Cepljenje

Vprašanja na tosemjaz.net.
1310

Cepljenje

ObjavaNapisal 1310 » 04 Okt 2021 17:59

Zdravo :)

Prosim Vas, da od tu naprej vsebino zakrijete.

// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Cepljenje

Uredništvo » 05 Okt 2021 08:09

Odgovor svetovalke
________________

Pozdrav,

dogodkom, ki so resni in sledijo cepljenju, je namenjena velika pozornost, da se ugotovi, ali gre za vzročno povezanost. Tako se dopolnjuje t.i. varnostni profil različnih cepiv. Tveganja za resne dogodke so navedena v dokumentaciji, ki je obvezna za vsa zdravila (tudi cepiva so zdravila), ocenjuje se tveganje v primerjavi s koristmi. Za določena redka in resna tveganja po cepljneju proti covid-19 vemo, ne poznamo pa napovednih dejavnikov zanje.

Tesnoba in anksioznost, ki vas spremlja, je razumljiva, a vaš strah glede tveganja za vaše zdravje je odveč. Nismo poskusni zajčki, žal se po vseh zdravilih dogajajo resni zapleti, mogoče si pogledate, kaj piše glede tveganj pri Lekadolu in pododbnih zdravilih oziroma sredstvih za lajšanje bolečine, ki so prosto dostopna.

S spoštovanjem.

Prim. doc. dr. Alenka Trop Skaza, dr.med.,
specialistka epidemiologije
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Cepljenje

Uredništvo » 05 Okt 2021 08:11

Pozdravljena,

zgoraj je odgovor zdravnice,
na tvoje vprašanje pa bo odgovorila tudi psihologinja, predvsem glede stiske in tesnobe, ki jo doživljaš ...

Lep pozdrav iz uredništva.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Cepljenje

Uredništvo » 06 Okt 2021 17:11

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

lahko razumem, da trenutno občutiš negotovost ter zaskrbljenost za zdravje. Kot sama veš je verjetnost, da bi se kaj takšnega dejansko zgodilo majhna. Poskusi ob neprijetnih mislih ter tesnobi preusmeriti pozornost drugam – počni zate sproščujoče aktivnosti, ki ti tudi sicer pomagajo pri zmanjševanju stresa. To so lahko npr. sprostitvene tehnike, športne aktivnosti, gledanje filmov, druženje s prijatelji, podporni pogovori z bližnjimi, poslušanje glasbe, risanje, druženje z živalmi, ples…. Izogibaj se negativnih informacij glede cepiva, v kolikor se ti zdi, da to tvoje počutje še poslabša. Morda, v kolikor boš pripravljena, pomisliš tudi na pozitivne stvari, ki jih prinaša cepljenje.

Prilagam še link do priročnika, kjer si lahko pogledaš še več idej o tem kako zmanjšati svoj stres oz. anksioznost - https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/f ... _stres.pdf (str. 16-18; str. 42-43).

Verjamem, da se bo tvoja tesnoba s časom postopoma zmanjšala. V kolikor bi vztrajala dlje časa, in zgoraj navedene oblike vaj, ne bi pomagale, svetujem, da poiščeš zdravniško pomoč.

Vem, da se ti morda trenutno ne zdi tako, a verjemi, da bo vse vredu.
Patricija Kramaršek, mag. psihologije