Zaljubljenost

Vprašanja na tosemjaz.net.
Lovefly

Zaljubljenost

ObjavaNapisal Lovefly » 28 Sep 2021 18:54

Pozdravljeni,

Imam težavo. Želim si fanta s katerim bi se spoštovala, se imela rada, počela kaj skupaj, se podpirala, ... nisem še doživela prvega poljuba torej niti fanta nisem imela. Saj vem da če si tega želim moram narediti kaj v tej smeri samo nimam samozavesti in strah me je zavrnitve da ne bi isto nekdo čutil ali pa mu ne bi bila všeč in bi se osramotila. Ne upam si. Sem si pa rekla da če fant pokaže dovolj zanimanja in da neke znake da bo pa jaz tudi se vključila in prispevala svoj del v tem da bo kaj iz tega. Pa saj se čuti nekaj med osebama ampak včasih moraš bolj direkten biti drugače ni nič. Je pa vprašanje kje je ta meja da pa se opogumim in res vidim da sem nekomu všeč. Bojim se narediti prvi korak ampak če tako gledaš potel če si pa fant tudi ne upa pa ni nič. Je pa večinoma tako da fant začne samo vseeno.

// del izbrisan v uredništvu //
Lovefly

Re: Zaljubljenost

ObjavaNapisal Lovefly » 02 Okt 2021 09:51

Pozdravljeni,
Prosila bi da tudi ta zapis zakrijete od tu naprej. Hvala vam.

// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zaljubljenost

Uredništvo » 10 Okt 2021 09:10

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, "Lovefly",

najprej bi se ti želela opravičiti, ker si kar nekaj časa čakala na moj odgovor in hvala za oba tvoja zapisa, v katerih si opisala situacijo, v kateri si se znašla in občutke, ki jih ob tem doživljaš.

Moram priznati, da si se za svojo starost zelo poglobila v zrelo razmišljanje o ljubezni in videti je, da zelo ceniš določene vrednote, ki so v zdravem partnerskem odnosu ključnega pomena - spoštovanje, zaupanje, pristnost čustev. Če te prav razumem, izkušenj s partnerskimi odnosi nimaš, doživljaš pa občutke, povezane z zaljubljenostjo. Predvsem se soočaš z željo imeti ob sebi takšnega fanta, kot si ga želiš, ob enem pa se soočaš s strahom, da takšnega ne boš spoznala oz. da bi bila prizadeta, razočarana, izdana. Imam prav?

Iz tvojega zapisa je razbrati, da sta ti simpatična dva fanta. Enega praktično ne poznaš, saj ga zelo redko srečaš, drugi pa ti je bolj poznan in razbrati je, da ti je tudi bližje v primerjavi s prvim. V drugem zapisu si tudi opisala situacijo, za katero meniš, da je vse skupaj še poslabšala - namreč fanta nisi pozdravila in ga nisi ogovorila, ko se je za to pokazala priložnost, saj te je bilo strah. Zdaj se bojiš, da je vse izgubljeno in se ne da nič več popraviti.

Veš, želela bi ti povedati, da je zaljubljenost nekaj posebnega. V nas vzbuja občutke, ki nas popolnoma preplavijo in vsak trenutek si želimo, da bi nas oseba, ki nam je všeč, opazila, nas ogovorila ali vsaj namenila kakšen svoj pogled. Pri tem včasih prepogosto preprosto čakamo, da se nekaj zgodi, a kaj, ko se soočamo s strahovi in vprašanji, kaj si bo oseba o nas mislila, če jo ogovorimo. Kako naj jo sploh ogovorimo? Kaj naj rečemo? Ali naj preprosto raje počakamo, da nas ogovori ona, če bo tako čutila? Veš, na ta vprašanja ni pravih, enoznačnih odgovorov. Tudi na vprašanja, ki si jih ti zastavila, ne. Res pa je, da se odnosi zgodijo, ko je za to pravi čas in jih nikakor ne smemo forsirati, siliti. Takrat le ti niso pristni in takšni odnosi se zgodijo na račun naše neučakanosti, prepričanosti, da moramo imeti partnerja, ker ga imajo vsi drugi naše starosti ali ker si to preprosto tako močno želimo.

Zato nikakor ne imej občutka, da si "dolžna imeti fanta", kot si sama zapisala. Nikjer ni predpisane starosti, pri kateri moramo imeti partnerja. Nekateri ga spoznajo že zelo zgodaj in so srečni, nekateri imajo strto srce in pravega partnerja spoznajo šele čez čas, nekateri prve ljubezenske izkušnje pridobijo šele kasneje. A z ničemer od naštetega ni nič narobe, prav tako pa nikakor nisi manj vredna, ker fanta še nisi imela. Veš, to veliko pove tudi o tebi in tem, kakšno dekle si. Pove to, da resnično iščeš nekoga posebnega, z vrednotami in da ti čustva nekaj pomenijo ter se ne želiš igrati z njimi. Le poskusi biti neobremenjena s tem, da svojega fanta še nisi srečala in misliti na to, da v ljubezni ni pravil.

Zato nisi ničesar uničila. Prisluhni sebi in naj te vodi tisto, kar čutiš. Če si ga želiš pozdraviti ali ogovoriti, stori to. Morda ga za začetek na hodniku pozdravi in opazuj njegov odziv. Morda bo prihodnjič on pozdravil tebe in bosta sprva vzpostavila prijateljski odnos, ki je vsekakor dober temelj za razvoj partnerskega odnosa. Namreč prijateljstvo temelji na zaupanju in pristnosti, kar pa je ključnega pomena tudi v partnerski zvezi. Četudi se iz tega nič ne razvije, imej v mislih, da je tako z razlogom in da boš morda pridobila dobrega prijatelja, tvoj fant pa te čaka nekje drugje. Morda bo vse skupaj ostalo le pri pozdravu, a nikoli ne boš vedela, če ne poizkusiš.

Verjamem vate in tudi ti zaupaj vase. Prisluhni sebi, svojim željam in občutkom ter si zaupaj. Bodi ponosna na to, kar si in verjemi, da se bodo stvari odvile takrat, ko bo za to čas. In tako bo prav. Nikar jih ne forsiraj, saj se dogajanje v povezavi z našimi čustvi odvija prav takrat, ko je za to pravi čas.

Lepo te pozdravljam in ti želim čim več prijetnih izkušenj in doživetij v času tvoje zaljubljenosti. Kar pogumno!

Vse dobro,
Anja Knez, mag. psihologije
Lovefly

Re: Zaljubljenost

ObjavaNapisal Lovefly » 13 Okt 2021 21:57

Pozdravljeni,

Najlepša hvala za tako lep odgovor 😊.
Želim vam lep teden.