Kaj se sploh izplača?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Pavzerka

Kaj se sploh izplača?

ObjavaNapisal Pavzerka » 29 Sep 2021 11:46

Trenutno sem v zagati, saj ne vem kaj sploh bi. Padla sem poklicno maturo in jo naredila v jesenskem roku, potem pa sem šla pavzirat.
Udeležila sem se kup tečajev in prostovoljskih projektov, a je zaradi korone vse propadlo. Potem sem si našla službo v trgovini. Blizu je, saj delam zdaj avtosolo in plača je redna. S kolektivom se dobro razumemo.
Razmišljala sem o faksu, ampak edina smer, ki mi je vsaj malo všeč je na filofaksu proti kateremu imajo vsi zadržke, da službe ne dobiš. Nočem biti s.p. ali učiteljica v šoli. Sploh ne vem kaj hočem biti. Za faks rabim splošno maturo in sem se vpisala na m.tečaj ob delu, zdaj pa vidim stroške in količino snovi, me je vse skupaj minilo. Šol ne maram, stresa in učenja ne maram, voziti v Ljubljano in zgodnje vstajanje me nervira, enostavno ne da se mi. Po srednji nisem imela namena na faks, ampak naj za vedno ostanem v trgovini? Šole zahtevajo PCT pogoje, kaj če bodo potem zahtevali PC pogoje? Res ne vem kaj bi
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kaj se sploh izplača?

Uredništvo » 14 Okt 2021 14:37

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Pomembno je, da si izoblikuješ jasne in realno dosegljive cilje; ko ti bo to uspelo, bo tudi motivacija močnejša in vztrajnejša. Razmisli o tem, ali je opravljanje splošne mature mogoče res prevelik zalogaj - kadar se znajdemo pred zelo visoko oviro/težko nalogo, nam zelo hitro upadeta volja in pogum, saj nimamo prav veliko upanja, da nam bo uspelo.

Praviš, da ti je zanimiv le en študijski program na Filozofski fakulteti, ki pa zahteva splošno maturo. Naj ti povem, da so v bolonjskem sistemu študija možni številni prehodi med različnimi študijskimi programi - študent npr. zaključi prvo stopnjo (dodiplomski študij) na eni fakulteti, potem pa nadaljuje magistrski študij na drugem študijskem programu. Res je, da mora v tem primeru opravljati diferencialne izpite, a lahko doseže svoj cilj.

Predlagam ti, da v Razpisu za vpis preveriš, ali je možen prehod na tvoj izbrani študij s kakšnega visokošolskega strokovnega programa, kamor bi se lahko vpisala s svojo že opravljeno poklicno maturo.

In še en razmislek: praviš, da šole in učenja ne maraš ... obstajajo tudi višješolski študijski programi, ki so bolj praktično naravnani in trajajo dve leti - pridobiš izobrazbo, ki je med srednješolsko in visokošolsko. Preveri, kateri programi obstajajo, morda bi te kakšen zanimal.

V vsakem primeru ti toplo priporočam, da nadaljuješ z izobraževanjem; to ne prinese le diplome in boljših zaposlitvenih možnosti, pač pa tudi nove ljudi, razgledanost, osebnostno širino, nenazadnje tudi večjo samozavest.

Zato le pogumno!

Lepo te pozdravljam,
mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja