Začetnica

Vprašanja na tosemjaz.net.
nepisateljica

Začetnica

ObjavaNapisal nepisateljica » 15 Nov 2020 19:15

Prosim da ni objavljeno javno.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Začetnica

Uredništvo » 17 Nov 2020 10:11

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Najprej hvala, da si se obrnila na nas in nam zaupala svojo stisko. Iz prebranega lahko razberem, da si trenutno res v stiski in upam, da te bom z odgovorom vsaj malo pomirila.

Najprej bi te rada res pohvalila za tvoj trud, voljo in delo. Napisati knjigo ni kar tako in tega ne zmore vsak! Hkrati pa še čestitke, da si bila izbrana na programu!

Glede slovničnih napak in preloma ti sploh ni treba skrbeti. Iz tega razloga je tvoj roman v lekturi, kjer bodo natančno prebrali in popravili morebitne napake. Ker pa smo ljudje samo ljudje, se včasih zgodi, da kljub natančnim in številnim pregledom, kje ostane kakšna majhna napaka, kar je povsem normalno in se zato ne sekiraj. Sem prepričana, da si med branjem knjig, tudi priznanih avtorjev, zagotovo že našla kakšne manjše slovnične napake.

Odlomka zgodbe, ki si ju zapisala v vprašanju, se meni nikakor ne zdita v ničemer sporna, žaljiva ali karkoli temu podobnega. Razumem tvojo stisko in skrbi. Iz tvojega vprašanja je moč razbrati, da znaš biti do sebe in svojih del zelo kritična in da premlevaš o vseh možnih scenarij, ki se lahko zgodijo. Kritičnost do sebe je do neke zdrave meje dobrodošla, saj nam pomaga videti možnost za napredek in rasti. Ko pa preseže neko zdravo mejo, nam lahko bolj škodi kot koristi. V vsaki umetnosti (plesni, glasbeni, literarni…) je tako, da je vsakemu gledalcu, poslušalcu, bralcu puščena svoboda, da si zgodbo interpretira kot jo on začuti, razume. Njegova občutja, razumevanja niso nikoli odvisna zgolj in samo od samega dela (npr. koreografije, skladbe ali v tvojem primeru knjige), ampak so vedno splet njegovih preteklih izkušenj v življenju, njegovih vrednot, osebnostnih značilnosti, trenutnega dogajanja, počutja itn. Na vse te stvari pa ti nikakor nimaš vpliva in za njih nisi odgovorna. Vse kar lahko ti storiš (in mislim, da to ti že si), da pri sebi dobro veš, kaj želiš z zgodbo sporočiti in to narediš kot najbolje veš in znaš. Svoboda pri interpretaciji v umetnosti daje po eni strani umetnosti poseben čar, po drugi strani pa lahko vodi do različnih mnenj ljudi. Tako je povsem normalno, da so nekaterim nekatera dela všeč, drugim ne. Tako tudi najbolj priznani avtorji dobivajo kritike, ki pa jim lahko pomagajo, da rastejo, če so kritike res utemeljene. Se pa pogosto najdejo ljudje, ki iz svojih občutij zavisti ali kakšnih drugih razlogov, napišejo neutemeljene in lahko tudi precej nesramne kritike. Če se ti bo to zgodilo in če bo le mogoče, takih kritik sploh ne beri, nikakor pa jih ne vzemi osebno. Vem pa, da je to veliko težje storiti kot napisati.

Zelo pohvalno je, da si se v stiski odločila poiskati pomoč in vedno si dobrodošla tudi v naši spletni svetovalnici, a je naša možnost pomoči na žalost precej omejena. Taki bi ti predlagala, da se o svojih skrbeh pogovoriš še z nekom, ki mu res zaupaš, na primer s staršema, kakšno prijateljico. Če imaš možnost in poznaš koga, ki ima s pisanjem knjig izkušnje, npr. kdo pri založbi, kakšen pisatelj/-ica, se lahko pogovoriš tudi s to osebo. Mogoče bi ti lahko pomagal tudi pogovor s tvojo učiteljico slovenščine, ki nekoliko bolj pozna literarni svet, ali pa mogoče tudi s šolsko psihologinjo, če imaš v teh časih to možnost, ki ti lahko pomaga, kako se soočiti s takimi mislimi in skrbmi. Pogovor pomaga 😊. Če boš še kdaj v tako hudi stiski, lahko tudi vedno pokličeš TOM telefon (116 111), ki je namenjen otrokom in mladostnikom v stiskah in deluje vsak dan med 12. in 20. uro.

Nikar ne obupaj! V sebi si odkrila svoj talent, bodi ponosna na njega in ga razvijaj! Verjemi, da večini pisateljev ni lahko na začetku, da se verjetno srečujejo tudi s podobnimi strahovi kot ti, kar je povsem normalno. Kdor koli začne neko svojo pot, je na začetku vedno težko. Potem pa z izkušnjami, učenjem in ustrezno podporo postaja vedno lažje. Tako da le pogumno in vztrajno naprej! In če kdaj naletiš na ovire, ki jih sama ne boš vedela premagati, naj te nikoli ne bo sram prositi za nasvet ali pomoč. Prositi za pomoč je znak moči in nikoli šibkosti 😊

Veliko uspeha in vse dobro ti želim!
Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)