samomor?

Vprašanja na tosemjaz.net.
mazajmes

samomor?

ObjavaNapisal mazajmes » 15 Nov 2020 23:55

Pozdravljeni!
S prijateljico sva debatirali na to temo- o samomoru. Bili sva nekako razdeljenih mnenj. Zanima me, ali moraš biti zato, da samomor dejansko narediš predvsem zelo psihično na tleh, ali moraš imeti tudi neko ''notranjo moč'', da to izvedeš? se lahko sam sebe tako močno prepričaš, da nisi vreden več živeti in s tem pridobiš tisto ''moč''?
zelo verjetno je da ne razumem te teme popolnoma in nočem s tem nobenega užaliti, samo nedolžno vprašanje.
Hvala za odgovor že vnaprej :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: samomor?

Uredništvo » 17 Nov 2020 12:06

Odgovor svetovalke
_________________

Draga mladenka,

ne vem sicer koliko si stara in to nazadnje ni toliko pomembno. Veliko ljudi je že razmišljalo o samomoru. Na to, zakaj in čemu se kdo odloči za ta korak je težko odgovoriti. Samomori so bili, so in bodo stalni spremljevalec človeške družbe. V nekaterih kulturah (npr. stara Japonska) to velja za častno dejanje. Drugje, predvsem tam, kjer je prevladujoča krščanska religija, pa veja samomor za veliki greh. Včasih so osebe, ki so umrle zaradi samomora, pokopavali izven pokopališkega obzidja. Dejstvo je, da k takšnemu dejanju ne pripomore samo en vzrok. Morda je lahko zgolj en sprožitelj, toda vzrokov je več. Verjetno pa je najpogostejši izguba življenjskega smisla. Človek enostavno ne vidi več, čemu naj še živi. K temu lahko botruje izguba ljubljene osebe, službe, materialne in socialne varnosti, tudi neozdravljiva bolezen, razne oblike odvisnosti...
Prav tako pa je dejstvo, da pusti samomor neizbrisljive posledice na sorodnikih, prijateljih, znancih osebe, ki stori samomor. Občutek krivde (to ni krivda), ki jih spremlja vse življenje.

Kako pomagati človeku, ki resno razmišlja o samomoru? Za nekatere sploh ne vemo, da o tem pogosto razmišljajo in jim ne moremo pomagati. Nekateri pa to pokažejo: izjavljajo, da življenje nima smisla in da ga je najbolje končati; da bodo s tem, ko jih ne bo nekako "kaznovali" tiste, ki so jih prizadeli, itd. S takšnim človekom se skušajmo pogovoriti in mu pokazati, da ima življenje smisel. V jutranji zarji, v šelestenju vetra, v ustvarjalnem delu in v tem, da naredimo nekaj dobrega za drugega človeka... Morda bi bilo samomorov manj, če bi znali prisluhniti drug drugemu in pomagati drug drugemu, kolikor pač je v naši moči.

Priporočam ti, da prebereš knjigo Elisabeth Lukas Izviri, ki napajajo življenje s smislom.

Draga mladenka. Želim ti, da s prijateljico živita življenja, polno smisla in veliko veselja.

Prisrčno te pozdravljam.
mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja
mazajmes

Re: samomor?

ObjavaNapisal mazajmes » 17 Nov 2020 20:05

Najlepša hvala za odgovor in spodbudne besede. Sicer sem stara 16 let in me ta tema nasplošno zanima, sicer sem mnenja da smo že vsi na določeni točki v življenju razmišljali o samomoru, vendar jaz osebno tega nisem nameravala naredit. se mi zdi da je pa dobro vedet, kaj narediti v primeru če ima kdo takšne namene :)