Obremenjevanje zaradi šole in ocen

Vprašanja na tosemjaz.net.
Dijakinja18
Objave: 1
Pridružen: 18 Nov 2020 07:28

Obremenjevanje zaradi šole in ocen

ObjavaNapisal Dijakinja18 » 18 Nov 2020 14:17

Živjo
Sem dijakinja 1 letnika +2 programa (živilsko prehranski tehnik). Po tem programu imam v načrtu tudi 2-letni študij. V zadnjem času imam občutek, da sem vse bolj obsedena z dobrimi ocenami, ki sem jih zlahka dosegala v prejšnjem 3-letnem programu. Tudi zdaj so moje ocene večinoma 5 in 4. Zaradi ocen sem večino časa zelo nervozna in tudi moje psihično počutje je odvisno od njih. Primer tega je test iz matematike, ki sem ga najprej pisala 1 (za kar ni bilo krivo neznanje, temveč tehnične težave pri pisanju testa). Že to mi je bilo dovolj, da sem razmišljala o izpisu iz tega programa in odpovedi študiju. Ko pa sem ta test poznaje popravila z 5, pa me je znova zajel občutek motivacije in upanja.
Stres zaradi ocen ima posledice tudi na mojem počutju. Skoraj ves čas sem napeta in tesnobna. Mislim, da mi tudi kvari spanec, saj se že zbujam utrujena (čeprav utrujenost čez dan mine), kljub temu da sem spala dovolj (7 ur ziher). Včasih se tudi zbudim ponoči, in če je tisti dan napovedana razglasitev ocen pri testu, stikam po eAsistentu in spletni učilnici, če je slučajno že vpisano, ali pa, če sem kaj vprašana, pregledujem snov (dejansko se zbudim okoli ob 2 ali 3 ponoči in ponavljam snov, kljub temu da jo znam). Tudi sanjalo se mi je, da sem dobila 2 ali pa da me je vprašala biologijo in nisem znala.
Zdi se mi, kot da sem "odvisna" od dobrih ocen. Nekako mi pomenijo neko potrditev same sebe.
Želim se rešiti te obsedenosti in stresa. Upam, da sem razumljivo navedla primer.
Lep pozdrav, Dijakinja18
Baby Pink
Objave: 32
Pridružen: 16 Avg 2020 13:00

Re: Obremenjevanje zaradi šole in ocen

ObjavaNapisal Baby Pink » 22 Nov 2020 19:09

Hej!
Čutim, da res čutiš močne stiske zaradi ocen in šole nasploh. Tudi sama sem bila "pridna" učenka, imela sem večinoma 4, 5. Če sem dobila oceno 4, pa sem pri sebi vedela, da bi lahko dobila 5 (vzrok površnost ali ne dovolj učenja), sem se sekirala, čeprav moja starša nista nikoli pritiskala name, zakaj sem dobila 4 in ne 5. Ponavadi mi je še mami rekla, zakaj da se sekiram, saj je 4 super ocena.
Tudi sama sem večkrat izkusila živčnost pred testi, izpiti, spraševanji (predvsem prebavne motnje), redko sem se ponoči zbujala in sem zelo slabo spala, vendar pa nikoli nisem imela tako velikih težav, kot jih imaš ti.
Lahko bi ti svetovala tehnike sproščanja (tehnike dihanja, morda kozarec toplega mleka pred spanjem, umirjena glasba za spanje ...), vendar meni osebno to ni pomagalo - lahko pa poskusiš.
Če bi šlo za enkratne dogodke, bi lahko vzela kakšno pomirjevalo, vendar pa glede na to, da se ti to dogaja praktično ves čas, ne vem, kako priporočljivo bi to bilo - to ti bodo znali povedati strokovnjaki.
Morda pomisli, zakaj se ti pojavljajo take stiske - ali kdo pritiska nate, da morajo biti tvoje ocene popolne (morda si ta "nekdo" prav ti), se bojiš, da ne boš prišla na želeni faks, če ne boš odlična?
Želim ti čim več sproščenosti in čim manj stresa.
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Obremenjevanje zaradi šole in ocen

Uredništvo » 23 Nov 2020 11:41

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

da si želiš dobrih ocen in da te pred ocenjevanji skrbi in si živčna je seveda čisto normalno, predvsem takrat, ko imaš veliko obveznosti. Pomembno pa je, da se zavedaš, da pri šolanju niso pomembne samo dobre ocene, ampak vso znanje in izkušnje, ki jih boš pridobila in nadgrajevala vse svoje življenje. Šola nam da veliko, saj nas opremi z osnovnim znanjem, omogoča pa tudi druženje z vrstniki, spoznavanje novih prijateljev in podobno mislečih ljudi ter nam pomaga, da razvijemo svoje potenciale in zanimanja. Poudarek na številčnih ocenah pa vodi v to, da se posamezniki začnejo bati šole ali slabih ocen, kar opisuješ tudi ti.

Če dobiš slabo oceno, ne pomeni da ti je spodletelo, ne pomeni, da nisi dovolj sposobna in nikakor ne kaže tvoje vrednosti. Vedno imaš možnost, da oceno popravljaš in izboljšaš, če se ti kdaj ponesreči.

Za premagovanje stresa in tesnobe ti predlagam, da preizkusiš katero od tehnik sproščanja (dihalne vaje, vizualizacija, joga in podobno). Preizkusiš lahko različne in ugotoviš, katera ti najbolj ustreza. Tehnike sproščanja lahko izvajaš pred testi, spraševanji, med premori med učenjem in pa tudi takrat, ko čakaš na rezultate ocenjevanja.

Glede nenehnega preverjanja eAsistenta ti predlagam, da se odločiš, da ga boš pogledala na primer samo zvečer, potem pa telefon ponoči izklopi. Tukaj ti pomaga le močna volja. Nenehno gledanje in preverjanje ocen samo še poslabšuje tvojo živčnost in tesnobo. Zato si izberi samo določen čas v dnevu, ko boš eAsistenta preverila, potem ga pa ne odpiraj več. Vmes se zamoti,da ne boš mislila na ocene – na primer s sprehodi, telovadbo, branjem knjig, risanjem, klepetom s prijatelji in drugimi stvarmi, ki te veselijo. Tako boš videla, da ocene niso edina stvar v tvojem življenju, ki vpliva na dobro počutje, hkrati pa boš kvalitetno zapolnila svoj dan.

O svojih občutkih se pogovori z nekom, ki mu zaupaš. Na šoli imate svetovalne delavke, ki ti bodo z veseljem pomagale in svetovale, pogovoriš pa se lahko tudi z učitelji, starši ali pa s prijatelji. Če boš v stiski, te vabim, da ponovno pišeš tudi v spletno svetovalnico.

Želim ti vse dobro,
Barbara Plazar, mag. prof. ped.