Caj

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jancika16

Caj

ObjavaNapisal Jancika16 » 08 Okt 2020 11:18

Je ok ce pijem vsak dan samo caj (vcasih sladkam z medom, vcasih ne), ali moram tudi vodo?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Caj

Uredništvo » 08 Okt 2020 12:16

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdrav,

nič ni hudo narobe, če vsak dan piješ čaj, a vseeno moraš piti predvsem vodo.
Če spiješ en čaj na dan, ostalo pa vodo, je to super.

Bodi dobro,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine
Du da

Re: Caj

ObjavaNapisal Du da » 12 Okt 2020 21:24

Kaj je narobe če se pije samo nesladkani čaj in ne vode?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Caj

Uredništvo » 13 Okt 2020 09:17

Pozdravljena Du da,

svetovalec, ki je odgovarjal na to vprašanje, je trenutno odsoten. Odgovoril bo lahko v prihodnjem tednu. Boš lahko počakala na njegov odgovor ali bi želela, da vprašanje pošljemo drugemu svetovalcu oz. svetovalki?

Lep pozdrav iz uredništva.
fhuiwr

Re: Caj

ObjavaNapisal fhuiwr » 13 Okt 2020 09:45

Najprej je treba razčistiti, kaj sploh misliš s "čajem". Izvorno je to namreč pijača iz istoimenske rastline, ki izvira iz Azije (Indija, Kitajska in to), velja za poživilo s podobnimi psihofizičnimi učinki kot kava. Ali pa misliš na naš "čaj", ki je v bistvu voda z ekstrakti zelišč in včasih še sadja, prehrambena industrija pa mu lahko doda še prekomerne količine sladkorja.
Zmedam

Re: Caj

ObjavaNapisal Zmedam » 13 Okt 2020 13:27

Živijo!
Mislim da bi moral/a razložit tudi kje in v kakšni obliki najdemo tega ali onega ? Sicer pa tudi tovarniški čaj nima sladkorja ta v vrečicah. Je pa voda nekaj drugega ker je "čista" sama pa nevem točno zakaj je voda boljša in nujna.
Du da

Re: Caj

ObjavaNapisal Du da » 13 Okt 2020 17:58

Mislim na čaj ta naš, voda z zelišči, tisti drugi čaj s kofeinom se pogosto imenuje pravi čaj, ne?Zobozdravniki pravijo da nesladkan čaj umaže zobe in da je samo vodo ali radensko dovoljeno piti da si ne umažeš zob, to vem. Zato je boje vodo piti mogoče ne vem. Ali ker ima nesladkan čaj vseeno malenkost kalorij, voda jih pa nima, ne vem? Oz. Da je koliko kalorij ima odvisno koliko močen je čaj? Ali zato ker si ljudje ča pogosto sladkajo? V bolnicah za piti ni vode ampak pogosto nesladkan čaj.
I can wait.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Caj

Uredništvo » 19 Okt 2020 08:45

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljena,
tako kot ima vse, imajo tudi čajne vrečke neke negativne učinke na telo, še posebej, če z njimi pretiravamo. Eno stvar si omenila in je obarvanje zob, drugo je to, da zmeraj ne veš, kaj vse je zraven v teh vrečkah, ki jih dobimo v trgovini. Potem je tu vprašanje, koliko mikroplastike zaužijes s čajno vrečko in tako dalje. Voda je najbolj čista tekočina in telo rabi vodo in ga ne rabiš obremenjevati s tem, da mora v tvojem telesu iz časa pridobiti vodo in jo potem uporabiti.

Bodi dobro,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine
Čaj7910

Re: Caj

ObjavaNapisal Čaj7910 » 19 Okt 2020 22:06

Pozdravljeni!

Kaj ne da sta dve možnosti vrečk za čaje ? Kot vem so ene vrečke res bolj čudne plastične ampak druge pa iz nekega mehkega materiala sta obe vrsti iz plastike? Potem je še najbolje uživati tisti domači čaj ko sam nabereš npr.kamilice in jih posušiš.
Du da

Re: Caj

ObjavaNapisal Du da » 19 Okt 2020 22:21

Hvala. Zobozdravnica je rekla da po umivanju zob, če piješ čaj se ti bakterije in umazanija (karies ...) na zobeh naredijo in umažejo zobe in si po pitju čaja moraš spet umiti zobe če jih želiš imeti čiste in da pred spanjem po umivanju zob ne smeš piti čaja, niti uživati propolisa, nobenih zdravil in prehranskih dopolnil, šumečih tablet, ker ti umaže zobe in ti povzroča probleme. Da samo po pitju navadne vode in radenske imaš čiste zobe, če bi vse po pravilih delal?