Mačka

Vprašanja na tosemjaz.net.
Micamaca

Mačka

ObjavaNapisal Micamaca » 12 Okt 2020 23:12

Pozdravljeni !
Prosipa bi da temo skrijete hvala vam:)

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Mačka

Uredništvo » 14 Okt 2020 09:06

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena Micamaca!

Hvala, da si nam zaupala svojo stisko. Prav in pogumno je, da si se odločila o njej spregovoriti ter poiskati pomoč.
Zelo mi je žal za to, kar se je zgodilo. Povsem razumem tvojo stisko in verjamem, da ti res ni lahko. Nikakor ni otročje, da si ob tem žalostna in si jokala. To samo kaže, koliko empatije, sočutja in ljubezni premoreš do živali in da ti res ni vseeno.

Zaradi tega dogodka nikakor nisi slaba, ničvredna oseba in tudi ne oseba, ki živalim uničuje življenje. Če prav razumem, imate vi doma še nekaj mačk, za katere verjamem, da jih imaš zelo rada in lepo skrbiš oz. skrbite za njih. Na žalost je življenje tako, da se včasih zgodijo stvari, ki jih nikakor ne moremo predvidevati in jih težko nadzorujemo. Vsi smo že doživeli kakšen tak dogodek, ko si potem najbolj na svetu želimo, da bi lahko čas zavrteli nazaj in naredili drugače. Živali, ne glede na to, koliko jih lahko imamo radi in jim nudimo vse kar lahko, znajo biti zelo nepredvidljive in to kar se je zgodilo ni tvoja krivda, saj niste mogli vnaprej predvideti, da se bo mačka tako odzvala.

Ali si mogoče poklicala prijatelje, če se je mačka slučajno sama vrnila? Tudi glede na to, da je mačka bila stara že 8 mesecev, je velika verjetnost, da se je sama dobro znašla in ni nujno, da je mrtva ter da je trpela. Mačke znajo biti zelo trdožive in iznajdljive. Mogoče je, da je mačka naletala na kakšne prijazne ljudi, ki so jo sprejeli medse.

Vem, da se je z mislimi in občutki, ki jih doživljaš, težko spopasti in ob tem doživljaš hudo stisko. Preteklosti na žalost več ne moremo spreminjati. Verjamem, da boš za vse mačke, ki jih imaš in jih boš imela, še naprej skrbela po svojih najboljših močeh ter jih varovala, da se jim kaj ne zgodi. Čeprav, kot si lahko sedaj sama spoznala, se lahko, ne glede, na ves vložen trud in skrb, zgodijo tudi nepričakovani, žalostni dogodki. Če misliš, da bi tvoje občutke in misli nekoliko izboljšalo ter imaš te možnosti, lahko vprašaš v tebi bližnjem zavetišču za živali, če rabijo kakšno pomoč, mogoče daruješ kakšno toplo odejo, vrečko briketov in tako vsaj malo polepšaš življenje mačkam v zavetišču.

Prav tako pa ti svetujem, da se o svoji stiski pogovoriš z nekom, ki mu res zaupaš. Lahko je to mama, ata, babica, teta…kdorkoli, s katerim se ti počutiš varno povedati svoja čustva in misli. Prav tako lahko za pomoč prosiš vašo šolsko svetovalno delavko na šoli ali pa se v stiski obrneš na TOM telefon za otroke in mladostnike (116 111), ki deluje vsak dan od 12. do 20. ure. Pogovor pomaga 😊

Pošiljam ti en velik topel objem in te lepo pozdravljam,
Sara Seršen, dipl. psih. (UN)