glasbena šola

Vprašanja na tosemjaz.net.
dimelca

glasbena šola

ObjavaNapisal dimelca » 11 Jan 2021 03:48

Zasebna objava, prosim.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: glasbena šola

Uredništvo » 11 Jan 2021 10:10

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Najprej naj povzamem, če te prav razumem. Obiskovala si glasbeno šolo in potem prenehala s tem, zaradi česar so bili starši, ki so glasbeniki, zelo razočarani. Načeloma ti je bilo v glasbeni šoli všeč, ampak je zahtevna in je veliko za vaditi. Želela si trenirati ples, ampak te starši niso želeli vpisati. Praviš, da drugi starši niso bili tako razočarani, če so otroci nehali z eno aktivnostjo in želeli kaj drugega. Zanima te, kaj bi lahko naredila, da tvoji starši ne bi bilo tako razočarani nad tvojimi odločitvami.

Če te prav razumem, te najbolj skrbi to, da si razočarala starše, ki so imeli določena pričakovanja glede glasbene šole. Napisala si, da ti je bilo v glasbeni šoli kar všeč, ampak je bilo potrebno veliko vaditi in kasneje bi bilo tega še več. Verjetno te sama glasbena šola ni tako zelo pritegnila, da bi si želela vložiti ves čas in trud v vajo in delovanje za glasbeno šolo. Mogoče te je ples začel preveč zanimati in bi si zato dosti raje želela to tudi trenirati. S tem ni nič narobe, saj se tudi interesi in želje lahko spreminjajo čez čas, torej nekaj, kar te je prej zelo zanimalo, te potem več ne toliko in te lahko začne zanimati nekaj drugega. Dobro je, da si preizkusila tudi glasbeno šolo in potem ugotovila, da mogoče to ni najbolj zate in da bi si želela opravljati druge dejavnosti. Glede tega, da si razočarala starše in kaj bi naredila, da le-ti ne bi bili tako razočarani nad tabo pa lahko povem, da so tudi to običajna obdobja v življenju in situacije, ko ljudje razočaramo drug drugega, tudi zelo bližnje osebe. Svoje starše boš žal v prihodnosti še kdaj razočarala, npr. že s tem, ko se boš odločila drugače, kot bi si oni želeli, ko boš izbrala prijatelje, partnerja, pa tudi šolanje ali kaj drugega, s čimer se morda ne bodo najbolj strinjali. Ne morem ti dati enoznačnega odgovora glede tega, kaj narediti, da ne bi bili tako razočarani nad tvojimi odločitvami. Lahko povem le to, da se stvari čez čas umirijo in vrnejo nazaj v vsakdan, torej se bodo tudi oni slej ko prej morali sprijazniti s tvojo odločitvijo, jo spoštovati in ne pritiskati nate, da bi se odločila drugače glede glasbene šole. Morda je to iztočnica za prihodnje odločitve, da se bodo tudi oni navadili na to, da se boš ti odločala po svoje, ne nujno tako, kot bi njim bilo všeč oziroma kot bi oni želeli. Kar pa morda lahko narediš v tem času, pa je, da se skušaš z njimi mirno pogovoriti, jim ob tem razložiti, zakaj ne bi zdaj več obiskovala glasbene šole, zakaj bi te morda ples bolj zanimal, da si hvaležna, da si imela to možnost in da se zavedaš, da ti želijo le najboljše, ampak se boš morala v življenju sama odločati in potem tudi stati za svojimi odločitvami. Morda te bodo potem boljše razumeli in spoštovali tvojo odločitev. Je pa v življenju tako, da so nestrinjanja in konflikti tudi del odnosov, a jih je dobro sproti reševati in priti do določenih kompromisov. Verjamem pa, da se bodo starši slej ko prej sprijaznili s tvojo odločitvijo in ti stali ob strani tudi v prihodnje.

Upam, da sem odgovorila na tvoje vprašanje in te lepo pozdravljam,
Urška Meolic Kotnik, mag. psihologije
dimelca

Re: glasbena šola

ObjavaNapisal dimelca » 11 Jan 2021 23:36

Zasebna objava, prosim.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: glasbena šola

Uredništvo » 12 Jan 2021 10:24

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

lahko vidim, da je med vami prišlo do določenih nesoglasij in nestrinjanj, kar je tudi normalno v vsaki družini. Večkrat pride do tega, da se ne strinjamo in se posledično potem lahko to tudi kaže v odnosih. Zaradi tega je tako pomembno, da se sproti pogovarjamo in razrešujemo dileme. Morda bi bilo na tem mestu najboljše, da se tudi ti poskušaš pogovoriti s tvojimi starši in jim povedati svoja občutka, razmišljanja in verjamem, da lahko skupaj rešite to situacijo. Vsekakor pa je tudi pomembno, da stojiš za svojimi odločitvami in da oni to tudi spoštujejo.

Lepo te pozdravljam,
Urška Meolic Kotnik, mag. psih.
dimelca

Re: glasbena šola

ObjavaNapisal dimelca » 14 Jan 2021 05:15

Zasebna objava, prosim.

/Izbrisano v uredništvu/
dimelca

Re: glasbena šola

ObjavaNapisal dimelca » 14 Jan 2021 05:24

Zasebna objava, prosim.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: glasbena šola

Uredništvo » 14 Jan 2021 09:51

Pozdravljena.

Svetovalka je na tvoja vprašanja že večkrat odgovorila, ne more pa ti dati recepta, kako točno tvoje starše prepričati v nekaj, kar bi ti želela. Predlagamo ti, da upoštevaš nasvete iz prejšnjih odgovorov in se pogovarjaš s starši ter poskusite skupaj najti rešitve.

Lep pozdrav iz uredništva.