Ali spada pod po

Vprašanja na tosemjaz.net.
hbdbdjdd

Ali spada pod po

ObjavaNapisal hbdbdjdd » 24 Sep 2021 22:54

Zdravo
zanima me ce je posilstvo, ce imas s fantom spolni odnos, najprej privolis potem ko imas spolni odos nekaj casa pa ga prosis da odneha ampak rece da ne ker mu more priti in mu veckrat poves naj odneha a vseeno ne odneha. Da ne bo pomote, to se ni zgodilo meni ampak prijateljici, in me za njo zelo skrbi, odkar je v zvezi z njim se je spremenila na slab nacin.
Hvala za odgovor v naprej.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ali spada pod po

Uredništvo » 27 Sep 2021 11:17

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Najprej bi se ti rada zahvalila, da si se s tem vprašanjem obrnila na nas, saj se mi zdi eno najpomembnejših, sploh ker včasih prevladuje zmotno prepričanje, da če spolni odnos začneš, si ga dolžna tudi končati, saj si 'sama prosila zanj'.
In še posebej ti hvala, da te skrbi za prijateljico in da v njenem imenu sprašuješ za nasvet, saj je pomembno, da ima v takšnem odnosu ob sebi ljudi, ki so ji v podporo. To žal ne pomeni, da te bo upoštevala in fanta tudi zapustila, vseeno pa se mi zdi zelo pomembno, da se o tem pogovarjata in bo morda enkrat, ko bo pripravljena, zaključila ta nezdrav odnos.

Ampak greva par korakov nazaj, ker bi rada odgovorila na tvoje vprašanje in ker bi rada to izpostavila tudi za druge mladostnike, ki se sprašujejo, kako in kaj v zvezi s privolitvijo v spolni odnos.

Torej, za spolni odnos vedno in povsod rabimo dovoljenje druge osebe. Velikokrat se zgodi, da oseba tega ne izreče (s temi besedami: 'želim si spolni odnos'), ampak to pokaže s svojim vedenjem, mimiko in gestiko. Če nismo prepričani, raje vprašamo, če je ok, kar počnemo in ne predvidevamo v svojo korist. To je predvsem pomembno za moške, pa ne zato, ker za ženske veljajo drugačna pravila, ampak zato, ker se pri ženskah včasih zgodi, da želijo prenehati s spolnim odnosom, moški pa tega noče in to težko sprejme.

Rada bi poudarila, da tudi če oseba privoli v spolni odnos in si na sredini ali tik pred koncem iz kakršnih koli razlogov premisli, se spolni odnos MORA na tej točki zaključiti, ne glede na frustracijo tistega, ki želi nadaljevati. Ženska se morda ne čuti več prijetno, morda jo boli, morda jo je spolni odnos spomnil na kakšne slabe izkušnje iz preteklosti, mogoče ima slabo vest, razlogov je lahko zares veliko. Na kateri koli točki ima pravico reči NE in spolni odnos se MORA zaključiti. Pri tem ni dolžna razložiti (lahko pa, če tako želi), zakaj si je premislila, in moški ne sme siliti vanjo. Zelo pomembno je, da se to razume, spoštuje in upošteva, saj gre sicer za zlorabo in oseba lahko to dejanje prijavi policiji.

Pa ne samo to, pomembno je, da spoštujemo želje drug drugega, da nikoli ne prestopimo meje, ne samo zato, ker je to lahko prijavljeno policiji, ampak tudi zato, ker je to moralno narobe. Nikoli namreč ne vemo, kaj se je morebiti tej ženski zgodilo v preteklosti, ženske so namreč velikokrat spolno zlorabljene (sem ne štejemo le posilstva, ampak tudi nezaželeno otipavanje, pošiljanje njenih fotografij komu, za katerega nimamo dovoljenja in podobno), in je lahko to velikokrat razlog, da si ne želijo zaključiti spolnega odnosa. Statistika kaže, da je vsaka peta ženska vsaj enkrat v življenju spolno zlorabljena in to kaže na to, da moramo postati bolj ozaveščeni v zvezi s tem, pa tudi moramo začeti bolj spoštovati pravice in želje drugih ljudi, še posebej v spolnih odnosih.

Kot prej omenjeno, verjamem, da je lahko zelo frustrirajoče nehati tik pred koncem, ampak so drugi načini, kako sami končati, in hkrati spoštovati željo partnerke, ki ne želi nadaljevati. Če prijateljičin fant vztraja pri svojih željah, ne pa njenih, potem ta prijateljica žal ni v spoštljivem odnosu, ampak je spolno pogosto tako ali drugače zlorabljena. Zelo velikokrat se zgodi, da osebe, ki to doživljajo, tega ne prepoznajo kot zlorabo in ne ukrenejo nič v zvezi s tem, saj želijo obdržati svojega partnerja. Dlje časa kot so z njim skupaj, bolj so pod njegovim vplivom, kar razloži tudi tvojo skrb ob tem, da se je prijateljica spremenila, a žal ne v pozitivno smer. Kot omenjeno že zgoraj, si ji ti lahko samo v oporo, lahko se pogovarjata o tej tematiki, a ne pričakuj prevelikih sprememb (vsaj ne takoj na začetku), saj mora prijateljica pri sebi najprej dojeti, da živi v zlorabljajočem odnosu in ga biti pripravljena tudi zapustiti.

Še enkrat hvala za tvoje vprašanje, upam, da bo to marsikateremu najstniku razjasnilo stvari okoli dovoljenja za spolni odnos (tudi če gre za partnerja, je to še vedno potrebno).

Tebi in tvoji prijateljici želim vse dobro, pa srečno.
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije