Veterinarska šola

Vprašanja na tosemjaz.net.
Malancan

Veterinarska šola

ObjavaNapisal Malancan » 11 Feb 2021 19:03

Zdravo,

Sem v zadnjem razredu OŠ in razmišljam o vpisu na veterino kolikšna je možnost da me sprejmejo na BIC če bi imela 155 točk? Prosim če ima kdo izkušnje in ali se vpišejo sami taboljši? Da razmislim ali potem ko bom videla stanje prijav da se lahko tudi prestavim če bom mislila da ni možnosti no 155 točk je zame nekje sredina ni slabo lahko pa bi bilo bolje torej kaj mislite kdorkoli? Razmišljam in ne želim v dijaški dom ima kdo s tem izkušnje? Domov bi se peljala po uro in pol ali uro se vam zdi dovolj časa za vse drugo prosti čas? Kje pa bi se lahko zaposlila? Prosim da naslednjega zapisa ne objavite javno. Hvala vam!

/Izbrisano v uredništvu/
Ajej

Re: Veterinarska šola

ObjavaNapisal Ajej » 12 Feb 2021 14:17

Hojla^^
BIC program veterinarski tehnikje imel zadnja leta omejitev okoli 130 tock tako da bos pomojem sprejeta
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Veterinarska šola

Uredništvo » 12 Feb 2021 15:04

Odgovor svetovalke
____________________

Pozdravljena.

Hvala za vprašanje, draga devetošolka. Osredotočila se bom bolj na drugi del tvojega razmišljanja, saj podrobnosti in aktualnega stanja na področju vpisovanja v srednje šole, posebej še točkovanja, ne poznam dobro. Na ta del ti bo odgovorila druga svetovalka.

Vsekakor je pomembno, da izbereš šolanje, ki je blizu tvojim interesom in sposobnostim, kjer vidiš tako možnost zaposlitve takoj po srednji šoli kot tudi nadaljevanje študija. Tako razumem tvoje odločanje. V kolikor razmišljaš o nadaljevanju študija v smeri zdravstva, je vpis možen tudi iz drugih smeri, ne le iz veterine. Glede na dejstvo, da boš v primeru vpisa na to šolo pred dilemo, ali se vsakodnevno voziti in tako "izgubiti" po tri ure dnevno, ali pa se med tednom nastaniti v dijaški dom - in oboje te vsaj malce skrbi, kar je razumljivo, morda šolanje v bližini domačega kraja ni najslabša izbira. Ampak to res v primeru, če načrtuješ nadaljnji študij oziroma, v kolikor ti ne uspe všolati se za veterinarsko tehnico.

Prav je, da imaš jasne cilje, saj tako, kot sama poveš, deluješ in se posvetiš šolanju bolj motivirana, skoncentrirana. Obenem pa ne bo nič usodnega, če boš do svojega poklica prišla malce po ovinkih. Vse kaže tako, da že v bližnji prihodnosti vsakega zaposlenega v življenju čaka pogosto menjavanje poklicev in seveda nenehno šolanje, usposabljanje za te nove poklice, katerih imena še nastajajo. Zato je zelo pomembna široka splošna izobrazba, temeljno poznavanje tako naravoslovnih kot družboslovnih predmetov, posebej pa še slovenskega jezika, umetnosti v najširšem in tudi tujih jezikov. Splošna izobrazba predstavlja trdno mrežo znanja, na katero lahko kasneje nasloniš ciljano izobraževanje in usposabljanje.

Pa še k pogojem šolanja v drugem kraju. Kar se vožnje tiče, ni nujno izgubljeni čas, če bodo za to ustrezni pogoji in se boš sama organizirala tako, da boš ta čas izkoristila zase. Lahko za učenje, branje knjig, ali pa za kratek počitek, zjutraj s tem nadoknadiš pomanjkanje spanca, popoldne se razbremeniš po šoli. Če seveda veš, da boš med vožnjo lahko sedela. Običajno se med vrstniki-vozači spletejo tudi prijateljstva, zavezništva, kar širi tvoj krog sklepanja znanstev. Pa tudi, če se boš odločila za dijaški dom, zna biti bivanje v njem prav prijetno. V začetku zahteva kar dosti prilagajanja, saj je vse drugače in še vsakega grabi domotožje. Potem se vključiš v tedensko rutino in če si znaš čas dobro organizirati, imaš tudi kar nekaj prostega časa, tudi za zbiranje informacij npr., kakšne so možnosti zaposlovanja po srednji šoli oz. kakšne možnosti so za nadaljevanje šolanja, študija. In tudi za odkrivanje drugega kraja, spoznavanje vrstnikov v šoli, dijaškem domu in novem kraju. Stiki z drugimi ljudmi nas bogatijo, s tem se veliko naučimo zlasti o sebi. To opažaš tudi sama, saj si zdaj, odkar smo vsi v karanteni, izgubila veselje do druženja, stiku z drugimi.

Pomembno je, da se ne obremenjuješ s strahom pred učitelji, in pred sošolci. Drugih ljudi ne vrednotimo, ocenjujemo. Ti si zanesljivo prav prijetno, zanimivo dekle, vedoželjna in zvedava, bistra. Ti si TI, ti nisi seštevek šolskih ocen ali število kilogramov na tehtnici. Ti si vse drugo, mnogo več od tega, zato se res ne obremenjuj.

Vsak zrel učitelj ve, da dober človek ni enako odličen učenec. Ko spremljam uspešnost mladih v življenju - veliko generacij se zvrsti pred mojimi očmi - sem vedno znova presenečena, kakšni imenitni mladi možje, ženske so postali, ponosna sem nanje, praviloma na vse. Tu in tam se kdo v življenju tudi zlomi, a to je pogosteje zaradi čisto osebnih tragedij, ne zaradi poklicnih kiksov. Vem, ta čas korone nas je medsebojno odtujil, zdaj si želimo spet družabnosti, stikov z drugimi, a se jih tudi bojimo. Vsi smo se spremenili v tem času. Vsak od tvojih sošolcev, tudi učiteljev. Morda nam zdaj celo ustreza, da smo v svojih "mehurčkih" na varnem, v znanem prostoru, v copatih in trenirkah ... Ampak moramo med ljudi, pogumno in samozavestno, z zavedanjem, kako zelo smo z povezani in soodvisni drug od drugega.

Malo dolga sem, in obenem pomislim, da ti morda nisem odgovorila na vse dileme, ki jih razrešuješ s seboj. Kar povprašaj, povej, kako razmišljaš. Tako nama bo lažje, tebi in meni, ki se prav tako vsakič kaj novega naučim. Od vas, "mojih" deklet in fantov.

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Veterinarska šola

Uredništvo » 16 Feb 2021 08:14

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena.

Glede vpisa. Mojim devetošolcem vedno svetujem, da spremljajo stran gov.si, kjer imaš vpis v srednje šole. Tam dobiš vse aktualne informacije o vpisu. Kakšen je bil vpis v lanskem šolskem letu pa lahko vidiš na njihovi spletni strani. Če te to resnično zanima, običajno svetujem, da si dobro pregledajo njihovo internetno stran. V petek in soboto so bili tudi informativni dnevi, kjer si zagotovo dobila kakšne koristne informacije.
Glede dijaških domov, ti priporočam enako. Poglej na njihovo spletno stran in stran gov.si - vpis.
Priporočam pa ti ogled spletne strani mojaizbira.si. Tam lahko vpišeš poklic veterinar, kjer ti poklic opišejo in ponudijo šole, kjer lahko prideš do izbranega poklica.

Veselo brskanje.
Lep pozdrav,
Doroteja Vodopivec, mag. psihologije
Malancan

Re: Veterinarska šola

ObjavaNapisal Malancan » 22 Feb 2021 22:01

Zdravo! Najprej hvala vsem "ajej" gospe Doroteji Vodopivec in gospe Žarki Brišar Slana da ste odgovorili.