A je z mano kaj narobe?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Music4
Objave: 20
Pridružen: 24 Mar 2021 17:27

A je z mano kaj narobe?

ObjavaNapisal Music4 » 07 Jul 2021 23:30

Pozdravljeni!

Že kar nekaj časa se mi pojavlja to vprašanja, če je z mano kaj narobe. In nisem jaz prepričana, da bi lahko bilo z mano kaj narobe, ampak skos mi ljudje okrog mene givorijo, da je z mano nekaj narobe. Še CSD je rekel moji bivši psihologinji, da mora takoj narediti nrko diagnozo, ker je z mano nekaj narobe. Samo to boli. Boli, ko ti ljudje rečejo, da je s teboj nekaj narobe.

Zdaj mi je pa psihologinja dala diagnozo, da imam zelo slabo samopodobo, veliko ankscioznost in znake depresije. In seveda mi zdaj to še bolj mečejo pod nos.

Ali sem res tako slaba? Ali sem zdaj zaradi tega slaba oseba? Kaj naj naredim?

Tisto, ko že misliš, da ti bodo doma v oporo, ampak ne. Niti malo mi niso. Namesto, da bi se doma dobro počutila, mi je slabo. Zakaj ena diagnoza tako vpliva na odnose v družbi?

Lepo vas pozdravljam
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: A je z mano kaj narobe?

Uredništvo » 13 Jul 2021 09:02

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena!

Hvala, da si se obrnila na nas in nam zaupala svojo stisko. Zelo mi je žal, da si se znašla v takšni situaciji in te popolnoma razumem, da te takšni odzivi drugih bolijo ter spravljajo v še večjo stisko.

Če prav razumem iz tvojega zapisa, že nekaj časa obiskuješ psihologinjo in je sedaj prišlo do točke, ko so ti postavili diagnozo. Sočasno pa ti vsi govorijo, da je s teboj nekaj narobe in ne dobiš opore, ki jo potrebuješ.

Najprej naj začnem s tem, da zaradi postavljenih diagnoz nikakor nisi slaba oseba in ni s tabo popolnoma nič narobe! Tako kot se nekdo sooča z rakom ali si npr. zlomi roko, se ti soočaš z duševno stisko. In tako kot pri vseh telesnih boleznih, je tudi pri duševnih stiskah potrebno in je na voljo zdravljenje, ki ti lahko pomaga.

To, da si poiskala pomoč pri psihologu in da si pisala nam, kaže, da si močna in pogumna oseba, ki ima voljo ter željo za pozitivno spremembo na bolje. Spodbujam te, da še naprej redno hodiš k psihologinji in poskušata skupaj odkrivate vzroke tvojih težav, jih odpravljati ter se učiti, kako se lahko najbolje soočaš s svojimi težavami.

Če se s psihologinjo, h kateri hodiš, ne ujameš najbolje oz. nisi z njo uspela vzpostaviti odnosa, kot bi si želela, preveri, če mogoče lahko zaprosiš za obisk pri drugem psihologu (npr. če hodiš v zdravstveni dom). Ko boš naslednjič v stiski in boš potrebovala podporo ter pogovor, lahko vedno pišeš nam in ti bomo z veseljem pomagali. Prav tako pa lahko pokličeš na telefonske linije, ki so namenjene pomoči v stiski – njihove kontakte lahko najdeš na naslednji spletni strani: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/f ... stiski.pdf. Pogledaš lahko tudi spletno stran Društva za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami (http://www.nebojse.si/portal/index.php), kjer lahko najdeš veliko informacij o obeh motnjah, hkrati pa imajo forum, kjer osebe z omenjenimi težavami delijo svoje izkušnje. Tako lahko dobiš kak nasvet, kako si pomagati, hkrati pa boš videla, da v tem nikakor nisi sama! Če uporabljaš socialna omrežja, lahko na Instagramu pogledaš profil 'Življenje z depresijo' (https://www.instagram.com/zivljenjezdepresijo/), kjer študentka deli svojo izkušnjo z depresijo in tudi nasvete, kako se z njo spopadati. Lahko tudi njej zastaviš kakšno vprašanje.

Prav tako ti svetujem, da poskusiš čim bolj poskrbeti zase. Poskusiš lahko z vajami za sproščanje (http://skupajzazdravje.nijz.si/media/te ... scanja.pdf), čuječnostjo ali meditacijo, jogo. Delaj stvari, v katerih uživaš ali poskusi najti, nekaj kar te bo veselilo in sprostilo – šport, risanje, ples, glasba, sprehodi v naravi, kuhanje, branje knjige… Dobro je če o svojih čustvih in stiskah spregovoriš in jih ne zadržuješ v sebi. Pogovori se o njih z osebo, ki ji zaupaš, mogoče s kakšno prijateljico ali prijateljem. Vedno pa lahko pokličeš tudi na prej omenjene telefonske številke. Če imaš umetniško žilico, lahko poskusiš svojo stisko izraziti preko umetnosti, če bi ti to pomagalo.

Na koncu si vprašala še, zakaj ena diagnoza tako močno vpliva na odnose v družbi. Korenine tega segajo dolgo nazaj v preteklost in zgodovino. Glavni krivec za negativen odnos in stigmo o duševnih boleznih je pomanjkanje znanja in razumevanja duševnih boleznih ter izkušenj ljudi, ki se soočajo z duševnimi težavami. Kljub vsemu napredku in novim odkritjem, je še veliko neznanega, hkrati pa so stara in zelo napačna prepričanja, na žalost, še zelo močno utrjena v naši družbi. Različni strokovnjaki se trudimo, da bi stigmo čim bolj razbili in ozaveščali ljudi, ampak je zato potrebno veliko časa in veliko majhnih korakov, da bomo prišli na cilj. A upam, da bomo ta cilj čimprej dosegli. Da bi te tvoja družina bolje razumela, lahko morebiti poskusiš jim na spletu predstaviti informacije o depresiji in anksioznosti ali mogoče poiščeš kak film na to temo, ki ga skupaj pogledate in jim poskusiš preko tega razložiti in pokazati, kaj doživljaš. Lahko prosiš tudi psihologinjo, da ti pri tem pomaga in se ona pogovori s tvojimi starši.

Ostani močna in pogumna, verjamem, da ti lahko uspe! Če še kaj potrebuješ, se spet oglasi in ti z veseljem odgovorim!

Pošiljam ti en velik topel objem!
Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)
Music4
Objave: 20
Pridružen: 24 Mar 2021 17:27

Re: A je z mano kaj narobe?

ObjavaNapisal Music4 » 15 Jul 2021 08:47

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor. Mislim, da zdaj bolje razumem vse to. Nameravam tudi poiskati novo psihologinjo, ker mi ta res ni ustrezala in še na hitro sva morali vse teste opraviti, ker so drugi želeli vedeti mojo diagnozo.

Se pa trenutno soočam še z drugimi stvarmi. Naslednji teden imam sodišče in bodo odločali, kje bom jaz živela. In jaz si pač želim iti v stanovanjsko skupino, a starši tega ne podpirajo. Ne morem ostati več v tej hiši, nonstop me je strah, neprijetno se počutim, na splošno mi je grozno tukaj. Še huje je pa to, da v tej hiši živi človek, ki me je v pretekosti zelo ranil. In ja, upam, da bo sodišče odločilo tako, da bo zame najboljše.

Lepo vas pozdravljam
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: A je z mano kaj narobe?

Uredništvo » 19 Jul 2021 08:42

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Me veseli, da si se ponovno oglasila.

Ne poznam tvoje celotne zgodbe, ampak lahko iz tvojega zapisa razberem, da se soočaš z zelo težko situacijo in le predstavljam si lahko, kaj vse v tem trenutku doživljaš. Tvoji neprijetni občutki in občutki strahu glede na zapisano so povsem razumljivi. Dom bi nam naj predstavljal varno zatočišče polno ljubezni in sprejetosti, tebi pa je bilo to na žalost odvzeto.

Spodbujam te, da poskusiš ostati čim bolj močna in pogumna, kolikor si lahko v tem trenutku, in odkrito spregovoriš o svojih občutkih na sodišču ali s svojim zastopnikom/odvetnikom, ter se boriš, da bi odšla v stanovanjsko skupino. Verjamem, da ti je še toliko težje, ker te starši pri tem ne podpirajo, ampak biti varen je ena izmed najbolj osnovnih potreb človeka.

Lahko razumem tudi tvoje starše, ki želijo, da bi ostala doma. Ampak ljudje, ki niso doživeli, kar si doživela ti, pogosto zelo težko razumejo, s kakšnimi občutki se soočaš vsak dan doma, na vsakem koraku. In ne glede na to, koliko imamo radi druge ljudi in jih nočemo prizadeti, ne smemo pozabiti nase in imeti radi tudi sebe.

Mogoče se komu zdi sebično, da želiš v stanovanjsko hišo, ampak ni. Tvoje razmišljanje je zelo odraslo in želiš se počutiti varno, kar je osnovna pravica vsakega. Ko boš lahko odšla v kraj, kjer se boš počutila varno, in upam, da bo to čimprej, boš tudi vse ostale težave začela lažje reševati. Veliko lažje ti bo delati na sebi in se soočiti s težavami, ki si jih opisala v prejšnjem sporočilu.

Ko se boš začela počutiti bolje in osebnostno rasti, boš mogoče lahko lažje vzpostavila tudi odnos s starši in upam, da bodo tudi oni videli, da je bila odločitev dobra in ti je pomagala.

Srčno upam s tabo in drži pesti, da bo sodišče odločilo tako, da bo zate najboljše! Če pa še kaj potrebuješ, se lahko vedno oglasiš in ti bomo z veseljem v oporo!

Lep pozdrav,
Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)