Dvomi v zvezi

Vprašanja na tosemjaz.net.
KarinCa

Dvomi v zvezi

ObjavaNapisal KarinCa » 14 Jul 2021 17:27

Objavite samo odgovor svetovalca prosim

// izbrisano v uredništvu //
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Dvomi v zvezi

Uredništvo » 21 Jul 2021 13:14

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena KarinCa.

Najprej naj se ti zahvalim, ker si se s svojim vprašanjem obrnila na nas in strpno počakala na odgovor.
Ljudje imamo v odnosih z drugimi različne izkušnje in tudi različna pričakovanja, kar posledično vzbudi različne dileme in probleme. Čeprav je določena mera ljubosumja v zvezi dobra, ima lahko prevelika količina, brez varne osnove zaupanja in ljubezni, negativne posledice. Tako se lahko oseba, ki je predmet ljubosumja, hitro počuti, kot da je pod kontrolo, da vedno dela nekaj narobe, saj se mora opravičevati, pojasnjevati ali kaj dokazovati. To pa je naporno. Ljubosumje se hrani s pretirano ali napačno uporabljeno domišljijo. Ustvarjanje scenarijev o tem, kaj partner misli ali počne, je najboljši način trpinčenja samega sebe.

Glede na to, da si svoje dvome partnerju že zaupala in sta se o njih pogovorila, ti svetujem, da mu zaupaš. Pogovor, pomiritev in pozitivna izkušnja lahko zmanjšajo tesnobo, povečajo povezanost med partnerjema, torej tudi zaupanje in zmanjšajo ljubosumje. Služba je okolje, kjer preživimo veliko časa, zato je pomembno, da se tam dobro počutimo. V življenju bo veliko priložnosti, kjer bomo spoznavali nove ljudi, ki bodo tudi nasprotnega spola. Pomembno je, da se zavedaš, da ima vsakdo pravico do svoje družbe. Na tem mestu nastopi zaupanje v partnerja, da nas ima rad ter da mu veliko pomenimo kljub temu, da ima prijatelje, s katerimi se prav tako rad druži. Torej, če mi partnerju zaupamo in je le ta vreden zaupanja, nas ne bo skrbelo, da bi se lahko med prijatelji zgodilo nekaj, kar bi uničilo našo zvezo.

Sprašuješ, v kakšni meri je pogovor partnerja z njegovimi sodelavkami stvar njegove svobode oz. kdaj so njegova dejanja razumljena kot nekaj, kar je sprejemljivo. Na žalost na tvoja vprašanja ni enoznačnega odgovora. To pa predvsem zaradi tega, kar sem pisala že zgoraj. Zaradi razlik v naših dojemanjih razmerij oz. odnosov. Zato je tukaj ključno tvoje pojmovanje razmerja in zaupnosti. Če mu zaupaš, potem to, da sta prijatelja na facebooku ni zaskrbljujoče. V primeru, da se bo partner začel dopisovati s sodelavko in se boš pri tem počutila neprijetno, mu zaupaj svoje občutke in povej, da se ti to ne zdi primerno. Svetujem ti, da se v trenutku, ko boš začutila naval močnih čustev, ustaviš in zadihaš in še enkrat premisliš.

Vzrok ljubosumnosti je lahko tudi nezaupanje v samega sebe. Večkrat se spomni svojih pozitivnih lastnosti, pohvali se za stvari, ki si jih dobro opravila in počni stvari, ki te bogatijo ter veselijo.

Večina uspešnih in trdnih vez temelji in gradi na zaupanju. Zato je pomembno, da na tem mestu delaš na sebi in poskušaš graditi na zaupanju. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala, če pa imaš še kakršnokoli vprašanje, pa mi kar piši.

Vse dobro,
Živa Goter, mag. psihologije