Motnja hranjenja

Vprašanja na tosemjaz.net.
Hana1224

Motnja hranjenja

ObjavaNapisal Hana1224 » 12 Nov 2020 01:26

Pozdravljeni, lepo bi prosila če se ne objavi javno hvala vam....

/Izbrisano v uredništvu/
Hana1224

Re: Motnja hranjenja

ObjavaNapisal Hana1224 » 13 Nov 2020 12:52

Pozdravljeni!
Ponovno prosim da se ne objavi.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Motnja hranjenja

Uredništvo » 18 Nov 2020 14:27

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Najprej ti bom odgovorila glede prijateljice. Glede na to, kako si opisala njene težave, ima zelo verjetno bolezen, ki se ji reče anoreksija. Takrat oseba zaradi izkrivljene predstave o sebi in svojem telesu ne želi jesti oz. želi shujšati. Nasveti staršev in prijateljev, pogosto tudi zdravnikov, pri takšnih osebah ne zaležejo in telesna teža se lahko spusti nevarno nizko. Zato se jih sprejme v bolnišnico, kjer lahko nadzorujemo njihov vnos hrane, pomagamo pri spoprijemanju s strahovi pred pridobivanjem telesne teže in drugimi psihičnimi težavami, ki so morebiti prisotne in spremljamo splošno zdravstveno stanje. Če se jim pravočasno pomaga, ne umrejo, je pa to navadno dolg proces okrevanja in velikokrat so v bolnišnici tudi več tednov.
Če te skrbi, ti predlagam, da pošlješ prijateljici kakšno kratko sporočilo in ji poveš, da ji želiš čim prejšnje okrevanje. Morda pa ji bo tvoja spodbuda veliko pomenila.

Odgovarjam še na drugi del vprašanja o elektromagnetnem sevanju. Iz literature ugotavljam, da do sedaj ni jasno dokazane povezave med EM sevanjem aparatov, ki jih danes uporabljamo v gospodinjstvih in negativnimi učinki na zdravje. Jaz ti svetujem, da imaš čim manj "ekranov" v svoji neposredni bližini, kolikor se le da. So pa to zelo nizke doze sevanja, za razliko od kakšnih starejših računalnikov in televizorjev, so danes veliko varnejši in oddajajo veliko manj EM sevanja.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr. med., specializantka pediatrije