Potrebnost

Vprašanja na tosemjaz.net.
Tadej95
Objave: 14
Pridružen: 03 Feb 2019 13:43

Potrebnost

ObjavaNapisal Tadej95 » 19 Nov 2020 11:15

Pozdravljeni

Lahko objavo skrijete.
Hvala

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Potrebnost

Uredništvo » 20 Nov 2020 09:56

Odgovor svetovalke
___________________

Lepo pozdravljen.

Hvala, da si se s tem vprašanjem obrnil na nas, saj je izredno pomembno, da se o tem pogovorimo in da to preberejo tudi ostali mladostniki s podobnimi željami.

Najprej bi rada izpostavila, da je kakršen koli stik spolne narave z osebo staro manj kot 14 let kaznivo dejanje, sploh pri tvoji starosti. To velja tudi za osebe mlajše od 13 let. Tukaj ne mislim samo spolnih odnosov, ampak tudi slike, webcam, masturbiranje in podobno. V bistvu se mi zdi veliko manj problematično dejstvo, da policija lahko najde dokaze za tovrstno početje na tvojem računalniku ali telefonu, kot se zdi zelo zaskrbljujoče, da si želiš spolnih odnosov z mladoletnimi osebami, ki so še skoraj otroci. To res ni ok, in če misliš, da imaš težave s tem, da te privlačijo toliko mlajše osebe, potem nujno potrebuješ psihologa, kjer boš lahko začel predelovati te želje po deklicah.

Omenjaš, da nekateri mladostniki seksajo že pri 13. ali 14. letih. Majhen odstotek se jih morda res odloči za zelo zgodnje eksperimentiranje s spolnostjo, vseeno pa tega ne smeš vzeti kot dovoljenje, da nadaljeješ s spolno obarvano tematiko, saj si v tem primeru ti odrasel in moraš ti pokazati odgovornost, in sicer tako, da zavrneš kakršen koli spolni stik, četudi te privlačijo. Po drugi stani pa si ti tudi pravno odgovoren za svoja dejanja, kar pa za 13-letnice ne velja, saj so klasificirane kot otroci.

Skrbi me tudi to, da te bolj muči dejstvo, da bi te lahko ujela policija, kot pa to, kaj počneš s temi dekleti. Nič ni narobe s tem, da jim pomagaš, ampak to bi moralo v teh primerih ostati na ravni prijateljstva, ne pa želje po spolnih odnosih. To je v vseh pogledih narobe, zato ti res zelo priporočam obisk psihologa, da ti pri tem pomaga. Ne samo zato, ker lahko zaradi teh dejanj pristaneš v zaporu, ampak predvsem zato, ker je to moralno in legalno sporno, poleg tega gre za spolno in čustveno manipuliranje otrok in mladoletnih oseb. Če se odločiš za psihologa, svetujem brezplačno svetovalnico Posvet, teh je več po Sloveniji, ti pa si lahko izbereš lokacijo, ki ti najbolj ustreza. Njihova spletna stran je www.posvet.org

Če se znajdeš v situaciji, kjer te nekdo izsiljuje (pa čeprav mladoletna oseba), imaš možnost, da to zavrneš. Ponavljam, ti si odgovoren za svoje reakcije in odzive, zato je izredno pomembno, da se odzoveš odgovorno, torej tako, da ne prizadeneš druge osebe in da sebe ne spraviš v težave.

Ne glede na zgoraj opisano razumem, da si želiš spolnosti in da te privlačijo dekleta. Predlagam, da se poskusiš povezati s starejšimi od 18 let, na ta način ne bo nobenih težav, tudi če pride do spolnosti. Mladoletnice pa pusti pri miru, če ne želiš nositi zelo resnih posledic svojih dejanj. Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Tadej95
Objave: 14
Pridružen: 03 Feb 2019 13:43

Re: Potrebnost

ObjavaNapisal Tadej95 » 24 Nov 2020 10:01

Pozdravljeni.
Prosim da objavo skrijete.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Potrebnost

Uredništvo » 24 Nov 2020 11:31

Pozdravljen Tadej,

svetovalnica To sem jaz je namenjena zdravstvenim in čustvenim težavam, s katerimi se mladostniki srečujejo v času odraščanja, zato svetovalci na tvoja vprašanja ne morejo odgovoriti. Predlagamo ti, da se glede teh vprašanj obrneš na pravno pomoč ali policijo.

Lep pozdrav iz uredništva.