Sem devičnik 4. letnika gimnazije in imam težavo

Vprašanja na tosemjaz.net.
kaj naj naredim

Sem devičnik 4. letnika gimnazije in imam težavo

ObjavaNapisal kaj naj naredim » 29 Sep 2021 10:31

Imam 19 let in se počutim, da sem največji luzer na tem svetu. Šola mi gre dobro, želim pa si zveze oz. še bolj seksa. Moji sošolci vem da seksajo kot nori, pred to krizo so vsak teden po klubih dobili kakšno novo. Mene pa to zelo potre, takoj ko vidim par na ulici me spravi v depresijo. Pred žensko otrpnem, pa naj bo to starejša ali mlajša. Redko sploh klepetam z dekleti. Na začetku tega šolskega leta sta mi dve sošolki v šali rekli: “Pa saj ti itak ne boš nikoli nobene imel hahaha”. To me tako ubilo, da še danes ko pomislim, me zaboli.

Zanimivo, da ko sem doma, pa postanem podivjan, še sam sebi se čudim. Lahko gledam porografijo cel dan in si ga večkrat. Ali pa obiščem Instagram sošolk in si ga večkrat zapored, sploh ta ki mi je to rekla je zelo sexi.

Lep nisem, to vem, kje sploh lahko spoznam kakšno? Mislim, da je meni usojeno biti devičnik do konca življenja.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sem devičnik 4. letnika gimnazije in imam težavo

Uredništvo » 29 Sep 2021 14:49

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljen.

Hvala, da si se obrnil na nas in nam zaupal svojo stisko.

Ko berem tvoje pismo, ne vidim luzerja, ampak nekoga, ki ga je zelo strah odnosov z dekleti. To nima tako pomembne veze s tvojim videzom, čeprav obstajajo neka 'merila', kaj je lepo in zaželeno ali seksi. To se mi zdi tu manj relevantno, saj obstaja veliko ljudi, ki ne ustrezajo tako imenovanim lepotnim idealom, pa imajo partnerja oz. jih celo menjujejo. Gre namreč zato, kako pristopijo, ali so odprti in kakšno energijo imajo. Zato se mi zdi pomembno, da sam pri sebi ugotoviš, česa se bojiš. Odkod izvira strah, zakaj trema pred dekleti, kaj se dogaja s tvojo samozavestjo (je nizka?), kaj se je zgodilo, da te je pripeljalo do tega, da te je strah in podobno. Vem, da vse to zahteva kar veliko brskanja po sebi, ampak ker gre za blokado, ki jo doživiš ob dekletih in ker ne zmoreš stopiti v odnos z njimi (še prijateljski ne), je zelo pomembno, da ugotoviš, kaj te ustavlja oz. vleče nazaj.

Tu še naj omenim, da primerjanje z drugimi, ki po tvojem mnenju veliko seksajo, še bolj negativno vpliva na tvojo samopodobo in strah, saj ti um govori, da si luzer, ki bi že kdaj moral začet s spolnimi odnosi in do sedaj imeti že 'lepo zbirko' deklet, ne pa da si še devičnik. To so vse tvoja prepričanja in misli, ki poslabšujejo tvoje občutke in te držijo v primežu, iz katerega zaenkrat še ne znaš.

V bistvu je normalno, da si doma drugačen. Doma te ni strah, nisi izpostavljen dekletom in izzivom, kako jim pristopiti in navezati stik, doma je vse na easy in se lahko poslužuješ spolnih aktivnosti sam s seboj brez truda. V realnem svetu (torej, ko nisi doma), pa imaš blokado in to je potrebno predelati, če želiš seksualnost, ki jo opisuješ, doživeti tudi z ženskami.

Predlagam ti, da si za cilj ne postaviš spolnega odnosa, ker bi to bil prevelik korak naenkrat, ampak da si postaviš manjše cilje. Da se najprej opogumiš, kako pristopiti, o čem se pogovarjati, kako se imeti fajn z dekleti, navezati stik ali celo prijateljstvo, ne pa samo seks. Če ne boš sproščen z dekleti, tudi do seksa ne bo prišlo, zato začni na začetku. Kot že prej omenjeno, naša prepričanja in misli o sebi in drugih so zelo pomembna, zato je pomembno, kako razmišljaš o sebi ('luzer sem').

Predlagam, da si ne daješ nalepke 'devičnik pri 19 letih', ker to samo podžge samoobsodbe, ki sem jih prej omenjala - češ kaj vse bi do sedaj že moral narediti, pa še nisi. Boljše se mi zdi, da nase gledaš kot nekoga, ki si želi spoznati samega sebe, svoje občutke in strahove, in nekoga, ki se bo odločil, da jih bo premagal. Prepričanja 'usojeno mi je biti devičnik do konca življenja' je zelo škodljivo in hrani tvoj strah ter te še naprej hromi in drži v isti neprijetni situaciji iz katere želiš ven. Če torej želiš drugačen rezultat (odnose in spolnost z ženskami), rabiš drugačna prepričanja in misli o sebi in ženskah.

Če misliš, da tega ne boš zmogel sam (tega raziskovanja sebe in spremembe delov sebe, ki ti onemogočajo odnose), ti toplo priporočam, da se obrneš na brezplačno svetovalnico Posvet (spletna stran www.posvet.org). Le-teh je več po Sloveniji, izbereš tisto, ki ti je najbližje, za obisk pa ne rabiš napotnice. Če se ti zdi to preveč zaenkrat, pa malo razišči svojo samopodobo/samozavest, svoje strahove, na spletu je namreč veliko materiala na to temo, ne samo pisnega, ampak tudi veliko YouTube posnetkov, videov, delavnic, pa tudi life coaching, kjer svetovalci svetujejo, kako pristopiti in začeti odnos in podobno. Tu te naj samo opozorim, da nekateri ljudje niso tako zelo vešči kot se predstavljajo, pa tudi zastonj ne, tako da pametno izberi. Menim, da je Posvet najboljša izbira, ti pa se sam odloči, kaj je najboljše zate in kaj ti bo pomagalo ven iz tvoje stiske.

Želim ti vse najboljše, vedi, da se dajo stvari resnično izboljšati in da ti to zmoreš! 🙂 Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije