Romantična in spolna usmerjenost

Vprašanja na tosemjaz.net.
confused666

Romantična in spolna usmerjenost

ObjavaNapisal confused666 » 13 Jan 2021 00:56

Pozdravljeni,

že nekaj časa sem zmedena glede svoje rom. in spolne orientiranosti, na internetu pa o tem najdem res zelo malo, zato me zanima vaše mnenje.
Sem punca, do sedaj sem bila prbl. 5x zaljubljena v fanta, nekje do 1,5 leta nazaj sem bila heteroseksualka, sicer z vedno manj spolne privlačnosti. Prbl. leto nazaj sem torej ugotovila, da sem aseksualka. Kak mesec nazaj sem začela čutiti spolno privlačnost do punc, v punco pa se še nikoli nisem zaljubila. Do moških ne čutim niti minimalne spolne privlačnosti. Je možno, da sem heteroromantična homoseksualka, oz. kako se imenuje takšna usmerjenost, če sploh obstaja?
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Romantična in spolna usmerjenost

Uredništvo » 14 Jan 2021 12:23

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

spolna usmerjenost je v resnici nek okvir, ki si ga lahko postavimo oziroma definicija s katero ubesedimo kateri spoli nas privlačijo. Pogosto težko ubesedimo romantično privlačnost in kaj ta sploh pomeni. Osnova, ki ti je lahko v pomoč, je razlikovanje med spolno in romantično usmerjenostjo. Spolna se nanaša na to, da katerih spolov čutiš spolno privlačnost, romantična pa na to, v katero osebo se zaljubiš. Definicij spolnih usmerjenosti je zares veliko in popolnoma okej je, če si vzameš več časa, da raziščeš, katera ti ustreza in s katero se želiš identificirati. Lahko tudi, da se bo skozi čas in s spoznavanjem več oseb, ta spremenila.

Prilagam ti nekaj linkov, do člankov, ki ti bodo mogoče lahko v pomoč pri raziskovanju:
http://www.dih.si/zanimivo/2019/mesec-l ... icnosti-ce
https://drustvokvartir.wordpress.com/20 ... ksualnost/
https://narobe.si/aseksualnost/

Na voljo imaš tudi kar nekaj tujih spletnih strani, kjer lahko preveriš še več definicij spolnih usmerjenosti. Jaz sama v resnici zelo težko presodim kakšna je tvoja spolna in/ali romantična usmerjenost, saj sem mnenja, da je to nekaj zelo osebnega in individualnega. Kot rečeno, te spodbujam k raziskovanju in pri tem se mi zdi pomembno še enkrat izpostaviti, da si dovoli čas in puščaj odprte možnosti za to, da je lahko spolna usmerjenost nekaj fluidnega in se v skladu s tem tudi spreminja.
Želim ti veliko uspeha pri raziskovanju,

Mateja Vilfan,
uni. dipl. socialna delavka
Društvo informacijski center Legebitra