Konec šole, kaj naj zdaj?

Vprašanja na tosemjaz.net.
lukc

Konec šole, kaj naj zdaj?

ObjavaNapisal lukc » 12 Jul 2021 19:06

Pozdravljeni, pravkar sem zaključil 4. letnik srednje šole in zdaj ne vem kaj naj sam s sabo.

Kljub temu da so moje ocene povprečne sem z njimi zadovoljen, ker sem vanje vložil veliko truda ampak imam vseeno nek čuden občutek kot da nisem v svojih srednješolskih letih nič dosegel. Tega občutka si ne znam razložiti, ker sem z svojim šolanjem zadovoljen, zato mi res ni jasno zakaj čutim nekakšno praznino glede tega.

Ko sem danes šel v šolo po spričevalo sploh nisem imel občutka kot da je vsega konec, takoj ko sem prišel domov sem padel v jok čeprav ne jočem pogosto. Še zdaj ko razmišljam o tem, si ne morem predstavljati da se jeseni ne bom vrnil v isto šolo. Večina mojih sošolcev se močno veseli, ker jim ne bo več treba obiskovati srednje šole, jaz pa ne morem razumeti zakaj mi misel na to da nisem več srednješolec vzbuja takšna negativna čustva.

Zdaj ko sem zaključil srednjo šolo, sem začel veliko razmišljati o svoji prihodnosti. Sem tip človeka, ki se na spremembe ne odziva dobro in tudi ne razmišljam veliko o svoji prihodnosti. Ampak ker je srednje šole konec sem nekako prisiljen razmišljati kako in kaj naprej ampak misel na to se mi zdi grozna. Zdi se mi, da vsi natančno vedo, kaj želijo početi, in imajo splanirano celo njihovo prihodnost, jaz pa nimam pojma kaj delam s svojim življenjem in kaj hočem početi v prihodnosti. Dejstvo da sem zdaj odrasel me tako straši, da o tem sploh ne želim razmišljati. Občutek imam kot da sem mentalno še vedno v 8. razredu osnovne šole ker je bilo takrat vse lažje in bolj sproščeno in nisem bil toliko izpostavljen pričakovanjem današnje družbe. Na faksu v Ljubljani bom najverjetneje živel v študentskem domu in nikoli nisem zares razmišljal o tem, a zdaj ko se dejansko zavedam, da ne bom več živel doma, je vse skupaj kar strašljivo. Ne želim zapustiti vsega v svojem domačem kraju prijateljev, družine in tudi samega mesta. Veliko mojih trenutnih sošolcev se je prav tako kot jaz vpisalo na faks v Ljubljani, vendar kljub temu da bomo v istem mestu ne bo več tako kot v srednji šoli, zato ne želim, da se konča. Nimam težav pri pridobivanju novih prijateljev ampak nočem da se vse spremeni. Že če pomislim na dejstvo, da se septembra ne bom vrnil v šolo z istimi sošolci mi gre na bruhanje. Ne vem, ali se bom lahko prilagodil novemu življenjskemu prostoru, novemu mestu, novi rutini in dejstvu, da bom živel sam. Vse življenje sem živel v istem mestu z isto rutino in istimi ljudmi, zato sem resnično zaskrbljen in prestrašen, ker vem, da se bo vse spremenilo in na to preprosto nisem pripravljen.

Lp, L
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Konec šole, kaj naj zdaj?

Uredništvo » 19 Jul 2021 21:40

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen,

najprej naj se ti opravičim, da si mogel tako dolgo čakati na odgovor. Hkrati pa se ti zahvaljujem, da si svojo stisko tako iskreno delil na svetovalnici.

Pišeš, da si končal srednjo šolo in te sedaj čaka velika prelomnica v tvojem življenju - predvidena selitev v dijaški dom v Ljubljani ter začetek študentskega življenja. Praviš, da te že samo razmišljanje o tem spravlja v stisko in te žalosti. Ker si trenutno ne želiš takšnih sprememb in nisi prepričan, če se ti bo uspelo prilagoditi na vse spremembe, ki jih prinaša življenje. Verjamem, da je to zate resnično težka situacija, saj prinaša številne spremembe, ki pa od nas zahtevajo veliko prilagodljivosti in fleksibilnosti. Zato je povsem razumljivo, da si zaskrbljen - ker ne veš kaj bo to novo obdobje prineslo.

Verjamem, da te že samo ob misli na vse spremembe obdajajo številni negativni občutki. Le-ti pa ne lajšajo že tako neprijetne situacije, ki se nanaša na tvojo negotovost glede prihodnosti. Pišeš, da sebe vidiš kot nekoga, ki nima izdelanega plana za prihodnost. Kot praviš, ti je to kar malo grozno, saj imajo tvoji vrstniki bolj izdelane plane. Vendar je pomembno, da se zavedaš da se ljudje razlikujemo. Zato je povsem normalno, da imajo nekateri do potankosti izdelane plane za svojo prihodnost; drugi imajo neke cilje, vendar ti niso povsem jasno začrtani in so pripravljeni na spreminjanje le-teh; tretji pa nimajo jasne ideje za prihodnost. In prav vsako izmed teh izhodišč ima svoje prednosti, kot tudi slabosti. Ti praviš, da nimaš povsem jasnih planov za prihodnost, vendar si kljub vsemu nekaj odločitev glede prihodnosti že izbral - kateri študij izbrati, v kateri kraj oditi, kje bivati itd. In na to si lahko ponosen. Predvsem zato, ker so to resnično težke odločitve, ki od nas terjajo veliko energije, razmisleka in včasih tudi kup dvomov ter negativnih občutkov.

Veliko razmišljaš tudi o tem, kako se boš prilagodil na povsem nov kraj bivanja, kjer bodo sicer tvoji trenutni prijatelji, vendar te skrbi, da bi se odnosi spremenili. Velik izziv bo tudi odhod od doma in domačega kraja, kjer so ti stvari že dobro poznane. Verjamem, da se ti s tem pojavljajo številna vprašanja in tudi občutki napetosti, nelagodja in žalosti. Kljub vsemu pa si lahko skušaš ta pomemben prehod v tvojem življenju, vsaj malo olajšati. S prijatelji iz srednje šole se lahko dogovorite za druženja - ker se bodo tudi oni znašli v podobni situaciji kot ti. Skupaj z družino se lahko pred začetkom predavanj odpravite na izlet v Ljubljano, ker si ogledate kje se boš izobraževal, živel itd. Morda ti ravno to vsaj malo olajša prehod v to novo situacijo. Ker pa si omenil, da nimaš težav pri pridobivanju novih prijateljev, menim, da je lahko to zate zelo dobro izhodišče.

Res je, da so začetki vedno težki, vendar to še zdaleč ne pomeni, da s seboj prinesejo slabe stvari. Zato je pomembno, da si skušaš na takšne in drugačne načine čim bolj olajšati prehod v novo obdobje tvojega življenja - pri tem ne pozabi na mrežo ljudi, ki so ti v pomoč v trenutkih, ko ti je težko. Zagotovo ti bodo tudi takrat na voljo - pa čeprav morda na daljavo. Na drugi strani pa ti lahko trenutno doživljanje predstavlja izziv. Izziv zate za v prihodnosti. Da se skušaš postopoma izpostavljati vedno več novim situacijam. In da tako spoznaš, da lahko razbijanje rutine prinese pozitivne občutke.

Zaupaj vase, razmišljaj o tem kaj lahko narediš ti, da ti bo prehod v to novo obdobje lažji in se osredotoči na pozitivne vidike, ki ti jih prinaša to novo obdobje.

Želim ti vse dobro in vso srečo,
Urška Pisar, dipl. psihologinja (un)