Ureznine

Vprašanja na tosemjaz.net.
larisa13

Ureznine

ObjavaNapisal larisa13 » 19 Jul 2021 20:04

Pozdravljeni!
Jaz se že kar nekaj časa borim z depresijo, (socialno) anksioznostjo... Ampak to zdaj ni problem. Jaz sem si nekje 3 tedne nazaj na stegno zarezala srce. Mi bomo šli na morje prej kot čez en teden. Meni se pa ureznine nikakor ne zacelijo. Kaj naj nardim, da ne bo nihče vedel, da sem se rezala? Ker če kdo od moje druzine izve se verjetno ne bo najbolje končalo. Res me več ne mika da bi šla na morje:(
Lp.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ureznine

Uredništvo » 20 Jul 2021 10:37

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Ureznine ne glede na to kdaj se zacelijo, za vedno pustijo trajno brazgotino. Zorenje brazgotin je dolgotrajen proces, kirurgi svetujejo, da se jih neguje z masažo z mastnimi kremami, večkrat dnevno (po tem ko se rana že zaceli). Težko ti svetujem kaj narediti, da se bo hitreje zacelila, celjenje namreč terja svoj čas.

Čeprav se tvoje vprašanje nanaša na rane, želim dodati še da, v kolikor čutiš močne stiske in se kdaj tudi poškoduješ, poiščeš pomoč psihologa ali psihiatra. So strokovnjaki za obravnavanje depresije in socialne anksioznosti, morda boš skupaj z njimi lažje prebrodila težave, ki te pestijo. Če ne želiš, da starši izvejo za tvojo stisko, se lahko sama o tem pogovoriš s svojim pediatrom ali pediatrinjo, obstaja tudi več telefonskih številk za mladostnike in tudi na našem portalu so ti na voljo svetovalci s področja duševnega zdravja.

Srečno!
Katarina Zemljak, dr. med.