Kako ugotoviti ali so simptomi psihosomatski?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Paničarka

Kako ugotoviti ali so simptomi psihosomatski?

ObjavaNapisal Paničarka » 19 Jul 2021 20:03

Pozdravljeni,

pred nekaj časa sem začela opažati določene težave s prebavo. Na začetku sploh niso bilo moteči, potem pa sem se začela obremenjevati z njimi. Nato sem začela preverjati te simptome na spletu (ugotovila sem, da bi lahko pomenili, da imam raka, ali pa Chron`s ali pa IBS ...).
Problem je, da so se potem poslabšali, še posebaj, ko smo spet začeli redno hoditi v šolo.
Ker ne bi rada šla k zdravniku za brezveze (pred kratkim sem bila tam zaradi bolečine v prsih), sem se odločila, da bom zdaj med počitnicami, nehala jesti hrano, ki jih lahko poslabša in se potrudila zmanjšati stres, nato pa bom šla k zdravniku, če bodo še prisotni.
Že v preteklosti sem imela težave s psihosomatskimi motnjami (vročina, prebavne težave, težave z mehurjem) in tudi zdaj se mi dozdeva, da bi to lahko bil problem.

Pišem pa vam, ker se nikakor ne morem nehati googlati simptomov. Rečem si, da bom samo na hitro pogledala, da me bo manj skrbelo, potem pa me skrbi še bolj.
Bi mi lahko svetovali, kako naj manj skrbim glede tega? Kaj naj naredim, ko me prime, da bi pogooglala simptome? A obstaja kakšen način, da se prepričam ali so ti simptomi res psihosomatski?
Drugače bom začela obiskovati psihologa, vendar najverjetneje še nekaj časa ne bom prišla na vrsto.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kako ugotoviti ali so simptomi psihosomatski?

Uredništvo » 20 Jul 2021 09:40

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

v bistvu ne moremo dokazati, da je nekaj psihosomatskega izvora. Na to posumimo, ko z vrsto preiskav telesnih funkcij ne ugotovimo nobenih odstopanj, težave pa vztrajajo.

Vsekakor se mi zdi, da če imaš težave, da je smiselno obiskati zdravnika, tudi če se na koncu izkaže, da so težave psihosomatske.
Tudi jaz bi svetoval obisk psihologa ali psihiatra. Je sicer res, da traja nekaj časa, da prideš na vrsto, vendar veliko zdravstvenih domov ima ambulantne psihiatre in psihologe in se splača pozanimati in se naročiti, da boš čimprej prišla na vrsto.

Bodi dobro!
Nikola Zhivkovikj, dr. med.