kr nek problem

Vprašanja na tosemjaz.net.
nesamozavestnež

kr nek problem

ObjavaNapisal nesamozavestnež » 21 Feb 2021 11:45

Zdravo, rad bi da izbrišete moje sporočilo oz ga ne prikažete.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: kr nek problem

Uredništvo » 26 Feb 2021 11:14

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen!

Naj se ti najprej zahvalim za tvoje vprašanje in zaupanje. Verjamem, da se v svoji koži trenutno počutiš nekoliko nelagodno, zato sem zelo vesela, da si nam bil pripravljen zaupati svoje misli in skrbi.

Lahko bi rekli, da je samozavest mnenje posameznika o samem sebi. Ko bomo imeli občutek, da nekaj zmoremo, se bo tudi naša samozavest zvišala. Zvišati svojo samozavest zahteva veliko truda in načrtnega dela na sebi, ki temelji predvsem na pozitivnih sporočilih samemu sebi. V nadaljevanju ti podam nekaj usmeritev, kako doseči višjo samozavest, ti pa odloči, katero izmed njih bi bil pripravljen sprejeti.

Velikokrat v primerjavi z drugimi pri sebi vidimo le pomanjkljivosti in hkrati prednosti drugih. Ni potrebe, da bi strmeli k popolnosti, saj popolnih ljudi ni. Namesto, da se usmerjaš k svojim pomanjkljivostim, torej na slabo samozavest, se raje osredotoči na lastnosti, ki jih pri sebi ceniš. Že v tvojem sporočilu je zaznati veliko lastnosti, ki jih pri sebi ceniš, v katerih si boljši od drugih, zato verjamem, da le teh premoreš veliko. Večkrat pomisli nanje, saj te bodo te misli navdajale z zadovoljstvom in zaupanjem v samega vase, kar pa bo pozitivno vplivalo tudi na tvojo samozavest. Lastnosti, ki jih pri sebi ceniš, lahko napišeš tudi na list papirja in ga postaviš na vidno mesto ter ga večkrat prebereš. Pozitivne lastnosti lahko tudi dnevno ali tedensko dopolniš.
Morda obstajajo tudi kakšne aktivnosti oziroma dejavnosti katere rad počneš in si v njih uspešen. Verjetno se v teh trenutkih počutiš bolj samozavestnega? Dobro bi bilo, da najdeš takšno področje in mu posvetiš več svojega časa in energije. Lahko gre za hobi, šport, prijateljstvo ... Pozitivne izkušnje lahko namreč pozitivno vplivajo na spremembo mnenja o sebi ter posledično dvigujejo našo samozavest.

Obstajajo tudi različne knjige in priročniki na temo izboljšanja samozavesti in samopodobe. Na spletu boš našel veliko predlogov, sama pa ti lahko priporočam naslednje: Louise L. Hay – Življenje je tvoje; Susan Jeffers - Čar samozavesti in pa Barbara De Angelis – Samozavest, kako si jo pridobiti in z njo živeti.

Iz tvojega vprašanja je mogoče sklepati tudi tvojo močno željo po sprejetosti med vrstniki. Strah te je, da bi drugi o tebi imeli slabo mnenje, kar je za ljudi, predvsem pa za mladostnike, nekaj predvsem običajnega. Ljudje smo družabna bitja in želimo si sprejetosti iz strani drugih. Pomembno pa je, da določimo do kakšne mere dovolimo, da nas mnenja drugih definirajo. Najpomembnejše je mnenje, ki ga imamo o sebi sami. Ko se zavedamo kakšna oseba smo in kakšna je naša vrednost bomo to mnenje lažje sprejeli. Ljudje smo si zelo različni in vedno se bo našel nekdo, ki mu katera izmed naših lastnosti ne bo všeč, kar pa seveda ne pomeni nič slabega. Samozavest izhaja iz nas samih in ni odvisna od zunanjih potrditev. Zato ne poskušaj biti nekdo drug, da bi ugajal drugim. Osredotoči se na svoje pozitivne lastnosti, bodi to kar si in verjemi v svojo vrednost. Ko se boš dobro počutil v svoji koži, bodo to opazili tudi drugi. Zavedaj se, da samozavest izhaja iz tega kolikor sprejemamo samega sebe in ne iz števila ljudi, ki nas odobravajo.

Postati samozavesten in preslišati opazke drugih tako zahteva veliko vztrajnosti in poguma. Pomembno je, da v prvi vrsti sprejmeš samega sebe takšnega kot si ter se zavedaš, da mnenje drugih ni pomembno. Če se v svoji koži počutiš dobro je to edino kar šteje. Ko boš izboljšal mnenje o sebi, ti mnenja drugih o tebi ne bodo več pomembna. Bodi vztrajen, saj sprememb na sebi ne moremo narediti čez noč. Postavi si realne cilje in jih korak za korakom skušaj doseči.

Upam, da sem ti vsaj delno odgovorila na tvoja vprašanja in ti pomagala. Če pa še te karkoli zanima pa ti z veseljem ponovno odgovorim. Veliko poguma in vztrajnosti ti želim!
Katja Knuplež, mag. psihosocialnega svetovanja