dober tečaj španščine

Vprašanja na tosemjaz.net.
española

dober tečaj španščine

ObjavaNapisal española » 21 Feb 2021 20:35

Zivjo!
Ne vem ce ravno spada na ta forum, kjer naj bi se pomagalo najstnikom z razlicnimi tezavami, ampak vseeno upam, da bom dobila kaksen uporaben odgovor. Skratka, zelo me zanima španščina in že večkrat sem se jo poskusila učiti sama s pomočjo različnih aplikacij, vendar nimam dovolj ‘samodiscipline’, da bi se redno ucila in pa tudi nikogar, s katerim bi vadila govor, na naši šoli pa na žalost ni nobenega krožka/izbirnega predmeta ŠPA. Zato me zanima, ali mi lahko priporočate kakšen dober jezikovni tečaj v Novem mestu in poveste svoje izkušnje (zazeljeno tudi, da napisete, ce katerega odsvetujete).
Hvala za vse odgovore ze vnaprej in uspesen dan jutri vsem, ki se vracate v solo :)
mogoce

Re: dober tečaj španščine

ObjavaNapisal mogoce » 22 Feb 2021 12:51

zivjo,
nevem koliko si stara ampak ce si se v osnovni soli lahko gres na gimnm, kjer imas kot drugi tuji jezik spanscino. drugace je pa yurena ali kakorkoli se ze napise tudi uredu.
lp
española

Re: dober tečaj španščine

ObjavaNapisal española » 22 Feb 2021 14:40

Hej, ‘mogoce’,
hvala za tvoj hiter odgovor. Sem v 7. razredu in me GIM NM kar mika :), imam pa nekaj vprasanj. Ze od 4. razreda hodim na izbirni predmet nemscina in najbrz ga bom izbrala tudi za 8. in 9. razred, zato ne vem, ali se mi splaca v srednji soli zaceti s spanscino. Je mozno hoditi na oba, NEM in ŠPA? Se zacnes vse uciti od cistega zacetka ali 2 ‘programa’, enega za zacetnike in enega za nadaljevalce (nekatere gimnazije vem, da to imajo, za novomesko pa ne vem)?
Si myb hodila na Yureno? Ce ja, kako se ti zdi, koliko dejansko odneses od tega? Je mozno, da bi se osnove naucila ze sama doma, nato pa bi tam nadaljevala s slovnico, časi...?
Oprosti, da sem te zasipala s toliko vprasanji... Ne rabis odgovoriti, bi bila pa vesela odgovora kogarkoli.
thethinker
Objave: 32
Pridružen: 15 Nov 2020 17:40

Re: dober tečaj španščine

ObjavaNapisal thethinker » 22 Feb 2021 16:24

Pozdravljena esapñola!
kot je napisala mogoce najboljša izbira je tudi po mojem mnenju, da šolanje nadaljuješ na gimnaziji. Zdj če se trenutno učiš nemščine, lahko v gimnaziji vzameš ta jezik in se dobro naučiš nemško. lahko pa v gimnaziji vzameš španščino, pa pac se ucis spanscino. odločitev je tvoja. na naši šoli je t.i. jezikovni paket, kjer v 3 letniku dobiš se 3 tuji jezik. recimo maš nemscino 1 in 2 letnik popa 3 in 4 pa poleg nemscine se spanscino. nisem ziher a se to izvaja na gimnaziji novo mesto, ne bi bilo slabo da preveris/pokličes in vprasas.
glede tega a greš od zacetka al je kot nadaljevalni program... pri nas je za nemsšino osnovni in viški nivo, za ostale jezike (spanish, french, russian) je vse samo osnovni nivo.
učenje jezika je dolgotrajen proces, zdi se mi da osnove nekako lahko dobi sama (pogoste fraze, pozdravi, pogoste besede...) sam pač ko prides do slovnice semizdi da nemoreš sama - španskih časiov je velik... pa se miljon drugih stvari je. js se ucim spanscine na gimnaziji drgac fyi.
vedno pa obstajajo jezikovni tečaji, ki so sicer plačljivi, a če je želja velika...
če te še kaj zanima glede španščine kar vprašaj...
lp, thethinker
española

Re: dober tečaj španščine

ObjavaNapisal española » 22 Feb 2021 16:31

*...cistega zacetka ali IMAJO 2 ‘programa’
(popravek)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: dober tečaj španščine

Uredništvo » 22 Feb 2021 17:54

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Hvala za tvoje vprašanje! Me veseli, da si našla nekaj, kar te veseli in se trudiš na tem področju razvijati.

Sama prihajam iz drugega konca Slovenije, hkrati se nisem nikoli učila španščine, tako da ti glede same izbire tečaja težko pomagam. Vidim pa, da ti že vrstniki pri tem pomagajo, tako da upam, da boš uspela najti ustrezen program. Mogoče lahko za pomoč prosiš tudi v vaši šolski svetovalni službi ali pa morebiti povprašaš kakšnega učitelja angleščine/nemščine na vaši šoli.

Jaz pa ti lahko podam nekaj nasvetov, da boš nekoliko bolj motivirana za samostojno učenje. Predlagam ti, da si za vsak dan določiš, da boš npr. 15 ali pa 30 min (oz. kolikor tebi ustreza) namenila učenju španščine in to dodaš v svoj urnik, če ga imaš. Lahko pa si npr. narediš mesečno razpredelnico in vsak dan, ko boš dosegla zastavljeni dnevni cilj, obkljukaš ter se npr. po vsakem tednu nagradiš. Tak način spremljanja svojega dela in napredka je pogosto dobra spodbuda. Pri čemer se pri učenju ne omeji na »klasično« učenje, npr. s pomočjo učbenikov. Učenje jezika je lahko zelo spontano in zabavno – npr. ko boš šla v trgovino, si lahko nakupovalni seznam napišeš v španščini ali npr. če kdaj kaj kuhaš/pečeš, lahko poiščeš recept v španščini in si ga naprej, s pomočjo prevajalnika/slovarja, prevedeš. Prav tako lahko npr. mogoče enkrat na teden pogledaš kakšno špansko serijo s podnapisi ali pa morebiti tudi angleško serijo (če že dovolj dobro razumeš angleško) s španskimi podnapisi, če imaš to možnost. Če so ti všeč španski glasbeniki, si lahko npr. prevedeš svojo najljubšo pesem in s tem dosežeš svoj dnevni cilj učenja španščine. Če si vsak dan/teden pišeš seznam, kaj vse imaš za narediti, si lahko začneš to pisati v španščini. Če imaš kakšno prijateljico/prijatelja, ki jo/ga tudi zanima španščina, si lahko začneta (občasno) dopisovati v španščini. S takimi majhnimi, vsakodnevnimi aktivnostmi in z malo kreativnosti se lahko veliko naučiš in še zabavno je lahko.

Za dobro poznavanje jezika pa je seveda dobra odločitev obisk tečaja ali morebiti poletne šole. Tako da držim pesti, da čim prej najdeš ustrezen tečaj. Če pa ti lahko še kako pomagam, pa se spet oglasi in ti z veseljem odgovorim!

Lepo bodi,
Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)
mogoce

Re: dober tečaj španščine

ObjavaNapisal mogoce » 22 Feb 2021 20:14

zivjo,
ne, ne mores imeti nemscine in spanscine, RAZEN ce gres na klasicno in izberes spanscino kot 3tuji jezik(imas potem: 1anescino, 2nemscino ali francoscino,3 spanscino)
na splosni pa se nemscina semizdi da zacne od zacetka ampak gre tako zelo hitro da ne dohajas ce nimas predznanja. spanscino pa zacnes iz popolnega zacetka. sicer je ucni nacrt tak da se barve in hrano ucis v drugem letniku v lrvem pa imas miljon pogistva in opreme v hisi. ummm.. na yureno hodi moja sosolka in pravi da ji je super in ji tudi pomaga ce ima tezave v soli. ce imas se kaksno uprasanje kar napisi.. :)
española

Re: dober tečaj španščine

ObjavaNapisal española » 24 Feb 2021 18:24

Iskrena hvala vsem za vase odgovore!! Samo še 2 vprasanji, potem pa res koncam 😄:
1. Se lahko v Yureno vpises sredi solskega leta ali so prijave le septembra?
2. Katero spansko nadaljevanko predlagate?

Super ste 🙈
vergh

Re: dober tečaj španščine

ObjavaNapisal vergh » 25 Feb 2021 13:47

Govoriti o "španščini" je podobno smiselno kot o "švicarščini", "velikobritanščini" ali včasih tudi "jugoslovanščini". Kraljevina Španija je danes namreč čisto uradno večnacionalna država z več priznanimi uradnimi jeziki. Vsaj urdno je najbolj razširjena kastiljščina, ki je de facto prosto po Orwellu malo bolj enaka kot drugi in jo je Franco hotel uvesti za edini jezik v državi. No, tov. Francu se namera ni izšla in dandanes so v nekaterih regijah drugi uradni jeziki: katalonščina, galicijščina (za jezikoslovce je to narečje portugalščine) in ničemur podobna baskovščina, v zadnjih letih so neke statuse priznali aragonščini, asturijščini in podobnim "rezijanščinam" iz najblj zakotnih pirenejskih dolin. Kakšno špraho tolčejo v Ceuti in Melilli (dve španski eksklavi v Maroku), pa pitaj Boga.

Tebe verjetno zanima kastiljščina, ki jo nepoznavalci enačijo s "španščino". Kot kraj, kjer se govori "najbolj pravilna" kastiljščina, se intenzivno marketingira Salamanca, t.j. neko "mestece" (po španskih merilih, sicer po velikosti primerljiva z MB), kake 2h vožnje SZ od Madrida, zato je tam nastalo nebroj jezikovnih šol (hint: ko bodo finančne in zdravstvene razmere to dopuščale,....). Po drugi strani pa kastiljščino uradno tolčejo tudi v južnem delu Španije (Andaluzija, Extremadura), dejstvo pa je, da so tam dolgo bili pod Arabci, kar je dokazano pustilo sledove tudi v njihovem jeziku. Komaj so se rešili arabskega škornja, pa so ravno južnjaki daleč najbolj množično začeli konkvistadoriti in kolonizirati po sveže odkritih čezocenaskih kolonijah, zato ne preseneča, da latinskoameriške "španščine" temeljijo na njihovem dialektu. Na jezike v kolonijah je sicer vplivalo še marsikaj, od domorodnih jezikov, priseljencev od drugod do tekmecev, s katerimi so se "driblali" za ozemlja itd., tako da danes vsaka "špansko" govoreča latinskoameriška država de facto uporablja svoj jezik, vsaka s svojimi izjemami glede slovnice, izgovorjave, besedišča....., kar se zelo hitro opazi tudi "iz aviona". Tako ni nič nenavadnega, ko kje sredi Južne Amerike izrečeš nekaj v pravilni "salamanščini", pa te sogovornik nekaj časa gleda, nato pa vendarle "verjetno mislite to in to?". Ali pa kje med bolj razgledanimi samo odpreš usta, pa takoj sledi "naj uganem, zagotovo si nekje iz Evrope in si šel v Španijo na hiter schnellkurs".

Za konec še nauk. Najprej temeljito razmisli, kaj sploh hočeš. Če se ti gre za nek v Španiji požegnan papir o znanju "španščine", potem je Salamanca no brainer, če se ti pa gre bolj za vandranje po Južni Ameriki, se pa raje ozri kje po Andaluziji.
española

Re: dober tečaj španščine

ObjavaNapisal española » 25 Feb 2021 19:53

Huh, zanimivo. Sicer sem za to ze slisala, ampak nisem posebej razmisljala, kaj od nastetega bi se rada naucila. Zakaj potem vseeno na vseh tecajih pise spanscina, na aplikacijah za ucenje tujih jezikov (Duolingo, Buusu...) pise Spanish kar je v prevodu spanscina itd.? Katera od teh je najbolj uporabna? Juzna Amerika ne zanima prevec, misljeno je bilo bolj kot hobij, lazje sporazumevanje na potovanjih, izmenjavah, mogoce v sluzbi... Ne rabim nekih papirjev da znam jezik, zelim se ga nauciti tako, da bi bilo to uporabno. Ali se z znanjem npr kastaljanscine vsaj priblizno razume tudi katalonščino, galicijščino, salamanščino, aragonscino itd.?

Hvala tudi za tvoj izcrpen odgovor