Višek kg

Vprašanja na tosemjaz.net.
To_sem_jaz_uporabnik
Objave: 77
Pridružen: 09 Apr 2019 16:05

Višek kg

ObjavaNapisal To_sem_jaz_uporabnik » 18 Nov 2020 11:14

Pozdravljeni,

star sem 16 let in že par let imam težave z viškom kilogramov. En mesec in pol nazaj sem začel z dijeto, sicer zdravo dijeto ki mojemu organizmu ne bo škodila. Ne jem sladkarije, ne pijem sokove, ne jem nič iz bele moke, sladkorja zelo malo. Na začetku je šlo super imel sem 70kg in sem po treh tednih shujšal dve kile in to je bilo za mene super. Ampak ker se je sedaj vse zaustavilo, sem cel čas doma in se ne gibam in zato sem na istih kilogramih. Danes bom začel nekaj trenirat doma. Kaj bi lahko še naredil da bi shujšal, moj cilj je še dodatnih 6kg do poletja, 62 na mojo višino bi bilo ravno prav saj nisem preveč visok.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Višek kg

Uredništvo » 18 Nov 2020 12:51

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen!

Super, da skrbiš za svoje zdravje z zdravo prehrano, ki zajema ukrepe, ki si jih že naštel. Dodatek telovadbe pa bo še dodatno prispeval k zdravemu življenjskemu slogu. Velikokrat se zgodi, da po začetnem hitrem padcu teže ta nekoliko stoji kot se je zgodilo tudi tebi. Nadaljuj s prehrano kot si jo opisal in gibanjem, ki naj obsega vsaj 150min tedensko. To je osnovni recept za vzdrževanje zdrave telesne teže, ki se ga poskusi držati kar celo življenje. Za izgubo telesne teže pa še vedno velja zlato pravilo: več porabe kalorij od vnosa le teh. Glede na tvojo mladost, bi vsekakor svetovala, da si bolj previden pri omejevanju vnosa hrane, ker se še razvijaš in tvoje telo za izgradnjo potrebuje raznovrstna hranila, vsekakor pa si lahko daš duška z gibanjem (predvsem na zraku, ko se konča to neprijetno obdobje virusa).
Nikakor pa se ne lotevaj kakšnih dodatkov/čajev za hujšanje, ker so ti pogosto ne samo neučinkoviti, ampak tudi nevarni za zdravje.

Želim ti vse lepo!
Katarina Zemljak, dr. med.,
specializantka interne medicine