Negotovost

Vprašanja na tosemjaz.net.
Timotejj

Negotovost

ObjavaNapisal Timotejj » 21 Jul 2021 17:22

PROSIM, DA NE OBJAVITE JAVNO!

Zdravo!
Na vas se obračam, saj me razjeda dvom glede spolne usmerjenosti in nečesa, kar sploh ne znam poimenovati.

// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Negotovost

Uredništvo » 23 Jul 2021 10:29

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen,

hvala za zaupanje, da si se obrnil na svetovalnico. Prepoznal si stvari, ki te obremenjujejo in se odločil poiskati pomoč. To je pomemben prvi korak in ti zato čestitam za pogum.

Razumljivo je, da te je bilo na začetku strah, saj so bili občutki, ki si jih doživljal, novi in nepričakovani. Večina oseb potrebuje čas, da sprejmejo same sebe, ko ugotovijo, da niso heteroseksualno usmerjene in da so jim všeč tudi osebe drugih spolov. Privlačnost, ki jo doživljaš do fantov, ni nenavadna in s tem ni popolnoma nič narobe. Tudi raziskave kažejo, da homoseksualnost ni bolezen. Ameriško psihiatrično združenje je homoseksualnost odstranilo iz seznama duševnih bolezni leta 1973, Svetovna zdravstvena organizacija pa leta 1990.

Pišeš tudi, da se ti pogosto dogaja, da v tebi zaradi določenih misli naraščajo neprijetni občutki in tesnoba, ki jih lahko sprostiš samo, če izvedeš določeno število ponovitev neke aktivnosti. Te težave pa vztrajajo že več let. Predstavljam si, da je to precej obremenjujoče in naporno. Sprašuješ se, kaj bi to lahko bilo. Preko svetovalnice je neugodno postavljati hipoteze o morebitni diagnozi, saj je za to potrebno bolj poglobljeno raziskati, kaj se ti dogaja, v kakšnih okoliščinah, kako intenzivno ipd., potrebne pa so tudi bolj splošne informacije o tem, kakšno je tvoje mišljenje, čustvovanje, spomin, pozornost, osebnost ipd. Končno diagnozo ti lahko postavi samo psihiater. Zaradi tega je zelo priporočljivo, da o svojih težavah poveš komu odraslemu v svoji okolici in skupaj poiščete strokovno pomoč.

Ko sem brala opis tvojih težav, sem se vprašala, ali si že delil kaj od tega s svojimi starši? So morda kaj opazili sami od sebe? Bi jim lahko povedal? Že sam si tudi napisal, da bi bilo najbolje težavo zaupati šolski svetovalni delavki ali komu odraslemu, ki mu zaupaš, vendar si ne upaš. Lahko razumem tvoj strah. V povezavi s težavami v duševnem zdravju je pogosto še vedno prisotno zelo veliko stigme in nerazumevanja. Kljub temu bi te spodbudila, da se obrneš na strokovnjaka_injo s področja duševnega zdravja. Strokovnjaki_nje imajo veliko znanja s tega področja in ti bodo verjele_i, te razumele_i in ti znale_i pomagati. Poleg šolske svetovalne delavke se lahko obrneš tudi na svojo_ega osebno_ega zdravnico_ka, morda je v tvoji bližini kateri od Centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov (pogledaš lahko na tej spletni strani: https://www.zadusevnozdravje.si/kam-po- ... adostniki/ ) ali pa Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše (https://www.e-tom.si/kam-po-pomoc/sveto ... in-starse/). Pomembno je, da strokovnjak_inja s področja duševnega zdravja ugotovi, kaj pomenijo tvoje težave, morda tudi, kaj jih povzroča, ter na podlagi tega pripravi ustrezen načrt pomoči skupaj s tabo in tvojimi starši.

To, da si pisal na svetovalnico mi pravi, da si želiš, da se nekaj spremeni in verjamem, da je v tebi moč, da narediš naslednji korak ter poiščeš pomoč tudi v svojem okolju.

Alja Kopinič, mag. psihologije
Timotejj

Re: Negotovost

ObjavaNapisal Timotejj » 23 Jul 2021 16:06

Prosim, ne objavite javno.

Zdravo!
Prvo bi se vam rad zahvalil za tako hiter odgovor.

Še vseeno me pa zanima, če je obisk psihiatra resnično edina možnost.
Meni se bolj zdi, da potrebujem nekakšno potrdilo, da je vse samo v moji v glavi.

Napisali ste, da diagnoza prek spleta ni možna, kar mi je čisto razumljivo.
Vseeno pa bi rad, preden bi se obrnil na koga drugega, da mi poveste svoje mnenje. Ali bo, če ne bom poiskal ustrezne pomoči postajalo vse huje?
Ali veste za kakšno duševno motnjo, ki je podobna moji težavi?

Hvala za odgovor,
lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Negotovost

Uredništvo » 26 Jul 2021 14:26

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen,

mislim, da je pomembno, da obiščeš strokovnjakinjo_a z znanjem s področja duševnega zdravja (navedla sem ti jih že v prejšnjem sporočilu). Te osebe ti bodo znale pomagati oziroma te bodo ustrezno usmerile naprej. Zato se mi zdi to resnično edina možnost.

Praviš, da potrebuješ potrditev, da je vse samo v tvoji glavi. To, kar se ti dogaja, močno vpliva na tvoje življenje, te obremenjuje in ti otežuje življenje. Stiska, ki jo čutiš ob tem je zelo resnična. Duševna bolečina je enako resnična kot fizična bolečina (ko si npr. zlomiš nogo). Lahko razumem tvojo željo po tem, da bi svoje težave umestil v diagnozo duševne motnje, s tem bi dobil ime zanje in bi lahko poiskal več informacij. Ampak kot sem napisala že v prejšnjem sporočilu, svetovalnica ni namenjena postavljanju diagnoz. To lahko naredi samo usposobljen_a strokovnjak_inja po opravljenem pregledu.

Glede na to, da si napisal, da težave trajajo že več let, same od sebe gotovo ne bodo šle stran. Velika možnost je, da bodo postajale vedno hujše. Ni ti potrebno biti sam s temi težkimi občutki. In nič ni narobe s tem, da poiščeš pomoč. Če bi si zlomil nogo, gotovo ne bi veliko razmišljal in bi čim prej poiskal zdravniško pomoč. Pri težavah v duševnem zdravju pa velja enako.

Alja Kopinič, mag. psihologije
Društvo informacijski center Legebitra