) ali pa ugotovimo, da se v njihovi družbi slabo počutimo. Nič ni narobe, da nisi z nekom več tako blizu, kot si bila. Pomembno je, da imaš odnose, ki te izpolnjujejo, motivirajo, te veselijo.

Veseli me, da imaš dobro prijateljico, s katero se družiš. Kako pa se razumeš z ostalimi sošolci? Če prav razumem, se zmerjanje (in druga opisana dejanja) dogajajo večinoma v šoli? Predlagam ti tudi, da se obrneš na odraslo osebo, ki ji zaupaš, najbolje na razrednika/razredničarko ali šolsko svetovalno delavko. Njihova naloga je, da poskrbijo, da se takšne stvari ne dogajajo ne tebi ne komurkoli drugemu na šoli. Pomembno pa je tudi, da dejanja teh deklet ne vplivajo na tvojo samopodobo. Niti slučajno ne začni dvomiti vase ali iskati vzrok za njihovo početje v sebi. S tabo je vse v redu, tudi tvoja višina je povsem normalna, če te to skrbi. Verjamem, da si čudovita točno takšna, kot si.

Upam, da ti bo uspelo stisko razrešiti. Vesela bom, če se ponovno oglasiš in sporočiš, kako napreduješ, ali pa ponovno pišeš, če želiš še kaj vprašati ali se komu zaupati.

Veliko poguma in lep dan,
Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)
Tezave123

Re: Prijateljstvo

ObjavaNapisal Tezave123 » 12 Okt 2021 16:56

Pozdravljeni!
Spet vam pisem.
Danes sem opazila da ves cas govorita za hrbtom zato sem ju tudi vprasala kaj imata toliko govoriti o meni in zakaj mi ne povesta v obraz. Namrec govorjenja za hrbtom definitivno nemaram. Danes sem ji napisala sporocilo kaj sem jima naredila zakaj non stop govorita o meni. Odgovor je bil: nic se nisva pogovarjali o tebi. In zdej se mi res cudno zdi kaj je z mano namrec js sem slisala. Sploh noceta razresiti dolicenih stvari na normalen vljuden cloveski nacin. Do mene se obnasata odrezavo in se norcujeta. Res sem obupana. Ju pa tako ali tako ignoriram
Hval za vse odgovore :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prijateljstvo

Uredništvo » 14 Okt 2021 11:53

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

verjamem, da ti je hudo, ko slišiš, da se dekleti pogovarjata o tebi za tvojim hrbtom. Razumem, da se ob tem počutiš obupano, sploh ko sama poskušaš situacijo razrešiti na zrelejši način.

Kot si že sama ugotovila, boš sama težko dosegla, da se njuno vedenje preneha. Morda bi poskusila še z načini, ki sem ti jih predlagala v prejšnjem sporočilu. Če se v šoli slabo počutiš, ker te dekleti ogovarjata in se iz tebe norčujeta, bi bilo smiselno, da se obrneš na odraslo osebo, torej na razrednika/razredničarko ali na šolsko svetovalno službo. Verbalno nasilje (ogovarjanje, norčevanje … ) se žal pojavlja po vseh šolah, zato je pomembno, da ga čim prej ustavimo. Mogoče bi bilo tudi lažje zate, da v prihodnje kontakta z dekletoma ne vzpostavljaš več, glede na to, da s tem ne dosežeš izboljšanja v vaših odnosih. Ni treba, da ste prijateljice in da gradite svoj odnos, nujno pa je, da s svojim vedenjem do tebe prenehata, da lahko normalno sobivate kot sošolke in se lahko ponovno v šoli dobro počutiš. Če želiš, pa se lahko poskusiš obrniti po pomoč še k vrstnikom. Ali je tvoja prijateljica kdaj zraven v takšnih situacijah?

Upam, da sem ti uspela pomagati, sicer pa se lahko vedno spet obrneš na našo svetovalnico.

Lepo te pozdravljam,
Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)