Učenje izpitov

Vprašanja na tosemjaz.net.
Zana34343

Učenje izpitov

ObjavaNapisal Zana34343 » 11 Nov 2020 21:54

Pozdravljeni!
To jesen sem zacela studirati na fakulteti za zdravstvene vede v MBju. Ker nisem iz srednje zdravstvene sole, mi je ucenje kar utezeno. Anatomija mi dela precejsne tezave, prav tako ostali predmeti, ker je snovi res dosti za izpit. Mi lahko prosim svetujete kako priti do motivacije, ker je nekako ne najdem, da bi se vsedla za ucbenike in koliko prej se je potrebno zaceti uciti, vem da je to sicer odvisno od kolicine snovi, ampak okvirno koliko casa studenti prezivijo za ucbeniki.
Hvala!
Trrrrrrrr

Re: Učenje izpitov

ObjavaNapisal Trrrrrrrr » 12 Nov 2020 22:37

Pozdravljena,
predlagam ,da si najprej nabaviš en kup kulijev in higliterjev ter flumastrov,in potem na Pinterestu odkrivaš možnost zapisa in vse skupaj zapiske lično urediš potem pa si jih le bereš in vizualno vstvariš.
Lp
motivacija

Re: Učenje izpitov

ObjavaNapisal motivacija » 13 Nov 2020 09:59

Najboljše za motivacijo narediš, če se pozanimaš, kolikšna je približno povprečna začetna plača v poklicu, za katerega se šolaš, in na koliko lahko realno naraste čez nekaj let. Potem se pa redno tolčeš po glavi v stilu "je*o mast, spet je mesec naokoli in spet je XX € šlo mimo mojega računa, če bi se pa že prej še malo podvizal(a), bi pa na njem lahko pristalo že YY €!"
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Učenje izpitov

Uredništvo » 16 Nov 2020 09:19

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

verjamem, da se počutiš precej zmedeno in obupano v trenutni situaciji. Že sam prehod iz srednje šole na fakulteto je lahko težko obdobje, zato te razumem, da ti je težko in te skrbi, ker prej nisi obiskovala srednje zdravstvene šole tako kot večina sošolcev.

Napisala si, da obiskuješ Fakulteto za zdravstvene vede in da ti težave povzroča večja količina snovi, predvsem Anatomija. Opisala si tudi, da nisi motivirana za učenje in bi si želela nasveta glede organizacije učenja. Res je, da morda nimaš toliko predznanja kot sošolci, vendar je še vedno dovolj časa, da nadoknadiš in se naučiš predvidene snovi. Za začetek bi bilo najbolje, da si obseg snovi za učenje razdeliš na manjše dele in določiš, kdaj in koliko časa se boš učila. Če boš na tak način vztrajala, boš bolj motivirana, saj boš vsak dan dosegla zastavljen cilj in postopoma predelala ter se naučila potrebne snovi. V pomoč ti je lahko tabela, kamor si zapišeš čas učenja in zastavljen cilj, ki bi ga rada dosegla. Morda bi ti pomagalo tudi, da se po učenju nagradiš, in sicer s kakšno aktivnostjo, ki jo rada počneš, npr. sprehod ali pa ogled filma. Za pomoč ali nasvet glede načina učenja oz. kakšne snovi lahko prosiš sošolko ali sošolca; skupaj lahko ponavljate ali prediskutirate kakšno zahtevnejše poglavje, npr. ob trenutnih ukrepih preko telefona ali spleta. Negativen vpliv na učenje pa imajo lahko tudi različne distrakcije, ki onemogočajo kvalitetno učenje, npr. telefon, neurejen prostor, hrup. Učenje naj poteka v svetlem, prezračenem prostoru, brez stvari, ki ti lahko odvračajo pozornost.

Zanimalo te je tudi, koliko časa študenti preživijo za učbeniki. Sistem učenja na fakulteti je malce drugačen od tistega na srednji šoli, predvsem zato, ker je več snovi pri enem predmetu, na koncu pa te čaka večje preverjanje znanja, torej izpit. Zelo je pomembno, da se sproti učiš in ne odlašaš z učenjem, saj boš na tak način postopoma in brez večjega stresa poglobljeno lahko študirala in povezovala stvari. Če se ne učimo sproti, se nabere ogromno snovi in gradiva, ki ga ne potem ne moremo v kratkem času predelati, zato lahko včasih tudi zaradi tega izgubimo motivacijo za učenje.

Rada bi ti sporočila, da neopravljen izpit še ne pomeni hudega poraza oz. katastrofe. Kot najbrž že veš, imaš na voljo več razpisanih izpitnih rokov, da lahko ob morebitnem spodrsljaju pišeš še enkrat. Tako lahko ugotoviš, kaj moraš v učenju spremeniti ali dopolniti in kaj je potrebno še dodatno preštudirati.

Pomembno je, da ne obupaš in ne pozabiš narediti odmora med učenjem. Verjamem, da ti bo uspelo.

Lepo te pozdravljam,
Živa Pirc, dipl. psihologinja (UN)