Dekle, ki tava

Vprašanja na tosemjaz.net.
Obupanasevedno

Dekle, ki tava

ObjavaNapisal Obupanasevedno » 01 Okt 2021 16:21

Prijava terapevta ...kam in kako..želim,da je pravici zadoščeno... Tista oseba ne sme izvedeti vendar zaradi mojega notranjega miru je treba to storiti .tako čutim..prosila bi koga za kakšen nasvet? Hvala lp!
P.s.oseba je s.p. deluje v društvu... Krovna zveza žal za psihoterapevte ne pride v poštev ..zlorabila me je čustveno ter finančno plus ni mi dala računa... Pa prosila sem jo!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Dekle, ki tava

Uredništvo » 07 Okt 2021 10:53

Odgovor svetovalke
_________________

"Dekle, ki tava", pozdravljena,

veseli me, da si se svojim vprašanjem obrnila na nas. Kot razumem iz tvojega zapisa, si obiskovala terapevtko, ki je prestopila svoje pristojnosti in zlorabila tvoje zaupanje. Na žalost nimam jasnega odgovora zate kam se obrniti in kje terapevta prijaviti, glede na to, da ne deluje v okviru zveze psihoterapevtov. Naštela ti bom nekaj idej, kamor bi se v takem primeru obrnila sama. Čustvena zloraba je boleča, težava pa je, da jo je težko dokazati. Omenila si, da ta oseba-terapevt, dela v okviru društva. Če gre za večje društvo, lahko zlorabo prijaviš glavnim organom društva. Sicer bi se pa jaz po nasvet obrnila tudi na zastopnico pacientovih pravic (seznam na povezavi: https://www.nijz.si/sl/zastopniki-pacientovih-pravic). V skrajnem primeru pa bi oddala prijavo tudi na policijo. Kar se tiče neizdaje računa in finančne zlorabe, se lahko obrneš na FURS in tam oddaš prijavo (https://e-uprava.gov.si/podrocja/drzava ... pravi.html). NE izdajanje računov je kaznivo dejanje, ki ga je lažje dokazati.

Žal mi je, da si imela takšno izkušnjo pri iskanju in sodelovanju s tem terapevtom. Rada bi ti pa vseeno povedala, da v Sloveniji deluje veliko dobro strokovno usposobljenih terapevtov, ki delujejo v skladu načeli in standardi etičnega kodeksa. Veliko jih je zaposlenih na področju zdravstva, v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, najhitreje dostopni pa so v Centrih za duševno zdravje. Če boš obiskala kakšnega izmed teh terapevtov, je obisk brezplačen oz. ga krije zdravstvena zavarovalnica. Sicer deluje po Sloveniji tudi nekaj psihoterapevtov v privat praksah, h katerim se lahko naročiš preko napotnice zdravnika ali pa tudi samoplačniško. Pri izbiri drugih terapevtov bodi previdna, preveri doseženo osnovno izobrazbo terapevta ter katera dodatna strokovna znanja je pridobil. Najbolj uveljavljene in učinkovite psihoterapevtske metode/pristopi so vedenjsko-kognitivna terapija, sistemska/družinska terapija ter psihodinamska.

Vse dobro ti želim in obliko uspeha na tvoji poti.

Mateja Vek, univ. dipl. psihologinja
Hvaležna punca

Re: Dekle, ki tava

ObjavaNapisal Hvaležna punca » 07 Okt 2021 14:04

Pozdravljeni....hvala vam iskrena za odgovor... Odprla ste mi oči .hvala ,da ste slišala mojo stisko ter me usmerila... Vse dobro tudi vam v življenju ...jih pokličem in preverim kako lahko uredim zadeve..hvala vam..da se nebom več naprej sama sebi smilila..lp, hvaležna sem!