hp

Vprašanja na tosemjaz.net.
eert

hp

ObjavaNapisal eert » 13 Sep 2021 16:29

cepljena sem bila s 4valentnim cepivom proti hpv, zanima me ali je smiselno za večjo zaščito se samoplačniško cepiti še z 9valentnim ali ni potrebno? Še, izgubila sem knjižico o cepljenju, kako bodo videli podatke torej?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: hp

Uredništvo » 14 Sep 2021 13:06

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

menim da dodatno cepljenje ni potrebno. Vsi podatki o cepljenjih se sedaj vodijo tudi elektronsko za vsakega bolnika, tako, da brez skrbi.

Vse dobro,
Maja Nose Mijanović, dr.med.,
specialistka infektologije
eert

Re: hp

ObjavaNapisal eert » 19 Okt 2021 01:04

Če bi se z 9-valentnim cepila, bi bilo edino samoplačniško?
Kolikšno manjšo možnost imam za spremembe in bradavice, če sem s 4 cepivom cepljena? Je razlika cepljenje za program zora tudi mogoče?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: hp

Uredništvo » 19 Okt 2021 14:29

Odgovor svetovalke
_________________

Cepljenje v breme OZZ se opravi pri dekletih, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena (zamudnice). Za vse ostale, ki bi se želeli cepiti proti HPV, je cepljenje samoplačniško.

Zaščita je seveda proti večim virusom z 9-valentnim cepivom, tako da cepljenje priporočam. Cepljenje je najbolj učinkovito pred pričetkom spolne aktivnosti, ko posamezniki še niso bili izpostavljeni okužbi s HPV. Imunski odziv na cepljenje proti HPV je tudi najboljši v starosti 9-15 let, ko za zaščito zadostujeta dva odmerka cepiva. Za starejše od 15 let so potrebni trije odmerki cepiva proti HPV. Vse informacije lahko dobiš na NIJZ: Najpogostejša vprašanja in odgovori o okužbi s HPV, raku materničnega vratu in cepljenju proti HPV | www.nijz.si

Lep pozdrav,

Maja Nose Mijanović, dr.med.,
specialistka infektologije
eert

Re: hp

ObjavaNapisal eert » 26 Okt 2021 15:55

Lahko še nasvet ginekologinje dobim?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: hp

Uredništvo » 28 Okt 2021 10:53

Odgovor svetovalke:
________________

Pozdravljena,

ker 9-valentno cepivo pokrije še več podtipov HPV, ne bo nič narobe, če se cepiš še dodatno in s tem še zmanjšaš možnost za nastanek genitalnih bradavic in/ali predrakavih sprememb na materničnem vratu.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije