erh

Vprašanja na tosemjaz.net.
erh

erh

ObjavaNapisal erh » 24 Jun 2021 06:25

Ali se lahko gre na arhitekturo tudi po končanem 3 letnem programu urbanizem, da si se šlo potem v 4. letnik arhitekture ali da bi ti kakšne predmete priznali že iz urbanizma? Tega nisem zasledila, punca ki se za to zanima je rekla ja.
Nekateri pravijo tudi, da se lahko gre na prvo stopnjo psihologije, na filofaksu pravijo tako tudi s petim predmetom, čeprav piše v razpisu drugače?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: erh

Uredništvo » 28 Jun 2021 10:16

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

glede prehajanja iz programa urbanizem v program arhitektura ti svetujem, da se obrneš na referat želene fakultete. Prehajanja so načeloma mogoča, je pa ob prehodu treba opraviti določene diferencialne izpite.

Na prvo stopnjo psihologije pa so se lahko, vsaj letos, kandidati vpisali z opravljeno splošno maturo in ne poklicno maturo s petim predmetom.

Lepe počitnice ti želim,
Eva Hršak, mag. prof. ang. in mag. prof. ped.
erh

Re: erh

ObjavaNapisal erh » 30 Jun 2021 14:08

Arhitektura je enoviti magistrski in sem mislila, da se na enovite magistrske da iti samo z maturo v 1. letnik in se ne da iti z zaključenim 3. letnikom un oz. z diplomo + diferencialnimi izpiti, ampak ena punca ki gre na arhitekturo je drugače rekla?
za psihologijo vem da piše tako v razpisu, samo eni punci, ki je bila na informativnih so rekli da se kao da tudi s petim predmetom, ampak da je omejitev pač zelo visoka.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: erh

Uredništvo » 01 Jul 2021 07:17

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

kot omenjeno, je v letošnjem razpisu določeno drugače - torej, da se lahko vpišeš na študij psihologije le s splošno maturo. Morda bo v prihodnje kaj drugače, ampak letos je bilo tako. Glede arhitekture pa bo najbolje, da vprašaš na referat fakultete, kjer ti bodo lahko podali točen odgovor, saj ima vsaka fakulteta drugačne pogoje glede prehajanj med programi in opravljanja diferencialnih izpitov. Študij arhitekture je v Ljubljani, kot tudi v Mariboru. V Mariboru je dvostopenjski in ne enoviti, tako kot v Ljubljani - morda pa bi bilo kaj lažje glede prehajana tam.

Lep pozdrav,
Eva Hršak, mag. prof. ang. in mag. prof. ped.
erh

Re: erh

ObjavaNapisal erh » 01 Jul 2021 11:41

V Mariboru s 1. stopnjo najbrž ne moreš biti prav arhitekt, ampak za arhitekta potrebuješ narejeno 2. stopnjo najbrž (tudi najbrž ne bi bilo pošteno, če imaš za arhitekta samo 1. stopnjo) oz. kaj lahko počneš s 1. stopnjo samo?
Na filozofski za učitelja angleščine in podobni programi pedagogika, itd. potrebuješ 2. stopnjo ali je dovolj končana 1. stopnja in kaj lahko počneš s 1. stopnjo?
Za evropsko pravno fakulteto pa pravijo, da je pravnikov preveč in da ne dobiš službe z njo?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: erh

Uredništvo » 02 Jul 2021 12:46

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

kot učitelj v javnih vzgojno-izobraževalnih zavodih potrebuješ za zaposlitev dokončano drugo stopnjo in strokovni izpit iz področja vzgoje in izobraževanja. Enako velja tudi za arhitekta; v kolikor se želiš zaposliti v javnih institucijah, je potrebna drugostopenjska izobrazba in strokovni izpit. Torej prva stopnja za omenjena poklica ni dovolj.

Kar se tiče zadnjega dela tvojega vprašanja - menim, da je, tako kot pravnikov, tudi podobno število diplomantov drugih študijskih smeri. Zato je morda bolj smiselno, da se pri svoji odločitvi ravnaš po občutku in izbereš tisto, kar te veseli. Nikoli ne veš, kakšna bo situacija čez par let.

Lepo se imej,
Eva Hršak, mag. prof. ang. in mag. prof. ped.
erh

Re: erh

ObjavaNapisal erh » 19 Jul 2021 21:26

Kot učiteljica razrednega pouka potrebuješ 2. stopnjo? Po prvi stopnji je diploma ali končaš ko narediš zadnji izpit? Za pedagogiko tudi? nekateri programi za katere potrebuješ 2. stopnjo (psihologija, pravo ...) razmišljajo, da bi namesto dvostopenjski uvedli enoviti magistrski, ampak ga še niso, zaradi prehajanja med programi. nekateri so rekli, da je bilo lažje pred bolonjsko reformo, da si diplomiral po prvi stopnji in je bilo to to?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: erh

Uredništvo » 22 Jul 2021 11:44

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

tako je. Kot učiteljica razrednega pouka potrebuješ dokončano 2. stopnjo. S 1. stopnjo si lahko pomočnica učiteljice oziroma druga strokovna delavka v razredu. Glede pisanja diplome na 1. stopnji pa je zelo različno. Nekateri programi zahtevajo pisanje diplomske naloge že na prvi stopnji, nekateri pa šele na drugi. Na programu Pedagogike je na 1. stopnji ni, torej se zaključi z zadnjim izpitom.

Pred bolonjskim študijem ni bilo t. i. prve in druge stopnje, saj je bil študij enoviten. Trajal je štiri leta, sedaj pa traja pet let.

Lepe počitnice ti želim,
Eva Hršak, mag. prof. ang. in mag. prof. ped.