Problemi

Vprašanja na tosemjaz.net.
lovingu

Problemi

ObjavaNapisal lovingu » 02 Okt 2021 11:45

Dober dan, prosila bi, da objavite samo odgovor

// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Problemi

Uredništvo » 05 Okt 2021 08:20

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Hvala, da si se odločila zaupati svojo težavo in nam pisala. Če prav razumem iz tvoje zgodbe, imaš že približno eno leto odnos s fantom, pri čemer sta imela nekaj vzponov in padcev oz. sta se vmes nekajkrat tudi skregala. Nista pa še imela resne zveze, ker za to še nista začutila pravega trenutka. Trenutno nista v stikih, saj je on po vajinem zadnjem sporu prekinil stike, sedaj pa te skrbi. Do njega še vedno nekaj čutiš in ne veš, kaj narediti.

Najprej bi izpostavila, da je zelo dobro, da poslušaš sebe in svoje občutke ter da odkrito poveš, če začutiš, da na zvezo v nekem trenutku nisi pripravljena. Če gremo v zvezo prehitro oz. ne začutimo, da smo zares pripravljeni in si tega ne želimo, se to lahko začne zelo hitro kazati v zvezi v raznih težavah.

Glede na tvoj zapis mi je zelo težko razbrati, kaj točno se je med vama dogajalo. Ali lahko mogoče malo več poveš o vajinih konfliktih – zakaj so nastali konflikti med vama, kako sta jih poskusila reševati?

Tudi ti ne morem odgovoriti, kaj se dogaja s fantom in zakaj se trenutno tako obnaša. To ve samo on. Razlogov je lahko zelo veliko in to povsem različnih. Omenjaš, da ti je sam povedal, da ima svoje probleme in da potrebuje nekaj časa zase. Tako je povsem možno, da je to razlog, zakaj je trenutno prekinil stike s tabo. Mogoče si želi naprej razrešiti in predelati težave ter šele nato začeti zvezo.

Povsem razumem tvojo stisko in skrbi ter željo, da bi želela vedeti odgovore in kaj točno se dogaja. Ampak včasih je potrebno sprejeti, da druge ne moremo siliti v stvari, ki jih ne želijo. Vem pa, da je včasih to težko sprejeti. Tako po mojem tudi ni dobro, da bi sedaj preveč silila v njega in želela na vsak način vzpostaviti stik, sploh pa, ker je sam povedal, da potrebuje in si želi čas zase. Če imaš še kakšno možnost, kje lahko vstopiš v stik z njim, mu lahko mogoče samo napišeš ali poveš, da misliš nanj in da te zanj skrbi ter da boš zelo vesela, če se oglasi, ko bo za to pripravljen oz. če si bo to želel ali potreboval.

Zelo pomembno pa je, da sedaj poskrbiš zase. Premlevanje o tem, kaj se je dogajalo, kaj se dogaja s fantom, zakaj to dela, ti ne bo prineslo nič dobrega, potisne te lahko samo še v večjo stisko. Moj nasvet bi bil, da, ko občutiš stisko zaradi te situacije, se o tem poskusiš pogovoriti z nekom, ki mu zaupaš (mamo, prijateljem_ico, vedno lahko pišeš tudi v našo svetovalnico…). Čustev in stisk namreč ni dobro držati v sebi, bolje je, da jih izrazimo, damo ven iz sebe, že sam pogovor lahko zelo pomaga. Če ti pomaga, lahko svoja čustva izraziš tudi skozi umetnost – npr. napišeš poezijo, kaj narišeš, naslikaš ali jih odplešeš. Poleg tega pa počni stvari, ki so ti všeč, v katerih uživaš (kuhanje, športi, glasba, karkoli v čem res uživaš) in poskusi na tak način preusmeriti svoje misli. Prav tako bi ti svetovala, da poskusiš s kakšno tehniko sproščanja – dihalne vaje, čuječnost, meditacija. Nekaj več o tehnikah sproščanja si lahko prebereš v tej brošuri http://skupajzazdravje.nijz.si/media/te ... scanja.pdf. Če pa te zanima še kaj več, ti z veseljem o tem napišem.

Upam, da ti bo odgovor vsaj malo v pomoč in da se bodo težave čimprej rešile. Vesela bom, če se še kaj oglasiš.

Lepo bodi,
Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)