Nizka telesna samopodoba

Vprašanja na tosemjaz.net.
Rozalija1

Nizka telesna samopodoba

ObjavaNapisal Rozalija1 » 30 Avg 2021 13:40

Pozdravljeni!

V preteklosti sem se soočala z motnjami hranjenja, zaradi česar do 19. leta nisem imela menstruacije, potem pa sem pri ginekologinji dobila hormonske tablete, ki mi pomagajo, da jo sedaj imam. Moja telesna teža je sedaj normalna: 52 kg pri 165 cm. Na zunaj torej izgleda vse v redu, na znotraj pa se še vedno počutim slabo. Veš čas še gledam v ogledalo in iščem napake v svojem videzu, pa naj gre za obliko obraza, mozolje, širino trebuha, rok...), kadarkoli grem mimo površine, kjer lahko vidim svoj odsev, se gledam, čez dan težko razmišljam o čem drugem kot o tem, kdaj bom jedla in koliko, da ne bo preveč ... Tega ne morem več prenašati. Kako naj se sprejmem takšna kot sem, z vsemi svojimi lepimi in manj lepimi zunanjimi lastnostmi?

Najlepša hvala in lep pozdrav!
Babyinhere

Re: Nizka telesna samopodoba

ObjavaNapisal Babyinhere » 31 Avg 2021 15:53

Živijo,
Žal mi je da si soočala z motnjami hranjenja in da se še ne sprejmeš. Sama nisem imela motenj hranjenja sem se pa veliko ukvarjala s hrano in prav obremenjevalo me je ko sem vsak dan razmišljala o tem kaj bom jedla in če sem po moje pojedla preveč sem imela uničen preostanek dneva. Stara sem 15 ampak slabo samopodobo imam že nekaj let. Izboljšalo se je sploh glede hrane ampak vem kako ti je ko se gledaš v ogledalo vendar se nikoli ne vidiš dovolj lepo. Mislim da bo še trajalo da se bom sprejela. Res je težko tudi ko kam grem in imam občutek da me vsi obsojajo pa čeprav nisem debela ampak moja postava in razporeditev maščobe me moti pa tudi primerjam se veliko. Sicer pa živi se samo enkrat. Res je škoda energije za premišljevanje o tem kako izgledaš. Narava ti je dala tako telo in lahko hodiš, poješ, plešeš, rišeš in to je nekaj izjemnega. Vem da je težko res težko ampak nekega dne prideš do spoznanja da ni vredno se ubadati s takšnimi stvarmi. Moj naslednji korak da se bom imela bolj rada je to da bom na listke napisala nekaj lepih misli. Upam da tudi tebi uspe najti lepoto v svojem telesu :) Srečno!❤
Rozalija1

Re: Nizka telesna samopodoba

ObjavaNapisal Rozalija1 » 03 Sep 2021 08:09

Hvala za te vzpodbudne besede! Tudi jaz ti želim vse lepo!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nizka telesna samopodoba

Uredništvo » 05 Sep 2021 12:44

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Hvala, da si mi pisala, vidim, da ti je zelo težko. Praviš, da imaš težave s sprejemanjem sebe, da imaš nizko telesno samopodobo in da se še vedno veliko obremenjuješ s hrano. Zanima me, ali si pri spoprijemanju z motnjami hranjenja poiskala pomoč tudi pri kakšnem strokovnjaku? Če nisi, bi bilo mogoče dobro, da zdaj razmisliš o tej možnosti. Samostojno premagati motnje hranjenja je namreč izjemno težko, velikokrat se lahko tudi zgodi, da mnogi simptomi ostanejo še leta po tistem, ko posameznik sicer ne dosega več kriterijev za diagnozo motnje hranjenja.

Pot do sprejemanja sebe je lahko dolga in za vsakega posameznika nekoliko drugačna, zato je težko dati kakršnekoli posplošene nasvete. Pa vendar ti bom poskušala v nadaljevanju dati nekaj nasvetov, kako ravnati, ko se težko sprejmeš.

Odkrij svojo strast. Začni raziskovati, kaj te v življenju zanima, kdaj se počutiš sproščeno, srečno in neobremenjeno. To je lahko kakšna športna aktivnost, lahko je umetnost, poslušanje glasbe, dolgi sprehodi, branje knjige ali vrtnarjenje. Jaz najraje hodim na sprehode v naravo, pri čemer poslušam podcaste in to me napolni z življenjem in energijo. Ko najdeš nekaj, kar najraje počneš, si vzami čim več časa, da to počneš pogosteje. Na tak način lahko odkriješ novo strast ali pa jo razvijaš, kar ti bo za nekaj časa tudi preusmerilo misli na druge stvari, ne le na tvoj telesni izgled.

Ko v odsevu ali v ogledalu vidiš nekaj, kar ti pri sebi ni všeč, pomisli na vsaj eno stvar, ki pa jo imaš rada na sebi. To so lahko telesne značilnosti ali pa tudi tvoje osebnostne lastnosti, npr. da si sočutna, organizirana ali prijazna do tujcev. Vsi imamo namreč telesne in osebnostne lastnosti, na katere nismo ponosni, ali pa si želimo, da bi bili v nekaterih pogledih drugačni, ampak pomembno je, da se osredotočimo na lastnosti, ki so nam všeč ali pa na lastnosti, ki jih lahko spremenimo. Spomni se, da nihče ni popoln, ampak da je to popolnoma v redu. Nismo bili ustvarjeni zato, da smo popolni.

Kot je napisala tvoja vrstnica, se je velikokrat smiselno osredotočiti tudi na stvari, ki jih tvoje telo lahko naredi. Tvoje telo je bilo ustvarjeno za to, da lahko z njim hodiš, tečeš, plešeš in poješ. Poskušaj čim bolj skrbeti za svoje telo, saj imaš le eno; s tem ko se obremenjuješ z izgledom telesa pa izgubljaš neprecenljive trenutke, ki jih ne boš nikoli dobila nazaj.

Na koncu pa bi ti rada še enkrat predlagala, da razmisliš o iskanju strokovne pomoči. Obisk pri psihologu, psihoterapevtu ali kliničnemu psihologu ni nič nerodnega, ampak bi ga moral vsak posameznik opraviti vsaj enkrat v življenju. Pomagal bi ti lahko tako, da bi sama odkrila svoje potenciale in načine, da spremeniš svoje življenje na bolje. Vidim, da si tega zelo želiš, zato je prvi pogoj za spremembo že izpolnjen. Psiholog ti lahko pomaga na poti sprejemanja sebe, da boš lahko v polnosti užila življenje.

Vse dobro ti želim na tvoji poti, če imaš pa še kakšno vprašanje, pa me prosim kontaktiraj. Z veseljem bi te še bolje spoznala.

Lep pozdrav,
Ajda Novak, dipl. psihologinja (un)
Rozalija1

Re: Nizka telesna samopodoba

ObjavaNapisal Rozalija1 » 14 Sep 2021 12:02

Pozdravljeni!

Najlepša najlepša hvala za vse napisano, zagotovo mi bo v veliko pomoč. Začela bom z vašimi nasveti, če pa mi to ne bo pomagalo, bom poskušala poiskati strokovno pomoč, čeprav mi je o tem zelo težko govoriti na glas.

Vse lepo vam želim!
Rozalija1

Re: Nizka telesna samopodoba

ObjavaNapisal Rozalija1 » 15 Sep 2021 14:38

Pozdravljeni!

Sem razmišljala o vsem skupaj. Zdi se mi, da bi res rada poiskala strokovno pomoč. Kot sem že prej napisala, mi je o tem zelo težko na glas govoriti. Pred 4 leti sem obiskovala šolsko psihologinjo na gimnaziji, ampak ji nisem mogla povedati skoraj ničesar, ker me je bilo preveč strah vsakič, ko sem šla k njej. Se mi je pa po vašem odgovoru zdelo, da bi bilo z vami morda drugače, zato me zanima, ali izvajate tudi terapije ali le spletno svetovanje. Če izvajate tudi terapije, bi vas lepo prosila za vaš kontakt.

Lahko mi pišete tudi na e-poštni naslov: /Izbrisano v uredništvu/ (uredništvo prosim, da ga ne objavi javno).

Najlepša hvala in lep pozdrav!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nizka telesna samopodoba

Uredništvo » 18 Sep 2021 17:16

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena!

Hvala, da si se mi spet javila. Na žalost ne izvajam terapij, ampak le spletno svetovanje. Vseeno pa sem prepričana, da boš tudi v drugih svetovalnicah našla nekoga, ki ti bo prisluhnil in ki mu boš lahko zaupala. Najboljše, da se najprej obrneš na Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, lahko pa tudi na Društvo MUZA, kjer lahko dobiš več informacij o motnjah hranjenja. Le pogumno! Tudi ti si zaslužiš biti srečna.

Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro,
Ajda Novak, dipl. psihologinja (un)