Obupanost do nebes in nazaj

Vprašanja na tosemjaz.net.
Obupana21

Obupanost do nebes in nazaj

ObjavaNapisal Obupana21 » 09 Sep 2021 23:59

Pozdravljeni...zanima me, kako preseči odnos ,ki ga imam sama z sabo..namreč obupana sem.. pisala sem vam že v preteklosti... Pa nikakor ne morem čez to..mislim, da je vedno hujše...
Vsak dan sem starejša ..vem ,da je to forum za mlade pa vseeno... Imam problem oz izziv.. ne morem najti fanta .. že nekaj časa se vrtim v istem razmišljanju in delovanju... Vem,da je to osnova tega se zavedam ,da to spremenim.. vsak dan, ko sem starejša si želim močneje partnerja..včasih mi paše ,da sem samska... Včasih ne...
Zelo sem potrebna ljubezni in spolnosti..delno se strinjam ,da je zaradi tega,ker je bila v preteklosti neizživeta in neiskreno ljubezen... Sita sem samozadovoljevanja... Sita sem gledanje parov kako so eni res srečni... Vem,da marsikdo ne daje slik gor od slabih trenutkov ampak v večini tudi obstajajo srečni pari..
Kar se tiče moških in spolnosti sem imela nekaj zlorab.. pomoč sem si poiskala in prav tako tudi bila obsojana z strani terapevtov..moje prepričanje je,da je spolnost nekaj groznega krutega nasilnega in umazanega..želim pa si najti moškega,ki se mi bo prilagajal in ugodil moje seksualne želje in seveda jaz njemu... V sebi imam ranjenost a hkrati aroganco .jezo..agresijo.. nevem kaj naj.. bojim se ,da bom stresala jezo po moških ,ki mi niso nič naredili samo zato,da se obvarujem..ampak sanjam o družini in otroku... Mogoče dveh treh nevem zdaj .samo želim si doživeti pristno iskreni ljubezen... Da bi moški počakal vsaj nekaj mesecev ,da se spoznava ..imate kakšen recept kako to doseči .. namreč če bom imela prepričanje ,da sem ku*** in pra**** nikoli nebom našla moškega ,ki me spoštuje ..plus imam prepričanje ,da se moškemu moram podrejati .. ga ubogati in izpolnjevati ukaze ...to imam od njega saj je oče bil nasilen..toliko sem obupana ,da mislim,da bom začela hoditi v cerkev..pa nikoli prej nisem bila verna nekaj ekstra .. z ostalimi,ko pa se tipkam pa me odpikajo najdem jih na omrežjih na internetu.. eni me prav ignorirajo in žalijo.. tudi od znancev sem že slišala da sem k ...in p....ter od sestričen.... Nevem kaj naj..katerega terapevta mi predlagate.. ? Želim si enakovreden odnos...Hvala za vse...terapevti me zafrkavali da si želim bogatega pa tudi sestrične so me okronale zaradi tega ...
Meni denar ni toliko pomemben...samo da me spoštuje in da je privlačnost... Želim si ljubezen in strast..družino poroko..
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Obupanost do nebes in nazaj

Uredništvo » 15 Sep 2021 11:03

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

obup je izguba smeri -usmerjenosti v svoje vire moči. To večkrat prinaša koristi. Si morda vezana na ta občutek?

Če želiš spremembo usmeri fokus nase, da spremeniš prepričanja o sebi, spolnosti in pravem partnerju zase. To ne moreš sama, lahko pa s terapevtom. Ne morem ti dati nasveta kdo bi bil pravi terapevt zate. Lahko pa ti povem, da terapevt, ki te je obsojal ni ravnal etično in profesionalno.

Če je tvoj cilj zdravo partnerstvo, prehodi prej vse stopnice na poti do cilja in se dokončno obrni vase. Poišči si terapevtsko pomoč. V tem koraku boš že lahko rahlo začutila svojo moč.

Držimo pesti zate!
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Obupanost do nebes in nazaj

Uredništvo » 16 Sep 2021 08:32

Odgovor svetovalke
__________________

Hvala, ker zaupaš spletni svetovalnici TSJ in si se spet oglasila. Iščeš TISTO NEKAJ, kar bi dalo temelj tebi sami, tvoji osebnosti, tebi kot ženski. Meniš, da je to lahko le iskrena, vzajemna ljubezen, ki vodi v trajno partnerstvo in v družinsko življenje. Zveni enostavno, a obe veva, da ni tako.

Najprej moraš sprejeti sebe, tako kot si. Kar te pri sami sebi moti, lahko spremeniš. S pomočjo terapevtov in najprej ter zelo poglobljeno v soočenju s seboj, ob podpori terapevtov. Da bi terapevti obsojali svoje stranke, paciente, mi je tuje in po mojem to ne sodi v etiko terapevtskega dela. Tega ti tudi ni potrebno sprejeti, takšne besede ti lahko dajo misliti, ne jemlji pa jih kot verodostojne vrednostne sodbe o sebi.

Kar želim posebej poudariti je to, kako ceniš samo sebe. Kot razumem, včasih soglašaš, da nisi ženska, ki ve, kaj hoče. Ali resnično pomisliš nase kot na k...., p....? Samo zato, ker drugi (kdo?) tako mislijo (kako to veš?) ali govorijo o tebi? Ti sama si edina odgovorna sebi za svoja ravnanja, obnašanje. Ko ceniš in spoštuješ sebe, te cenijo in spoštujejo tudi drugi. Če pristajaš na partnerstva brez obvez in zavez, brez trdne čustvene povezanosti, je to najprej in prvenstveno tvoja odločitev. Si enakovredna osebnost, torej se ti ni potrebno podrejati fantom, moškim, drugim ljudem. Nikoli čez tisto mejo, ki ohranja tvoje dostojanstvo, tvoje samospoštovanje. Nisi samopostrežba, iz katere si vsakdo lahko vzame, kar želi. Si ženska, ki se zaveda svojih moči. Ozri se vase, ozavesti vse dobro v sebi. Zavrzi predsodke, stereotipe, govoričenja drugih o tebi. Nikoli ne moreš biti takšna, da boš vsem všeč. Pomembno je, da si sama sebi všeč. In da ob tem ne škodiš drugim, da jih namerno ne prizadeneš.

Ko boš dosegla svojo notranjo trdnost, ko boš opravila z neko prisilno idejo, da boš popolna ženska samo takrat, ko boš žena in mama, se ti bodo odprle nove poti. Nič v življenju ne gre po bližnjicah, za vse je potrebno delo, trud, veliko učenja in tudi spreminjanja. Nikamor se ti ne mudi, tvoja pot oblikovanje lastne osebnosti je morda daljša, a je tvoja. Samo ti jo lahko prehodiš, sama ali s podporo drugih ljudi. Ne vem, ali bi ti vera v b(B)oga lahko bila pri tem v oporo, pomoč. Vsak se sam odloči. A slej ko prej vedno ponovno srečamo sami sebe, sami sebi smo odgovorni najprej in ves čas.

Kako naj zaključim? Osvobodi se spon, pričakovanj, in prepusti se vsemu lepemu, kar življenje ponuja. Druži se z ljudmi, s katerimi se lahko pogovarjaš o mnogoterih temah. Tudi o svojih čustvih, sanjah, strahovih. Bodi iskrena do sebe in do drugih. Pa saj veš, pravo bogastvo je v ljudeh in ne v imetju; res je bolj skrito, zato zahteva več truda, da ga najdemo. In delimo, seveda.

Vesela bom tvojega odziva!
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja