Stran 1 od 3

hp

Objavljeno: 13 Sep 2021 16:29
Napisal eert
cepljena sem bila s 4valentnim cepivom proti hpv, zanima me ali je smiselno za večjo zaščito se samoplačniško cepiti še z 9valentnim ali ni potrebno? Še, izgubila sem knjižico o cepljenju, kako bodo videli podatke torej?

Re: hp

Objavljeno: 14 Sep 2021 13:06
Napisal Maja Nose
Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

menim da dodatno cepljenje ni potrebno. Vsi podatki o cepljenjih se sedaj vodijo tudi elektronsko za vsakega bolnika, tako, da brez skrbi.

Vse dobro,

Re: hp

Objavljeno: 19 Okt 2021 01:04
Napisal eert
Če bi se z 9-valentnim cepila, bi bilo edino samoplačniško?
Kolikšno manjšo možnost imam za spremembe in bradavice, če sem s 4 cepivom cepljena? Je razlika cepljenje za program zora tudi mogoče?

Re: hp

Objavljeno: 19 Okt 2021 14:29
Napisal Uredništvo
Odgovor svetovalke
_________________

Cepljenje v breme OZZ se opravi pri dekletih, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena (zamudnice). Za vse ostale, ki bi se želeli cepiti proti HPV, je cepljenje samoplačniško.

Zaščita je seveda proti večim virusom z 9-valentnim cepivom, tako da cepljenje priporočam. Cepljenje je najbolj učinkovito pred pričetkom spolne aktivnosti, ko posamezniki še niso bili izpostavljeni okužbi s HPV. Imunski odziv na cepljenje proti HPV je tudi najboljši v starosti 9-15 let, ko za zaščito zadostujeta dva odmerka cepiva. Za starejše od 15 let so potrebni trije odmerki cepiva proti HPV. Vse informacije lahko dobiš na NIJZ: Najpogostejša vprašanja in odgovori o okužbi s HPV, raku materničnega vratu in cepljenju proti HPV | www.nijz.si

Lep pozdrav,

Maja Nose Mijanović, dr.med.,
specialistka infektologije

Re: hp

Objavljeno: 26 Okt 2021 15:55
Napisal eert
Lahko še nasvet ginekologinje dobim?

Re: hp

Objavljeno: 28 Okt 2021 10:53
Napisal Tinkara Srnovršnik
Odgovor svetovalke:
________________

Pozdravljena,

ker 9-valentno cepivo pokrije še več podtipov HPV, ne bo nič narobe, če se cepiš še dodatno in s tem še zmanjšaš možnost za nastanek genitalnih bradavic in/ali predrakavih sprememb na materničnem vratu.

Lep pozdrav.

Re: hp

Objavljeno: 28 Okt 2021 16:39
Napisal eert
Naj se cepim kje, pri svoji ginekologinji? Kako bo pa ona pridobila podatke, da sem bila že predhodno cepljena? Ne vem, če so bili že elektronsko beleženi takrat. Je cepljenje edino samoplačniško ali je še vedno na zavarovanje?
Mogoče ginekologi odsvetujejo cepljenje tistim, ki so bili že spolno aktivni?

Re: hp

Objavljeno: 29 Okt 2021 08:51
Napisal Tinkara Srnovršnik
Odgovor svetovalke:
________________

Pozdravljena,

predlagam, da se obrneš na katero od cepilnih ambulant NIJZ ali na svojega osebnega zdravnika, tam ti bodo tudi najlažje odgovorili, če bo potrebno plačilo. Cepljenje se svetuje ne glede na spolno aktivnost.

Lep pozdrav.

Re: hp

Objavljeno: 29 Okt 2021 09:14
Napisal eert
cepijo tudi ginekologi? se lahko grem tudi k ginekologinji pozanimati za informacije, ker se mi zdi, da bi ona najbolj vedela?
Naj bi se kao ne čisto priporočalo spolno aktivnim, ker je oseba že lahko okužena s katerim tipom ki je v cepivu in potem cepivo proti tistemu tipu s katerim je oseba okužena ne zaščiti sploh?

Re: hp

Objavljeno: 29 Okt 2021 10:53
Napisal Tinkara Srnovršnik
Odgovor svetovalke:
_________________

Pozdravljena,

cepijo le nekateri ginekologi, ne pa vsi. Kot že rečeno, je cepljenje smiselno tudi pri spolno aktivnih.

Lep pozdrav.