Strah pred smrtjo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jaz sem

Strah pred smrtjo

ObjavaNapisal Jaz sem » 22 Feb 2021 13:29

Pozdravljeni.. zanima me kako spremenim strah pred smrtjo...

Kako naj si neham vrteti scenarije kakšna bo in kdaj bo..lp
Majajejejrjtjt

Re: Strah pred smrtjo

ObjavaNapisal Majajejejrjtjt » 23 Feb 2021 18:01

Ja tudi jaz se zelo bojim smrti in si včasih mislim:"zdaj živim ko pa umrem pa kaj nebo nikoli več ničesar ne bom več nič pač nič če razumete kaj s tem mislim pac kao zdaj sem tu pol pa do konca nebo nič pač nikoli ne vem čudno ja vem haha
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Strah pred smrtjo

Uredništvo » 25 Feb 2021 19:41

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Strah pred smrtjo je pogost in skorajda vsak izmed nas kdaj pa kdaj pomisli na to. Težava nastane, če se nam te misli pojavljajo zelo pogosto in nas ovirajo pri vsakodnevnem funkcioniranju. Je tudi pri tebi tako?

Na tvoje vprašanje žal nimam enostavnega odgovora. Smrt je namreč res kompleksen pojem in je zaradi dokončnosti tako zelo težko razumljiva in razložljiva. Pomembno je, da se o teh strahovih odkrito pogovarjaš s kom od tvojih bližnjih. Odkriti pogovori o tem pomagajo. Imaš priložnosti za to? Kar spremeniti strahu se ne da. Potrebno je ugotoviti ključne vzroke zanj. Kdaj so se ti strahovi začeli? Si doživela smrt bližnjega ali kakšen drug boleč dogodek? Kakšna bo in kdaj bo - tega nihče ne ve. Ravno zato je tako kompleksna, ker je nepredstavljiva.
Si že poskusila s preusmerjanjem pozornosti? Torej vsakič ko začneš razmišljati o smrti, se poskusi zamotiti s kakšno stvarjo - delom, razmišljanjem, karkoli kar bo zaposlilo tvoje možgane ter telo in preusmerilo tok misli. Bi to šlo? Poskusi.

Lepo te pozdravljam in upam, da se še kaj javiš.
Tina Rzeničnik Uršič, mag. psihologije