homoseksualnost

Vprašanja na tosemjaz.net.
ana12312312

homoseksualnost

ObjavaNapisal ana12312312 » 05 Nov 2020 14:54

pozdravljeni!
stara sem 19 let in že več časa me privlačijo istospolne osebe. imela sem tudi par zvez z puncami in sem se res dobro počutila! ampak ena stvar je kar me resnično moti - istospolni pari nimamo enakih pravic kot drugod po državah! recimo za otroke. v sloveniji nismo upravičeni so posvojitve otrok oziroma do medicinske oploditve. nad tem sem res razocarana, ker v prihodnosti si res zelim otroke, ampak želim jih imeti z osebo ki jo želim.
zl_13421

Re: homoseksualnost

ObjavaNapisal zl_13421 » 05 Nov 2020 21:26

V tujini obstajajo klinike ki so namenjene prav istospolnim zvezam. Tako da ponujajo opdloditev z darovalčevo spermo. Vedno obstaja rešitev.
Lalalalalal

Re: homoseksualnost

ObjavaNapisal Lalalalalal » 06 Nov 2020 10:13

Ja, v tujini, v Sloveniji pa tega še ni in ne moreš iti v tujino se oploditi, če nimaš tam državljanstva
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: homoseksualnost

Uredništvo » 06 Nov 2020 15:18

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljeni,

hvala za vaše sporočilo. Naj najprej orišem pravno situacijo, ki zadeva istospolne pare v Sloveniji.
Partnersko zvezo ureja Zakon o partnerski zvezi, ki v 2. členu med drugim določa, da je partnerska zveza življenjska skupnost dveh žensk ali dveh moških ter da ima taka zveza na vseh pravnih področjih enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, razen dveh izjem, ki jih določa Zakon o partnerski zvezi. To pomeni, da ima istospolni par, ki sklene partnersko zvezo enake pravice in obveznosti, kot drugi poročeni pari, z izjemo skupne posvojitve otrok (partnerki_ja nista upravičeni_a do skupne posvojitve otrok) in oploditve z biomedicinsko pomočjo (partnerki_ja nista upravičeni_a do postopka oploditve z biomedicinsko pomočjo).
Res je torej, da je postati starš istospolnim parom nekoliko oteženo, še zdaleč pa ni nemogoče. Par lahko v tujini zanosi s pomočjo postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo (na primer v Avstriji), prav tako lahko en_a izmed partnerk_jev enostransko posvoji otroka, nato pa ga kasneje posvoji še drug_a partner_ka ali pa skupaj posvojita otroka v tujini. Več o vseh naštetih možnostih si lahko preberete na: https://lgbtpravice.si/c/otroci-druzina/.

Hvala in lep pozdrav,
Maša Jerićević Šušteršič
mag. prava
Društvo informacijski center Legebitra
Niprav

Re: homoseksualnost

ObjavaNapisal Niprav » 08 Nov 2020 11:02

S tabo se ne strinjam. Otrok rabi tako mosko kot zensko ljubezen. Prav tako bo zpaostavljen ker ga bo sram v druzbi, da je v taki druzini. Ce si ze ti taka, ne ramisljaj o otrocih, ker niso tega vredni. Lp
tabu789

Re: homoseksualnost

ObjavaNapisal tabu789 » 10 Nov 2020 11:41

V Sloveniji in tudi drugod je homoseksualnost tabu. S tem se ne strinjam vask je lahko s komerkoli ali je to z zensko ali moškim. Svet se bo moral s tem sprijazniti.
Klara3322211

Re: homoseksualnost

ObjavaNapisal Klara3322211 » 10 Nov 2020 19:57

A res? Kaj pa mati samohranilke? Nekateri otroci majo naprimer samo mamo ali pa samo oceta in se zdalec ne pomeni, da more meti ocetovsko in materinsko ljubezen. Glavno je, da otrok zivi v ljubezni in nima veze od koga je - ali je od dveh mamic, od dveh ocetov ali pa od heteroseksualnih parov
Sestrinjam

Re: homoseksualnost

ObjavaNapisal Sestrinjam » 11 Nov 2020 14:16

Po eni strani se strinjam z "Niprav" ker otroku lahko povročiš velike travme in ni isto če je mati samohranilka ali otrok nima mame je čisto druga stvar nimam sovrašva do istospolno usmerjenih ampak sem mnenja da je to neka bolezen nekaj se v genih ni prav razvilo ali pa je vpliv okolja na otroka in narava je ustvarila človeka da sta moški in ženska združena in ne kakorkoli drugače. Smo pa vsi drugačnega mnenja in to spoštujem.
2233311132

Re: homoseksualnost

ObjavaNapisal 2233311132 » 14 Nov 2020 14:29

Hmm, in v katerem "življenjskem zakoniku" piše, da sta samo ženska in moški za skup? Zakaj bi nekdo bil skupaj z nasprotnim splom, če pa se dosti bolj razume z osebo istega spola? Pač, ne razumem kaj ma zdaj veze kdo je kakšnega spola. Glavno, da maš ti osebo rad. Ne vem, zakaj se nekateri toliko ubadajo, kdo je kateri spol in s katerim spolom je skupaj.
thethinker
Objave: 6
Pridružen: 15 Nov 2020 17:40

Re: homoseksualnost

ObjavaNapisal thethinker » 15 Nov 2020 17:52

hja to piše v življenjskem zakoniku osnovne biologije... otrok nastale le in izključno z združitvijo moške in ženske spolne celice
pač noben ti ne prav da ne smeš imet kogarkoli rad/a, bodi s komerkoli želiš, ampak narava je naredila moškega in žensko in življenje gre naprej samo ko se moški in ženska združita, ne moški in moški ali dve ženski.
tudi js se strinjam da otrok rabi očeta in mati, pač ce je mati samohranilka alpa podobne je to čist druga zgodba kot ce ima dve mami alpa dva očeta
torej moje mnenje: mej rad/a kogarkol tipa al punco i dont care... otrok pa pač nastane iz moškega in ženske in pac tut oba rab in si oba zasluž
lp