Groza stiska

Vprašanja na tosemjaz.net.
Zaskrbljenaa

Groza stiska

ObjavaNapisal Zaskrbljenaa » 18 Jan 2021 22:03

/Izbrisano v uredništvu/

Prosim,da se to ne objavi javno... Nimam nikogar,ki bi me razumel...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Groza stiska

Uredništvo » 20 Jan 2021 08:36

Odgovor svetovalke
____________________

Pozdravljena, deklica.

Da, povsem soglašam s teboj, da je včasih težko, neznosno živeti, preživeti obdobje, ko gre vse narobe. Naj se ne sliši kot šablona, v naravi sveta je tako, da za vsako nevihtno nočjo pride sonce in jasen dan. V življenju se menjavajo veselje in žalost, prekipevajoča dobra volja in najbolj črna žalost. Noč in dan.
Najbolj pomaga pogovor. Z drugimi, z vrstniki. S strokovnjaki, s samo seboj. Hvaležna sem ti, da se imam možnost pogovoriti s teboj. Morda najprej o tem, kaj se skriva v tvojih mislih, da ti nič ne gre ? V šoli, v družini, med prijatelji? Se dogaja kaj, kar te posebej vznemirja, boli? Ti je neznosno v svetu, kjer velja zapoved, da se ne družimo, ne videvamo, kjer je objem skorajda kaznivo dejanje? Nekatere težke stvari minejo, čas jih zbistri, tako bo s tem norim obdobjem karantene. So pa tudi dogajanja, na katere lahko vplivamo, najprej tako, da se o njih pogovorimo, da si jih s tem lažje ogledamo, se soočimo z njimi in tako lažje najdemo rešitve. Iz vsake zanke se je moč rešiti, a potrebujemo pomoč, oporo.

Tu sem zate. Piši mi, prosim, kaj več o sebi. Vse bo ostalo zaupno med nama.
Če se lažje pogovarjaš, lahko pokličeš na dva zaupna in anonimna telefona, ki sta brezplačna. Tam svetujejo usposobljeni strokovnjaki, ki so zelo čuteči in predani. TOM telefon deluje od 12. do 20. ure vsak dan ( 116 111), Samarijan pa 24 ur dnevno ( 116 123).

Čakam na tvoj odziv, na tvoje besede. Ostaniva povezani, lažje nama bo, obema. Veš, težko mi je, ko vem, da se čutiš ujeta, da ne vidiš rešitve. Skupaj sva močnejši, tu sem, da ti dodam moč, voljo.

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
Punca

Re: Groza stiska

ObjavaNapisal Punca » 27 Jan 2021 16:56

Pozdravljena.. se opravičujem, ker nisem dolgo časa pisala..prvo sem sploh razmišljala, če bi kaj pisala..ker se bojim nadaljnega mnenja in obsojanja .si pa zelik, da bi ostala med nama zgodba
.moja zgodba je res dolga, boleča in res si ne želim, da bi izpadlo da "jamram in "stokam"... Na čase tudi nerazumljiva..občasno imam vsega dovolj..hvala vam za lep prejšnji odziv in vse dobro.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Groza stiska

Uredništvo » 01 Feb 2021 08:01

Odgovor svetovalke
___________________

Zakaj bi te kdo obsojal? Če je iz mojega prejšnjega odgovora "zadišalo" kaj takega, se ti iskreno opravičujem, mlado dekle.

Iz tvojega pisma veje pristna stiska, kompleksna in dolgotrajna, ki je sama za zdaj ne zmoreš ne poimenovati ne ubesediti. A že to, da si tu na našem spletišču govori o tem, da v tebi tli upanje, da najdeš odgovore in oporo. Zanesljivo je tako, ko se odločiš poiskati sogovornika, je to začetek nove poti. Zate in tistega, ki ti prisluhne. Zdaj sem tu zate.

Ali lahko na kratko poveš kaj več o tem, kaj je - po tvojem občutju - središče tvoje očitno že dolgotrajne stiske? Družinske razmere, materialna stiska,
neuspehi, razočaranja v medsebojnih odnosih?

Če ti je težko pisati, morda pokliči za strokovno pomoč, Združenje Posvet ima mrežo brezplačnih svetovalnic po vsej Sloveniji, pokliči v najbližjo in se naroči. Za svetovanje ne potrebuješ niti napotnice niti zdravstvene izkaznice, lahko ostajaš tudi anonimna, dokler ne začutiš, da lahko zaupaš.
Resnično želim, da najdeš mesto, osebo, ki bi ji lahko zaupala in povedala VSE, tako, kot čutiš, vidiš in doživljaš ti. Naj ponovim, tu sem zate, in v drugih svetovalnicah so prav tako predani strokovni delavci, ki ti bodo znali ponuditi ustrezno pomoč. Skupaj s teboj. Ti si vir pomoči sama sebi. Vem, da zmoreš.

Prejmi močan simbolni objem.
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
Zalostnaa

Re: Groza stiska

ObjavaNapisal Zalostnaa » 06 Feb 2021 22:58

Pozdravljena..ne vi niste nič napisala,da me obsojate..so me pa prejšnji ljudje.. oz tudi raznorazni terapevti tudi izšolani.. pa Ne iz tega foruma od drugje seveda...ravno v tem je problem ..toliko terapevtov in vsega sem obiskala pa nisem nikogar se našla primernega itd..problemov imam veliko... želja še več...a ker so težki za realizacijo se že par let vrtim v krogu in sem zafrustrirana... Imam še nekaj opcij mogoče drugih tehnik in ljudi..vendar samo vem da mi gredo "na živce" svetovalci oz ljudje ki govorijo samo o svojih problemih na terapijah in nekih vsakdanjih stvareh kot pa o mojih problemih...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Groza stiska

Uredništvo » 10 Feb 2021 11:58

Odgovor svetovalke
__________________

Pogosto se zgodi, da ne najdemo sogovornika, ki bi nas sprejel, razumel in našel pot do nas. Ni dovolj, da smo za svetovanje, terapije ali sploh za delo z ljudmi, posebej mladimi, strokovno usposobljeni. Biti moramo tudi osebnostno trdni, sposobni vživljanja v druge ljudi, najprej poslušalci in kasneje sogovorniki. Skratka, združiti strokovno znanje, izkušnje, modrost in pristno človečnost ne uspe vsakomur, čeprav ima lahko veliko visoko zvenečih titul.

Žal mi je, da še nisi našla pravega sogovornika, sogovornice. Vsak začetni pogovor je težak, zato je pomembna potrpežljivost, postopnost. Poslušanje, aktivno poslušanje. Šele ko je odnos med tistim, ki pomoč išče in tistim, ki pomoč daje, zaupna, varna, so dani pogoji za skupno delo. Takrat se začnejo spremembe, ki si jih oseba v stiski želi.

V taki situaciji boš znala sama sebi predstaviti problem, probleme, kot jih vidiš, doživljaš in čutiš ti. Pravijo, da je pol odgovora dobro premišljeno in zastavljeno vprašanje. Ko ga znaš formulirati, ali ti pri tem kdo pomaga, si na pravi poti k iskanju rešitve, oziroma rešitev. Običajno jih je več, odločanje, kje začeti, kako nadaljevati pa je zahteven proces, ki od nas zahteva veliko energije in volje.
Kako naj nadaljujeva medve ?

Predlagam, da vztrajaš in aktivno išči strokovno pomoč, ki ti bo ustrezala, kjer boš začutila, da si sprejeta prav takšna kot si in da so tvoji problemi edino središče komunikacije, sodelovanja. Dotlej pa sem pripravljena na pogovor s teboj tu, preko spleta. Če želiš, mi lahko zaupaš kaj več o sebi. Toliko, kot meniš, da je zate varno. Povej, napiši toliko, kot sama želiš. Morda bova razrahljali klobko, v katero se zdi, da si se zapredla. Najin pogovor bo popolnoma zaupen, anonimen.

Tu sem zate. Rada bi te spoznala bolj, zato, da bi skupaj poiskali poti v prihodnost. Čakam na tvoj odziv.
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
Jazsemm

Re: Groza stiska

ObjavaNapisal Jazsemm » 19 Feb 2021 19:26

Pozdravljena... Hvala vam za sočutje in prijaznost ... Lahko priznam,da sem utrujena od vsega. Nenehno ponavljanje vzorcev itd ... Težave med sovrstniki in družini... Pravzaprav dozivljam oz sem doživljala nasilje v višji meri povsod...diskriminirana povsod...
Naveličana sem preživljanja in takega življenja... V preteklosti sem pisala za na ta forum da so me pretekli terapevti zasmehovali in me poniževali... A vseeno sem našla še eno, da bova imeli online..zdela se mi je v redu... Pred leti nekako sočutna je itd ... vseeno mislim, da sem preveč hodila k raznim terapevtom tudi vesezevalcem itd..skratka dobila sem neko obsedenost.... Ne vem kako pravzaprav več usmerjati življenje .. povsod diskriminacija od rojstva dalje ker so me futrali in pitali... Vem,da nisem edina, ki doživlja nasilje a vseeno se ne je to dotaknilo... Želim si velikokrat zaspati .vsi vidijo rešitev v psihiatriji v tabletah. Vendar sem že toliko stara, da sama vem kaj je najbolje... Kaj mi ustreza kaj ne...morda pa vseeno ni prostora zame na svetu...

Povejte mi vi kaj več. Si res otroci izberejo z duso družino ter starše...kaj me učijo... Zakaj toliko nasilja laži manipulacij revščine...fantaziram o oh in sploh drugačnem življenju..po eni strani me te sanje držijo gor po drugi strani ker vem da niso uresničljive me ubija...kaj naj ..
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Groza stiska

Uredništvo » 24 Feb 2021 10:00

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena.

Nekako se mi zdi, kot bi se vrteli v krogu, okoli bistva, jedra težave. Potovanja od terapevta do terapevta, morda vedeževalca, iskanje rdeče niti svojega življenja ob zavedanju, da je vse v tvojih rokah. Vse bolj v tvojih. Izbira, kako živeti, je tvoja in ne more biti vsiljena od kogarkoli drugega, niti je ne more ponuditi, uvideti nihče drug. Zdravljenje z zdravili lahko podpre samo-zdravljenje, a ne more nadomestiti kreiranja osebnih odločitev, ne more nadomestiti sanj, h katerim težimo. Moramo imeti sanje, cilje, smisel življenja. Sama praviš, da si na svoji življenjski poti tudi sama prišla do tega uvida. Zaznamovalo te je otroštvo, doživela si nasilje, manipulacije, odrinjenost. Kot razumem, ne le v družini, tudi širše, med vrstniki, tudi v družbi. Odloči se, da nisi žrtev okoliščin, v katerih si (bila). Si borka, razrešila si najtežje dileme, vse ostreje se ti izrisuje cilj, ki mu želiš slediti.

Ne, ne verjamem, da si otrok izbere starše po svoji duši. Vem pa, da je težko odrasti, če kot otrok nisi deležen iskrene ljubezni, sprejemanja, občutka varnosti. Obe veva, so otroci, ki so težko pričakovani, ljubljeni še pred rojstvom in tudi takšni, ki so nezaželeni, sprejeti kot nadležna nujnost. Morda v njih potem kdo od staršev, mati, oče ali oba vidita objekt, zaradi katerega so se jima podrle sanje. Situacij, v katere se otroci rodijo, je toliko, kot je otrok in družin.

Pomembno je, da se kot odrasli soočimo in sprejmemo svoje življenje v celoti, od rojstva dalje. Ni dovolj, da razumemo, prav tako je pomembno, da čustveno odrastemo. Da zmoremo odpustiti. Da ne sovražimo. Da ne iščemo izgovorov, npr., to se mi dogaja, ker se mi je v otroštvu zgodilo to in to. Dejansko je tako, da smo vsi kot odrasli takšni in to, kar sami želimo biti. S seboj prinesemo na svet gene ne le svojih staršev, marveč vse rodbine. Okolje, vrednote tega okolja nas oblikujejo v otroštvu in zgodnji mladosti. Z odraščanjem sami vsrkavamo vrednote, ki jih ponotranjimo in jih živimo. Postajamo takšni, kot želimo, kakršne se lahko spoštujemo, se imamo radi. Mnogo lažje nam je, če na svet in nase gledamo z optimističnim pogledom, včasih tudi s kančkom humorja. Pomembneje nam je, kaj mislimo sami o sebi in ne, kaj drugi mislijo o nas. Saj veš, drugih ne moreš spreminjati, niti svoje preteklosti. To, kar lahko narediš in moraš, je to, da spremeniš svoj odnos do drugih, do preteklosti. Da namensko izbereš tisto, kar ceniš, na čemer lahko gradiš sebe samo.

Ne vem, ali sem kaj bližje razreševanju tvojih dilem. Nadaljujeva, kajne. Čutim, slutim, da si na dobri poti. Sanjaj in deluj!
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja