Stran 1 od 1

Študij

Objavljeno: 22 Nov 2020 00:20
Napisal UoO
Skrbi me, ko bom šla študirat, če bom lahko šla v Ljubljano zaradi financ. Moj oče gre kmalu v pokoj, ja pozno me je imel, in je rekel da naj takrat si ne bi mogel privoščiti plačevati študentskega doma oz. te stvari. In da če bi šla kam bližje kjer bi se lahko vozila, da bi bilo drugo. In ful nergajo zaradi tega. Tudi starejša sestra je rekel ko je študirala in je pri zasebniku bivala ker študentskega ni dobila je rekel da je bilo težko finančno. Skrbijo me stroški torej, kaj bo?

Re: Študij

Objavljeno: 24 Nov 2020 14:20
Napisal Sara Seršen
Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Hvala, da si nam zaupala svoje težave. Mi je zelo žal, da si v takšni situaciji in povsem razumem, da te zato skrbi. Ne morem ti odgovoriti na vprašanje kaj bo, ker nihče ne ve, kaj nam bo prinesla prihodnost. Ti bom pa v nadaljevanju opisala kar nekaj možnosti, s katerimi situacija ni tako črno bela in brezupna. Upam, da ti bodo pomagali pregnati skrbi in da ti bo uspelo uresničiti svoje cilje 😊

Sicer nisi napisala, točno kateri letnik obiskuješ in od kje prihajaš, ampak glede na napisano, predvidevam, da bo kmalu prišel čas za vpis na fakulteto in da si od Ljubljane precej oddaljena. Po lastnih izkušnjah ti lahko povem, da sta (vsaj zaenkrat) avtobus in vlak zelo poceni možnosti za študente. Če ti povem čisto konkretno: študentska letna vozovnica, ki vključuje 10 voženj na mesec (ne glede na oddaljenost), stane 135 €, kar pomeni, da je dobrih 10 € na mesec (če računaš za 12 mesecev). Teh 10 voženj na mesec je čisto dovolj, če imaš v Ljubljani študentski dom/stanovanje (vključuje, da greš vsak teden od doma v Ljubljano in nazaj + 2 vožnji za rezervo). Več o vozovnicah si lahko prebereš tukaj: https://subvencije.ijpp.si/novica/1074/ ... h-vozovnic. (Cenik velja tako za vlak kot za avtobus oz. so pred kratkim uvedli enovite vozovnice, kar pomeni, da greš lahko z isto vozovnico tako na vlak kot tudi na avtobus).

Kot si že sama napisala, so stanovanja pri zasebnikih v Ljubljani res draga in imam občutek, da na žalost cene samo naraščajo. Ampak so pa na voljo študentski domovi, katerih cena se giblje približno od 70 € naprej na mesec. Več o tem lahko najdeš na tej povezavi: http://www.stud-dom-lj.si/domovi/stroski-bivanja. Pogoje za pridobitev študentskega doma si lahko prebereš na tej strani http://www.stud-dom-lj.si/bivanje/razpisi. Razpis je sicer za letošnje študijsko leto, ampak načeloma pogoji ostajajo enaki. Res je, da je vsako leto res veliko povpraševanje po študentski domovih. Uprava tako naredi prednostno listo, ki jo naredijo na podlagi obveznih in neobveznih dokazil, ki jih moraš priložiti (npr. upošteva se dohodek staršev, oddaljenost od Ljubljane, izjemni dosežki, kot je npr. zlata matura. Glede na te kriteriji dodelijo točke in potem oblikujejo prednostno listo). Tako se lahko zgodi, da ne dobiš študentskega doma takoj na začetku leta, ampak moraš na njega čakati nekaj mesecev, na žalost lahko tudi pol leta ali več. Ampak poleg študentskih domov pa je v Ljubljani tudi možnost, da zaprosiš za bivanje v dijaških domovih, če so še prosta mesta oz. imajo nekateri dijaški domovi prav rezerviran del za študente. Tako da z malo truda in vztrajnosti lahko v Ljubljani dobiš možnost bivanja po sprejemljivi ceni.

Finančno pomoč si lahko pridobiš tudi preko različnih štipendij – npr. preko državne štipendije (kjer je višina odvisna od dohodkov staršev, pri nadaljnjem prejemanju pa se upošteva še študijski uspeh, s katerim si štipendijo lahko še povišaš). Več o štipendijah, ki jih ponuja država, lahko najdeš tukaj: https://www.gov.si/podrocja/izobrazevan ... tipendije/. Nadalje pa se lahko malo pozanimaš, ali imaš možnost pridobiti štipendijo tudi v svoji občini ali preko kluba študentov. To je odvisno od posameznega kraja oz. regije. Bi pa te pri tem opozorila, da bodi pri vlaganju prošenj pozorna nato, ali so omejitve, da lahko prejemaš samo eno štipendijo. Npr. če prejemaš Zoisovo, hkrati ne moreš prejemati državne štipendije. V takih primerih je najboljše, da pogledaš, kakšen znesek bi pri vsaki dobila in se odločiš za tisto, kjer boš dobila več.

Nadalje pa lahko tudi sama nekoliko pripomoreš na finančnem področju, in sicer z opravljanjem študentskega dela, če imaš to možnost (tega lahko, kot verjetno sama veš, opravljaš že kot dijakinja). Je veliko študentov, ki so v podobni situaciji kot ti in poleg rednega opravljanja faksa, delajo še študentsko delo, kolikor jim to čas dopušča. Je vsekakor nekoliko bolj naporno, ampak če ti to omogoči slediti svojim ciljem in sanjam, se po mojem mnenju, splača 😊.

Upam, da ti bodo informacije kaj koristile. Če imaš še kakšno vprašanje, ti bom z veseljem ponovno odgovorila!

Vso srečo in veliko uspeha!

Re: Študij

Objavljeno: 24 Nov 2020 15:29
Napisal UoO
Ne objavite javno, prosim.

/Izbrisano v uredništvu/

Re: Študij

Objavljeno: 25 Nov 2020 14:12
Napisal Sara Seršen
Odgovor svetovalke
____________________

Pozdravljena!

Hvala za tvoje novo vprašanje in da si nekoliko bolj pojasnila tvojo situacijo.

Sem malo pobrskala po spletu in sem našla to spletno stran https://www.mestomladih.si/studentski-p ... ntski-dom/, kjer so lepo povzeti vsi študentski in dijaški domovi, kjer lahko bivajo študentje ter hkrati dodane še spletne strani posameznega doma. So omenjene tudi cene, ampak za bolj natančne informacije pa malo pobrskaj po spletnih straneh posameznega doma, tudi iz razloga, ker je članek že malo star. Cene so sicer precej podobne, kot v študentskih domovih, kolikor pa vem, imajo nekateri dijaški domovi možnost, da imaš vključene tudi tople obroke (mislim, da zajtrk, kosilo in večerjo) in da je to precej ugodno (čeprav kot verjetno veš, ti kot študentki pripadajo tudi študentski boni, ampak si pri njih omejena tako na mesec (dobiš jih 30 na mesec) in tudi na dan (v enem dnevu lahko izkoristiš samo dva). Vsaj zaenkrat velja tako).

Če se ti ne bo izšlo s študijem v Ljubljani, si pa mogoče blizu Maribora in ta ne bi bil tak problem, je ena rešitev, ki bo mogoče vsaj delno uresničila tvoje želje ta, da dodiplomski program narediš v Mariboru in greš v Ljubljano na magisterij ter si med tem časom poskušaš mogoče še sama kaj privarčevati.

Glede tvojega zadnjega vprašanja pa moram priznati, da do sedaj tega nisem vedela. Sem šla spet malo brskat na internet in sem našla informacijo npr. na tej strani: http://www.studentskidomovi.um.si/porta ... ko-do-sobe (vprašanje 12). In glede na njihov odgovor, je očitno tako določeno z zakonom s strani države, zakaj je s tem tako, pa jaz na žalost ne poznam odgovora.

Ne glede na situacijo s tvojo mamo, si ti oz. boš, če prav vem, kot študentka še vedno upravičena do subvencionirane vozovnice in tudi bivanja (ter tudi študentskih bonov in ostalih ugodnosti). Pri čemer pa je res, da boš zaradi tega dobila nekaj manj točk pri vpisu v študentski dom in boš nekoliko nižje na prednostni listi, kar pomeni, da boš malo dlje čakala na študentski dom (če bo povpraševanje večje od kapacitet, kar zadnje leta vedno je). Glede na tvoje zadnje vprašanje, s katerim sem tudi sama dobila nove informacije, pa priznam, da nisem čisto prepričana, če je pri študentih višjih šol še kakšna razlika, da mogoče do česa niso upravičeni. Če se odločaš za višjo šolo oz. imaš še kakšna vprašanja, bi ti svetovala, da vprašanje nasloviš na študentsko svetovalnico https://www.svetovalnica.com/. Tam imajo zagotovo vse in prave, najnovejše informacije.

Upam, da ti bodo informacije kaj v pomoč. Če ti pa lahko še kako pomagam, pa z veseljem! 😊

Lep pozdrav,

Re: Študij

Objavljeno: 25 Nov 2020 17:45
Napisal UoO
Ne objaviti javno, prosim.

/Izbrisano v uredništvu/

Re: Študij

Objavljeno: 26 Nov 2020 09:59
Napisal Sara Seršen
Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Hvala za tvoj odgovor in pojasnitve določenih stvari. Kot lahko razberem iz sporočila, si trenutno že res dobro informirana o situaciji in različnih možnostih, ki jih imaš. Sedaj je pomembno, da pri sebi ugotoviš, kaj točno je tisto, kar si ti želiš in glede na vse informacije, ki jih imaš, ugotoviš, katere možnosti so zate realne in kaj je za tebe najbolj optimalno. Včasih pri tem pomaga, če svoje misli in želje zapišemo na papir in zraven dopišemo še pozitivne ter negativne plati vsake možnosti in tako pretehtamo, kaj je najboljše (lahko si npr. narediš kakšno tabelo). Morebiti se o vsem lahko pogovoriš še s staršema.

Upam, da ti uspe poiskati način, da uresničiš svoje želje! Želim ti vse dobro!

Re: Študij

Objavljeno: 26 Nov 2020 10:51
Napisal UoO
Prosim, ne objaviti javno.

/Izbrisano v uredništvu/

Re: Študij

Objavljeno: 27 Nov 2020 11:51
Napisal Sara Seršen
Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena!

Razumem tvojo dilemo in vem, da ni lahko. Jaz ti ne morem povedati, kaj naj narediš, ker lahko samo ti sama (in tvoja družina) najbolje veš (veste), kaj je najbolj optimalno glede na vse okoliščine. Kot sem ti v prejšnjem odgovoru svetovala, si zapiši vse možnosti na list in jih pretehtaj. Glede na informacije, ki si jih dobila na spletu o cenah vozovnic, študentskih/dijaških domov ipd., lahko poskusiš izračunati višino stroškov za posamezno možnost, npr. na leto. Po tem pa poskusi tudi izračunati, koliko bi lahko ti, glede na tvoj razpoložljivi čas in druge dejavnike, zaslužila preko študentskega dela. Nato pa se s starši pogovorite, ali bi bilo finančno izvedljivo, da greš študirat na želeno fakulteto ali ne.

Dodatno pa še lahko pišeš na študentsko svetovalnico (https://www.svetovalnica.com/), ki sem ti jo omenila v enem izmed odgovorov, in tam povprašaš, če je mogoče na voljo še kak vir finančne pomoči oz. še kakšna možnost, kako rešiti tvoj problem, za katero jaz ne vem.

Lep pozdrav!

Re: Študij

Objavljeno: 22 Jul 2021 14:45
Napisal UoO
Kaj se pa zgodi v primeru, če so v družini še (otroci), ki so vzdrževani družinski člani, eden (ali oba) od staršev sta pa že v penziji? Se dobiva kakšne socialne transferje, ali se zaradi vzdrževanih družinskih članov podaljšuje delovna doba (zdi se mi da v nobenem primeru to ne?), ali se pač finančno shaja tako kot se shaja pač s pokojnino?

Re: Študij

Objavljeno: 26 Jul 2021 08:34
Napisal Uredništvo
Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena!

Me veseli, da si se ponovno oglasila in hvala za tvoje vprašanje.

Na tvoja vprašanja sama na žalost ne poznam odgovorov. Svetujem pa ti, da se poskusiš tudi za to vprašanje obrniti na študentsko svetovalnico (https://www.svetovalnica.com/), ki sem ti jo že omenila v prejšnjem odgovoru ali pa še bolje, da se obrneš kar direktno na Center za socialno delo. Na njihovi splošni spletni strani https://www.csd-slovenije.si/ si lahko poiščeš kontaktne podatke enote, ki je pristojna v tvoji občini, in jih tako zaprosiš za pomoč ali pa, če imaš to možnost, se kar osebno oglasi na enoti centra za socialno delo vaše občine.

Upam, da boš čimprej pridobila vse potrebne informacije in čim bolje uredila zadeve! Če ti lahko mi še kako pomagamo, ti z veseljem ponovno odgovorimo.

Lepo bodi,

Sara Seršen, dipl. psih. (UN)