Kri v blatu

Vprašanja na tosemjaz.net.
To_sem_jaz_uporabnik
Objave: 58
Pridružen: 09 Apr 2019 16:05

Kri v blatu

ObjavaNapisal To_sem_jaz_uporabnik » 12 Okt 2020 19:26

Pozdrav,

Ze od kakor vem za sebe imam tezave z odvajanjem blata. Zadnja 2 meseca pa se mi zgodi da je na blatu ali na papirju malo krvi. Na blatu je ze suha na papirju pa sveza. Zadnjih 30 dni je blato spremenilo barvo, prvo je na nekih mestih blo crno prav katransko crno, zadnjih 10 dni je pa cisto svetlo rjavo. mozno da je pa to zato ker sem spremenil prehrano, pustil sem skoraj vso nezdravo hrano in sem se zacel zdravo hraniti. To krvarenje me skrbi. Nikoli pa nimam krvavitve eno za drugim ampak enkrat je in potem komaj cez priblizno 10 dni. Hemoroidov ne opazam, lahko pa da so notranji. Kaj bi to lahko bilo in kaj glede svetlo rjave barve blata ?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kri v blatu

Uredništvo » 15 Okt 2020 12:00

Odgovor svetovalca
_________________

Zdravo!

Praviš, da imaš težave z odvajanjem blata. Verjetno to pomeni, da se ob odvajanju veliko napenjaš, dalj časa odvajaš?

Dlje časa, kot kri potuje skozi prebavni trakt, temnejša in bolj pomešana z blatom je. Črevo namreč prebavlja tudi krvne celice. Ko vidiš temno blato (črno kot katran), je lahko vzrok krvavitve bolj na začetku, na primer v predelu požiralnika ali želodca. Če je kri sveža, pa je lahko krvavitev nekje proti koncu, na primer iz hemoroidov (žile tik pod sluznico črevesa). Ti ob večjem napenjanju lahko zakrvavijo.Vzrok črnega ali rdečkastega blata je lahko tudi v prehrani (razna barvila ali npr rdeča pesa).

Kri v blatu zahteva odkritje vzroka in mesta krvavitve. S takšnimi težavami se ukvarjajo gastroenterologi. Najbolje je, da se obrneš na svojega osebnega zdravnika, ki te bo glede na težave najverjetneje napotil do specialista.

Lep pozdrav!
Matej Breznar, dr. med., specializant infektologije
To_sem_jaz_uporabnik
Objave: 58
Pridružen: 09 Apr 2019 16:05

Re: Kri v blatu

ObjavaNapisal To_sem_jaz_uporabnik » 18 Okt 2020 11:33

Pozdravljeni,

Pocakal sem se par dni da vidim kako se bo situacija odvijala. Blato je sedaj normalne barve, ampak so poleg krvi tu tudi neke crne pike, ki ne vem kaj bi lahko bile. Na tezave z odvajanjem blata sem mislil na to, da imam bolecine ob odvajanju, kot da bi me z nozem zbodlo. Kaj bi lahko te crne pike bile in ali je mozno da bi bilo to vse simptom nekaksne hujse bolezni npr rak ?

Lp.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kri v blatu

Uredništvo » 19 Okt 2020 14:23

Hej!

Me veseli, da se je stvar umirila. Glede na opisano je najverjetneje šlo za krvavitev iz hemeroidov. Črne pikice s tem verjetno niso povezane.

V kolikor se težave ponovijo, svetujem obisk pri osebnem zdravniku.

Lep pozdrav,
Matej Breznar, dr. med., specializant infektologije