?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Rožcaaa

?

ObjavaNapisal Rožcaaa » 10 Nov 2020 23:25

Pozdravljeni, prosim da vsebino skrijete. Najlepša vam hvala :)

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ?

Uredništvo » 13 Nov 2020 14:49

Odgovor svetovalca
__________________

Hej, tukaj so odgovori:

1. Da, je dokazano, da umivanje rok z milom ali razkuževanje uničita virus.
2. Tudi družinski člani okuženih bi morali imeti odrejeno karanteno in ostati doma.
3. Problem COVID-19 je v bistvu kombinacija obojega - visoka stopnja nalezljivosti in tudi pomembno višja smrtnost v primerjavi z gripo (pa smo zdravniki že ob vsakokratni sezoni gripe zelo obremenjeni).
4. Bolniki s pridruženimi kroničnimi boleznimi imajo nekoliko večjo možnost resnejšega poteka bolezni, tudi srčni bolniki. Zato smo pri teh bolnikih nekoliko bolj pozorni.
5. Virus lahko zaznamo približno teden po okužbi - takrat, ko bolnik zboli. COVID-19 traja približno 2 tedna (lahko več ali manj). Zapleti se pri manjšem odstotku ljudi pojavijo teden do 2 tedna po pričetku simptomov.
6. Tudi po preboleli okužbi se lahko še enkrat okužimo.
7. Ni se ti treba ponovno testirati. Samo prestaneš karanteno do konca.
8. Tudi meni se smilijo kune, ki so jih pobili. Pokončali so jih, ker so odkrili mutacije virusa, ki bi ob prenosu na človeka zagnale novo epidemijo.
9. Virus je zelo resničen, tudi sam delam s COVID-19 bolniki. Ukrepi skušajo najti zdravo razmerje med ohranjanjem delujoče države in ohranjanjem zdravja ljudi.
10. Ne znamo napovedati, pri komu se bo razvila hujša oblika bolezni, so pa v večji nevarnosti za hujši potek predvsem starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi.
11. Cepiva morajo zmeraj skozi natančna preverjanja varnosti in učinkovitosti. Cepivo proti COVID-19 smo resda razvili hitreje, a je še zmeraj prestalo vse potrebne faze testiranja. Če te skrbijo sestavine cepiva, lahko zmeraj prosiš za popis spojin v cepivu ob cepljenju.

Skrb za družinske člane je povsem normalna in lepo, da ti ni vseeno. Ostani zdrava!
Matej Breznar, dr. med., specializant infektologije
Rožcaaa

Re: ?

ObjavaNapisal Rožcaaa » 16 Nov 2020 17:38

Pozdravljeni!

Najlepša vam hvala za odgovore želela sem samo še vprašati kaj pa v primeru da si bil bolan za tem virusom ali se bodo morali tisti vseeno cepiti? Če ne kaj pa če si bil bolan pa ni uradno in lahko bi ne dobil cepivo ampak ga boš kajne? Če ja zakaj in ali se virus pogosto še enkrat razvije pri že preboleli bolezni?

Lep pozdtav in hvala za vaš čas.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ?

Uredništvo » 17 Nov 2020 08:37

Odgovor svetovalca
___________________

Zdravo,

glede cepljenja po preboleli okužbi še zaenkrat nimamo podatkov in se bomo ravnali glede na priporočila, ki jih bodo izdale zdravstvene organizacije.
Ni pogosto, da bi se okužba ponovila, je pa mogoče.

Vse dobro!
Matej Breznar, dr. med., specializant infektologije