Ne morem se umiriti

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nemirna

Ne morem se umiriti

ObjavaNapisal Nemirna » 10 Sep 2021 23:07

Zdravo,

ko postanem malo nervozna - pogosto preden grem spat, ali pa kar med dnevom - pretirano čutim svoj srčni utrip. Mogoče zveni čudno, bom malo bolj razložila - po celotnem telesu čutim utrip in več časa ko preteče, bolj in bolj je močen in hiter, vsaj meni se tako zdi. Zadnjič sem si ga izmerila: bil je višji kot ponavadi, ampak še vedno v mejah normale. Pisalo je na merilcu pritiska. Prav tako čutim bolečino, diham pa lahko globoko, ampak ne pomaga.
Parkrat pa se mi je zgodilo, da je bil utrip dejansko zelo hiter, začelo me je celo tresti in dobila sem nekaj podobno mišičnim krčem - se je po kakšnih štirih urah umirilo. Srhljivo pa tako, da me še zdaj skrbi. Nobenih drog prisotnih, prav tako živim dokaj zdravo, kar pomeni dovolj gibanja, dovolj spanca, vsaj dve tretjini hrane je zelenjava/sadje/polnozrnate žitarice/stročnice/zdrave maščobe. Med poletjem in tekom karantene (ko so težave postale očitne), se je moja rutina res malo spremenila, ampak nič drastičnega. Bi morala na pregled k telesnemu ali dušnemu zdravniku?
Zelo hvala in vse dobro
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ne morem se umiriti

Uredništvo » 13 Sep 2021 14:46

Odgovor svetovalca
________________

Pozdravljena,

po opisu bi rekel, da je občutek razbijanja srca tesnoba, tisti napadi, ki si jih imela pa se sliši kot da so bili panični napadi. To je točno tako kot si sama opisala: kratko traja, mine samo od sebe, je pa grozna izkušnja.

Definitivno bi bilo smiselno, da opraviš pogovor s psihiatrom, da opravi diagnostiko in se dogovorita za morebitno terapijo. Sigurno pa bi imela korist tudi od psihoterapije. Katera oblika psihoterapije bi bila na mestu v tvojem primeru je najbolje, da se posvetuješ s psihiatrom, ko boš šla na pregled. Glede na opisane težave, se meni zdi, da ji bila trenutno najbolj na mestu vedenjsko-kognitivna terapija.

Bodi dobro!
Nikola Zhivkovikj, dr. med.