Stran 1 od 1

Bolečina

Objavljeno: 23 Jul 2021 10:56
Napisal Ankaanka
Pozdravljeni,
Na vas se obračam ker imam problem. Včeraj sem dobila menstruacijo in se šla potem kopat v kar mrzlo vodo mogoče je to vzrok bolečine ker danes ko sem se zbudila me je s presledki zbadalo v anusu in se širilo tudi v maternico oz. Ne vem če je točno maternica ampak vse v spodnji del trebuha ampak boli navznoter. Potem sem šla na stranišče na veliko potrebo ampak nisem mogla ker me je trikrat tako močno začelo špikat da se nisem morala premaknit. Ne vem ali je krč ali sem si kaj prehladila? Sem zaprta? Ne upam si še enkrat na stranišče ker preveč boli. Najlepša hvala vnaprej za odgovor. Lep pozdrav

Re: Bolečina

Objavljeno: 23 Jul 2021 11:36
Napisal Katarina Zemljak
Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena!

Med menstruacijo, sploh prve dni, veliko žensk občuti močne krče bolečine, ki lahko sevajo v celotni spodnji del trebuha, nemalokrat jo lahko občutimo celo kot potrebo po odvajanju blata, ki pa ga potem niti ne odvajamo. Posamezen krč je lahko tako močan, da se v tistem trenutnku rajši ne premikamo. Če ni prisotnega smrdečega urina, pekočine ob lulanju ali večkrat dnevnega odvajanja vode, potem je tako imenovani prehlad manj verjeten. Generalno pravilo velja, da je za bolečino med menstruacijo bolj primerna toplota okoli spodnjega dela trebuha kot mrzla voda, ampak to je lahko zelo odvisno od posameznice!

Kljub temu da bolečina spremlja menstruacijo, pa to nikakor ne pomeni, da jo moraš trpeti. Svetujem da poskusiš s protibolečinskimi zdravili iz skupine nesteroidnih antirevmatikov (o tem ti bodo znali svetovati starši ali v lekarni, kjer jih kupiš), toplimi obkladki na spodnji del trebuha ali križ, nekaterim ženskam pomaga lahka, prilagojena vadba, drugim počitek. Ni nujno, da bo med vsako menstruacijo ista bolečina, tudi z leti se to spreminja.

Bolečina v spodnjem delu trebuha spremlja tudi zaprtje ali druge težave z odvajanjem blata, vendar je v dneh menstrualnih krčev vzrok težje razločiti.

V kolikor se bolečina stopnjuje in postane nevdržna ali vztraja več dni, pa le obišči zdravnika ali zdravnico.

Srečno!

Re: Bolečina

Objavljeno: 26 Jul 2021 11:04
Napisal Ankaanka
Zdravo!
Najlepša hvala za odgovor :)

Lep dan.