Stran 1 od 1

ENODNEVNI PLAVALNI TEČAJ

Objavljeno: 13 Sep 2021 18:36
Napisal Melita1
Pozdravljeni,
naš razred gre čez nekaj dni na nek enodnevni plavalni tečaj da preverijo če znamo plavati (zdaj sem 8. razred to bi morali imeti v 6. ampak je odpadlo zaradi koronavirusa). Ampak imam problem: zelo me je sram biti v kopalkah pred drugimi in sramujem se svojega telesa. Rada bi si izmislila razlog da mi ne bi bilo treba it ampak ne vem kaj. Nekaj mojih sošolk je ravno zdaj dobilo menstruacijo in jim ne bo treba it jaz pa je sploh še nimam. Res mi je nerodno biti v kopalkah in ne bi rada da bi me vsi gledali.
Kaj naj naredim?

Re: ENODNEVNI PLAVALNI TEČAJ

Objavljeno: 14 Sep 2021 17:33
Napisal Ana Lampret
Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

Če sem te prav razumela, se poskušaš izogniti plavalnemu tečaju, saj ti je neprijetno biti v kopalkah pred drugimi sošolci in sošolkami.

Tvoji občutki so popolnoma razumljivi. Si v obdobju, ko se tvoje telo spreminja in dobiva novo podobo, na katero se še nisi čisto privadila. Pri sebi opažaš spremembe, ki ti niso vedno všeč, sploh če s tem izstopaš od ostalih vrstnikov. V obdobju najstništva se začenjamo bolje zavedati našega telesa, veliko bolj nas skrbi za njegov videz kot v otroštvu. Tudi druge sošolke in sošolci se najverjetneje počutijo podobno kot ti. Morda si že opazila, da so ljudje dostikrat bolj osredotočeni nase in na to, kako izgledajo sami, kot pa na pomanjkljivosti drugih. Velika verjetnost je, da stvari, ki jih sama pri sebi opaziš in se jih sramuješ, drugi sploh ne opazijo ali pa se jim ne zdijo pomembne.

Sprašuješ, kaj lahko narediš, da bi se izognila situaciji. Odločitev je tvoja, vendar pa te vseeno spodbujam, da stisneš in greš na plavalni tečaj. Ko nas je neke stvari oz. dogodka strah, se ji običajno hočemo izogniti. V preteklosti nam je to pomagalo, da smo preživeli (izognili smo se npr. divji zveri, ki bi nas lahko ubila). V današnjem času, pa nam je strah in tesnoba pogosto odveč, saj nas svet ne ogroža tako, kot v preteklosti. Slaba stran izogibanja tiči v tem, da te je dogodka po tem, ko se mu izogneš, še bolj strah. Naslednjič bo oditi plavat s tvojimi sošolci morda lahko še težje zate.

Kako lahko poskrbiš, da bo obisk plavalnega bazena karseda prijeten zate? Če se v določenih vrstah kopalk ne počutiš prijetno, potem lahko s starši poiščeš kakšne druge, ki ti bodo bolj ustrezale. Obstajajo najrazličnejše vrste kopalk, ki pokrijejo ali poudarijo določene dele telesa in mu dajejo bolj zaželeno obliko. Lahko si priskrbiš tudi plavalno haljo, s katero se lahko ogrneš, če ti bo v družbi vrstnikov res neprijetno. Poskušaj še sama razmisliti o načinih, kako bi si lahko pomagala, da bi ti bilo bolj prijetno.

Čeprav se tovrstni občutki glede svojega telesa tu in tam pojavljajo vsakomur, pa bodi pozorna, če takšne občutke občutiš pogosto. Če boš ugotovila, da te občutki sramu pred lastnim telesom pogosto ovirajo v tvojem življenju in ti preprečijo, da bi uživala v določenih aktivnosti, je najbolje, da svoje občutke zaupaš odrasli osebi. To sta lahko tvoja starša, svetovalna delavka ali katera druga odrasla oseba, ki ji zaupaš. Skupaj boste poiskali pomoč usposobljenega strokovnjaka, s katerim bosta raziskala načine, kako lahko izboljšaš svojo telesno samopodobo.

Upam, da ti moj odgovor kakorkoli pomaga. Želim ti veliko poguma, samozavesti ter uživanja v plavanju.

Lepo bodi,