Težave z orgazmom

Vprašanja na tosemjaz.net.
Zgublenapunca123

Težave z orgazmom

ObjavaNapisal Zgublenapunca123 » 15 Feb 2021 17:17

Pozdravljeni.
Stara sem 17 let in sem spolno aktivna ze 2 leti. Na začetku sem orgazme doživljala redno, potem pa sem začela jemati kontracepcijske tabletke in se je občutljivost zmanjšala prav tako pa sem nehala doživljati orgazme. Prenehala sem z jemanjem, občutljivost se je vrnila, orgazma pa se vedno ne dozivim. Ni kriv fant, ker mi z nikomur ne pride več. Niti sama z masturbacijo ga ne dosežem. Meni se to zdi zelo izčrpajoče in resnično menim, da je nekaj narobe. Zanima me kako lahko to "zdravim" oz kako izvem kje je vzrok za to. Hvaležna bi bila pomoči.
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave z orgazmom

Uredništvo » 16 Feb 2021 13:52

Pozdravljena,

pošiljamo ti odgovor ginekologinje, na tvoje vprašanje pa bo odgovoril tudi psiholog.

Lep pozdrav iz uredništva.
___________________________

Pozdravljena,

nedoseganje orgazma je precej zapleteno, v kolikšni meri pa je na to vplivala kontracepcija, pa je težko reči. Kot ugotavljaš tudi sama, težav s prekinitvijo jemanja nisi rešila. Prav je, da se s partnerjem o tem odkrito pogovarjata, mogoče preizkusita kaj novega in prepričana sem, da sčasoma ne bo več težav.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave z orgazmom

Uredništvo » 22 Feb 2021 09:26

Odgovor svetovalca
__________________

Drago dekle!

Iz tvojega kratkega pisanja je zelo težko karkoli sklepati o možnih vzrokih tvojih težav glede doseganja orgazma. Praviš, da se ti je po začetku jemanja kontracepcijskih tabletk zmanjšala občutljivost, nehala pa si doživljati orgazem. Stara si 17 let, spolno si aktivna že dve leti, na začetku si orgazme redno doživljala. Prenehala si z jemanjem k. t., občutljivost se je vrnila, orgazma pa še vedno ne doživiš. Nisi zapisala, kdaj si pričela jemati k. t., kdaj so se torej začele pojavljati tvoje težave glede doživljanja spolnosti in doseganja orgazma, kdaj si prenehala z jemanjem k. t., koliko časa torej trajajo tvoje težave.

Res je sicer, da se lahko včasih pri jemanju k. t. zmanjša libido, ni mi pa znano, da bi lahko prišlo do tako velikih posledic, kot jih opisuješ ti. Vzrok tvojih težav je lahko drugje in ne v jemanju k. t. Vzroki tvojih težav so lahko psihološke narave.

Morda si pri prakticiranju in doživljanju spolnosti pozabila na medsebojni odnos s partnerjem, na medsebojna čustva. Morda si se ob začetku pojavljanja težav, ki jih opisuješ, preveč, morda celo izključno, osredotočila na doseganje orgazma, kar pa je začelo predstavljati oviro. Ker orgazma nisi več doživljala s svojim fantom, si to preizkusila celo z drugimi fanti in to z večimi. Napisala si namreč, da ni kriv fant, ker ti z nikomer več ne pride.

Ljubezenski odnos je celovit odnos med dvema človekoma, ki zajema vse dele osebnosti in s tem seveda tudi spolnost. Spolni odnos ni zgolj telesni kontakt, gola tehnična združitev dveh teles brez nekih pravih globljih čustev, pač pa čustveni, ljubezenski stik dveh osebnosti. Spolni odnos ne sme biti zgolj tehnika, telesno združevanje, spolni položaj. Takšni spolni odnosi pustijo človeka praznega, razočaranega, osamljenega, lahko se počuti tudi izkoriščan. Lahko rečemo tudi, da se spolni odnos dela v glavi oz. v srcu, ne pa s spolovili.

Ko si začela s spolnimi odnosi, so hormončki divjali v tebi in doživljala si orgazme. Sčasoma pa si v spolnosti iskala nekaj več, medsebojna čustva bližine, ljubezni in ti zgolj telesnost ni več zadoščala. In ker tistega »nekaj več« ni bilo, si se podzavestno odzvala s hladnostjo. Samo ugibam …

Možno pa je tudi, da so pri tebi vzroki tvojih težav na področju spolnosti bolj globoko, lahko tudi v podzavesti. Sama se jih ne zavedaš, prihajajo pa zavore iz podzavesti na dan in se kažejo v težavah pri doživljanju orgazma. Lahko, da se je v medosebnem odnosu med tabo in tvojim fantom morda na področju spolnosti, nekaj zgodilo, kar si izrinila v podzavest, povratno pa vpliva na tvoje doživljanje spolnosti. Spet samo ugibam …

Za začetek ti svetujem, da si ne postavljaš dosego orgazma kot nujni cilj spolnega doživljanja oziroma spolnega odnosa. Bodi čim bolj sproščena in uživaj spolnost, orgazem bo zagotovo slej kot prej spet prišel. In ne pozabi: za kvalitetno doživljanje spolnosti je nujna medsebojna ljubezen partnerjev!

Brane But, univ. dipl. psiholog