Poklicna matura

Vprašanja na tosemjaz.net.
poklicnamatura

Poklicna matura

ObjavaNapisal poklicnamatura » 10 Jan 2021 11:14

Pozdravljeni,
obiskujem 4 letno srednje strokovno izobraževanje, ki se zaključi s poklicno maturo. Zanima me, če je kakšna možnost, da se po opravljeni poklicni maturi, opravi nekakšen izpit, ki bi me enačil s splošno maturo gimnazijskih maturantov, saj nekatere univerze ne sprejemajo kandidatov, ki nimajo opravljene splošne mature.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Poklicna matura

Uredništvo » 11 Jan 2021 09:33

Odgovor svetovalke
____________________

Zdravo,

v kolikor bi si želel/a opravljati splošno maturo, se lahko vpišeš na maturitetni tečaj na eno izmed srednjih šol, ki to ponujajo. To pomeni, da se po končanem srednjem strokovnem izobraževanju še eno leto dodatno izobražuješ v maturitetnem tečaju in tako pridobiš pogoje za pristop k splošni maturi.

Druga možnost pa je opravljanje poklicne mature s petim predmetom. To sicer ni popolnoma enakovredno splošni maturi, ti pa odpre dodatne možnosti vpisa na fakultete. Je pa res, da si zdaj že zamudil/a rok za prijavo k praktičnemu delu opravljanja petega predmeta, ki je bil septembra, kar pomeni, da bi ob morebitnem opravljanju tega predmeta izgubil/a 20 % (kot je vreden praktični del). Če se vseeno odločiš za to, je rok za prijavo na peti predmet 30. 3. 2021. Za podrobnejše informacije glede opravljanja petega predmeta ti svetujem, da se še obrneš na šolskega tajnika maturitetne komisije.

Lepo se imej,
Eva Hršak, mag. prof. ang. in mag. prof. ped.
ttttttttt

Re: Poklicna matura

ObjavaNapisal ttttttttt » 13 Jan 2021 00:19

Kaj je bila neka drama z poklicno in splošno maturo, da bi enačili splošno in poklicno maturo in da imajo maturantje poklicne mature s 5. predmetom možnost vpisa na preveč različnih programov in da je splošna matura več vredna kot poklicna, in da bi naredili, da bi imeli možnost vpisa s 5. predmetom samo na direktne strokovne smeri ki so povezane s strokovnim programom srednje šole, kdaj naj bi to naredili, če bojo naredili? Neka drama je okoli tega skozi, kako naj bi naredili enako ali razliko, splošna, poklicna matura?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Poklicna matura

Uredništvo » 14 Jan 2021 09:59

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen,

zaenkrat je tako, da imajo maturantje splošne mature možnost vpisa na vse fakultete, maturantje poklicne mature s petim predmetom pa imajo nekoliko več možnosti vpisa na fakultete, kot pa tisti s poklicno maturo in nekaj manj možnosti kot tisti, ki so opravili splošno maturo.

Želim ti lep dan,
Eva Hršak, mag. prof. ang. in mag. prof. ped.