Treningi in šola

Vprašanja na tosemjaz.net.
help657

Treningi in šola

ObjavaNapisal help657 » 25 Avg 2021 21:59

No sedaj je šola in jaz sem nahala trenirati plezanje, moj sošolec prav tako trenira, skrbi me da me bo sedaj zbadal zradi prenehanja treniranja, prosim pomagajte, kako naj povem tudi vsem ostalim
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Treningi in šola

Uredništvo » 13 Sep 2021 17:25

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

Iz tvojega sporočila sem dobila zelo malo podatkov o tvoji težavi. Če prav razumem, te skrbi, da te bo sošolec, s katerim sta skupaj trenirala plezanje, sedaj v šoli zbadal, ker si prenehala obiskovati treninge. Poleg tega ne veš, kako ostalim (sošolcem?) povedati, da si prenehala trenirati plezanje.

Predstavljam si, da si plezanje trenirala precej dolgo in je bil to pomemben del tvojega življenja in hkrati tvoje samopodobe, sicer te verjetno ne bi tako skrbelo, kaj si bodo drugi mislili o tem, da ne hodiš več na treninge. Zanima me, kaj je razlog, da si prenehala trenirati, oziroma ali si se za to odločila sama ali pa je k temu prispevalo nekaj ali nekdo drug? Če je bila to predvsem tvoja odločitev, si imela zanjo verjetno nek utemeljen razlog. Moje mnenje je, da je najpomembneje to, kako se sama počutiš ob prenehanju treniranja, manj pa to, kaj o tem menijo ostali.

Ne znam si zares predstavljati, zakaj bi te sošolci zbadali, ker ne treniraš več. Morda je bilo tvoje treniranje plezanja stvar, ki ti je med sošolci prinašala nek ugled, zato te je sedaj strah, da boš ta ugled izgubila. Če je to tvoj strah, se mi zdi najbolje, da sošolcem razložiš, zakaj si se odločila prenehati s treniranjem. Tudi dotični sošolec te bo verjetno manj zbadal, če bo razumel tvojo odločitev. Vseeno pa sem mnenja, da nisi nikomur dolžna pojasnjevati svoje odločitve oziroma razlogov, zakaj si prenehala s treniranjem, če si tega ne želiš. Mogoče tvoje treniranje plezanja sošolcem v resnici niti ni tako pomembno, kot si misliš. Tisti, ki so tvoji prijatelji, si najbrž ne bodo mislili o tebi nič slabega, če bodo izvedeli, da ne treniraš več, in te zaradi tega ne bodo zbadali. Če pa bo koga to zmotilo in bo zaradi tega do tebe nesramen, mu lahko prijazno poveš, da to ni njegova stvar.

Upam, da sem prav razumela tvojo težavo. V nasprotnem primeru pa te prosim, da mi poveš malce več o tem, da ti bom lažje svetovala.

Lep pozdrav,
Anja Rakovec, dipl. psihologinja (un)